По-чисти въздух и вода - сред приоритетите на общините

Предизвикателство пред тях е финансовата самостоятелност
13 фев 2020 08:17, Ния Христова
3
По-чисти въздух и вода - сред приоритетите на общините

През следващите години общините ще се фокусират върху подобряването на системите за управление на отпадъците, чистота на въздуха, по-добро институционално управление на водите и социалната сигурност. Темата коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в република България, в предаването "бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Демографската картина в страната е много тежка. Малките населени места са пълни със самотни възрастни хора, за които трябва да се грижим. Това не е проблем за подценяване. Подобряването на социалните услуги за възрастни хора ще бъде във фокуса на нашето внимание", коментира Георгиева.

Според нея друго предизвикателство е финансовата самостоятелност и независимост на общините.

"Приходите на общините от местни данъци са доста по-ниски спрямо средните в Европейския съюз", допълни тя.

По думите на Георгиева общините са пряко отговорни в сферата на управлението на отпадъците.

"Съществената част от работата е така да преформатираме системите за управление, че общините да имат възможност да работят много координирано с организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки", добави още изпълнителният директор.

Тя уточни, че в момента едновременно се управляват два финансови потока и два мениджърски процеса - на общината и на организаторите.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо - хората не трябва да се оплакват от метеорологичното време, когато валеше сняг и дъжд хората се оплакваха и недоволстваха. А снега освен че почиства земята, почиства и освежава въздуха.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега в София е по- чист въздуха. Преди имаше много мъгли и смог, въздухът бе много мръсен.Мъглите пречеха и на видимостта, не се виждаха и съседните блокове. От смога имаш заболяване на дихателната система. Не казвам, че сега въздухът е кристално чист, но се вижда всичко и можеш да дишаш спокойно.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошият въздух убива вирусите, че с нашата здравна система...