Лятото започна, фалшивите слънцезащитни - на тезгяха

Специалисти коментират за какво да внимаваме
17 юни 2019 11:00, Петя Славова
19
Лятото започна, фалшивите слънцезащитни - на тезгяха
Снимка: БТА

В началото на летния сезон потребители алармират за фалшиви слънцезащитни продукти на пазара. Според сигналите, става въпрос за кремове и спрейове, които водят до зачервяване и прегаряне на кожата. Сред потърпевшите майки е и Ива Пламенова. Един от последните плажове с дъщеря й завършва неприятно, именно след намазване със слънцезащитен крем.

"Започна зачервяване, сърбеж и раздразнение върху участъци от кожата. Наложи се веднага да го отмием и да потърсим педиатър. Няма как да не се притесня", разказва жената пред Нова тв.

На пръв поглед продуктът по нищо не подсказвал, че е некачествен. Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 – съответно при ниска и при много висока степен на защита.  Върху опаковките на всеки продукт са изписани и вредните лъчи, от които продуктът ни пази – UVA, UVB и UVC.  Кой продукт е фалшив и кой не обаче е трудно да се прецени, тъй като това може да се провери само в лаборатория. А тестовете са скъпи.

"Започват от 5000 евро за проба. В Западна Европа потребителските организации изпитват много голяма част от тези продукти, някои от които се срещат и в България - с цени от 30 лв. и нагоре. За жалост, слънцезащитните продукти не могат да се проверяват на принципа проба и грешка. Това не е ресторант да опитате една салата и да не се върнете след това,  защото не ви е харесала”, обяснява Богомил Николов от "Активни потребители".

Експерти уточняват, че сред най-големите заблуди на пазара са рекламирани продукт, обещаващи натурална защита. По думите на фармацевта Антон Вълев, до този момент не са открити естествени продукти с ефективна слънцезащитна грижа.

"По-скоро са с ефект – намаляване на възпалението след облъчването от слънцето. Много често на българския пазар се промъкват продукти с компоненти, забранени на територията на ЕС, основно през нерегламентиран внос от държави извън ЕС”,  коментира още Вълев и допълни, че сред другите заблуди стои обещанието за  водоустойчивост на продуктите.

"Има вече разработени продукти, които можем да наречем водоустойчиви, но те са изключително малко и трябва да внимавате дали пише, че е устойчив на вода или близка до това фраза”, уточни още специалистът.

Според него, дори кремът да е водоустойчив,  за да се постигне максимална защита трябва човек да се маже обилно поне през два часа. И още – да следим срока на годност, тъй като след като изтече - ефектът е нулев. Важно е и как съхраняваме крема, с който се мажем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
безотточно мжри преди 4 години
не море а блато
18
1
 
1
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 4 години
До Чичо МиткоМного рано го ос.а.а туй Мерно море! Забравиха,че средиземно морието е по-наблизо!Откакто границите ни са отворени на юг, нашето море пит пари не струва - блато!
17
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Митко преди 4 години
До 14 Щом не ти трябват тези неща, вече си си пpъднал в гащите, опрсзнил си ги. Стой си вкъщи и гледай конгреси на БСП.
16
4
 
1
 
! Отговори
Чичо Митко преди 4 години
Всички препарари са фалшиви. Намажете се с най-евтиния и с най-скъпия и стойте един час на слънце. Ще изгорите. Защото просто няма вече озонов слой, който да пази от слънчевите лъчи. Ако искате се мажете със зехтин, важното е кожата да не е суха.
15
1
 
1
 
! Отговори
море и лаайна преди 4 години
море и мъка с м.***
14
3
 
1
 
! Отговори
за какво ми е преди 4 години
До знаеш ли-не ми трябва валута и вносни стоки!-не ми трябват вече полякини,рускини,скандинавки!--не ми трябва *** море с *-***
13
1
 
1
 
! Отговори
сборище на измета! преди 4 години
Морето е свърталище на криминално проявени - средство за препитание!
12
1
 
1
 
! Отговори
знаеш ли преди 4 години
че българина продаде род и родина за пари и сега продават на невини българи здравето за пари аман от тези продажни политици всичко продават остана да си продават майките щерките им са вече продадени преди да се родят
11
3
 
2
 
! Отговори
фалшименто преди 4 години
До ПъзелПри Герб всичко се превръща във фалшиво както самата партия!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо авторът на тая недомислица наречена статия не се допита наистина до експерти преди да се излага по тоя начин. Малко четене, но не в бгмама и подобни тъпотевини също биха довели до по-малко щуротии в тая статия. Добрите журналисти пишат по една статия на няколко дни или седмици, но информацията им е проверена и потвърдена от експерти. А не като тва тука!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското море е пълно с изненади !Никога ,не знаеш ,от къде ще те полази !
8
0
 
8
 
! Отговори
Дерматолог преди 4 години
Лошо е некомпетентен журналист да навлиза в непозната материя. Само за сензацията и кликовете. Факторът на опаковката далеч не е единствено важен. А UVC лъчи очевидно са изпекли мозъка на автора!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си нормални марки и си работят, ама нали по нашто море са се тарикати с жисиемите и биимветата
6
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОЧКО ВОДОУСТОЙЧИВО ФАКТОР 50 ХЕМ ЕВТИНО ХЕМ ДОБРО ИМА ГО ВЪВ ВСЕКИ КАУФЛАНД
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Експерти уточняват, че сред най-големите заблуди на пазара са рекламирани продукт, обещаващи натурална защита. По думите на фармацевта Антон Вълев, до този момент не са открити естествени продукти с ефективна слънцезащитна грижа..."-----------------------------Що, к'во и е неестественото и ненатуралното на една по-голямшка фланелка и мотането с нея на плажа през първите дни? Даже облечена и наобратно...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Разбирам те, но не е извинение, да продаваш продукт, който може да навреди на здравето на човек, защото го лъжеш за действието му. Моите деца имат проблем с кожата и всяко лято получават изгряния по лицето и ръцете, само от разходки навън (и да, в "нормални часове" 07:00 до 11:00 и след 16:00). Ползваме слънцезащтни кремове, които пмагат, но бяхме попаднали а ***, който имаха ефетка на това, да си полееш кожата с вода ...
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами при герб е така , всичко е фалшиво !
2
1
 
9
 
! Отговори
Пъзел преди 4 години
Абе, с две думи, стоите си на работа и работете!
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеееее, още изперкали майки! БГ.МАМА....ясноооооо!!!Днес списователите тук се скъсахте да ни показвате човешката глупост в лицето на изперкали , "модерни" майки!!!Коя гъска си маже детето с такива *** бре? Децата рано и късно на плаж, когато слънцето позволява и под чадъра. Ееейййййй , не се научи(хте), еееййййй !!!