Тревога: Проектът за "Струма" може да донесе санкции от ЕС

От АПИ уверяват, че няма такава опасност
21 яну 2020 20:19, Красимир Ангелов
17

Проектът на правителството за автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле може да доведе до санкции от Европейския съюз. За това алармираха природозащитници, след като миналата седмица България се отказа от евросредства за довършване на магистралата.

Последната част от магистралата към Гърция се планира в две еднопосочни ленти – едната – по съществуващото трасе на Е-79 през Кресненското дефиле посока Кулата, а другата – с обход от изток към София.

Още по темата
"За нас, като природозащитници, най-важното е да се случи участъкът извън Кресненското дефиле!", категоричен бе Даниел Попов от екологичното сдружение "За Земята". Затова природозащитниците предлагат изцяло източен двупосочен обход.

Анализът на АПИ от 2018 г. определя по-екологичните варианти като по-скъпи, но година по-късно се оказва, че цената за варианта на управляващите е сходна – 639 млн. лв. От Пътната агенция казаха за Bulgaria ON AIR, че според тях предложението на екоактивистите не е по-евтино.

"Избраният вариант е най-компромисното решение за реализиране на проекта по отношение на опазване на околната среда, сигурността и безопасността на жителите, както и от икономическа гледна точка", казаха от АПИ.

Природозащитниците смятат, че управляващите не могат да изпълнят изискванията и за да не подлежат на контрол, са се отказали от евросредствата. 

"Контролът на ЕК върху използването на изцяло национални средства не отпада. Идеята на някои хора – няма да вземем парите и ще избегнем контрола е пълна измама", смята Петър Ковачев от коалиция "Да спасим Кресненското дефиле".

Според еколозите, ако проектът не се промени основно и трасето остане през Кресненското дефиле, може да има сериозни санкции - над 500 млн евро. Възможно е дори връщане на евросредствата за вече изградените отсечки – над 700 млн. евро, поради неспазване на срока за завършване на магистралата през 2023 г.

От Пътната агенция успокояват - такава опасност няма.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Бели Искър преди 4 години
Зелените НПО-та са вредни за държавата ни. Те са и основната причина автомагистрала Струма все още да не е готова. Отново плашат със санкции, за да пробутат техния проект.
10
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 4 години
Ако зеленте саботьори се месят непрекъснато, нищо чудно да ни глобят за много глупостиии
9
0
 
1
 
! Отговори
Дренски преди 4 години
Стана ясно, че няма да има въщане на пари. А псевдо еколозите лобират за по-скъпи проекти, от които да изкарат лесни пари.
8
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 4 години
Екологичните сдружения пречат, срещу съответната сума, на изграждането на доста полезни за хората неща в България, и определено е скандарно, че им се позволява да го правят години наред.
7
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Заплаха за санкции може да има само ако хората на Иво Прокопиев от "зелените" организации у нас са изпратили пореден сигнал срещу собствената си държава! От години всички "зелени" НПО-организации у нас работят срещу интересите на България!
6
3
 
16
 
! Отговори
ПриродоИзроди преди 4 години
Ей, нещастници, в Кресна измря от катастрофи половин България. Нямате ли съвест, продажни мекерета? Дано правителството да намери решение и да ви прати в трета глуха!!!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 години не може да се уточни откъде да мине тая пуста магистрала. За тези години в Кресненското дефиле се погубиха стотици човешки животи и вепреки това все се намира някой който го е грижа повече за животните! Правете я откъдето щете, само я завършете в близките 100 години.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия продажни шорошки мекерета къде бяха като 20 годин ни тъпчат с боклуцивсички зелени партии са американско творение- и използват стремежа на хората към нормална природаа всъщност всякъде са патерица на поредното соропитешко управлениеи се кротват до следващите избори- или ако не е соропитешко вият на умряло докато го свалят
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо гузен негонен бяга
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинките на Буда.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куги начело да държавата имаме тиква....