Експерти: Тол системата е закъсняла много

Коментар от Института за пътна безопасност и от Камарата на автомобилните превозвачи
21 фев 2020 12:04, Анисия Иванова
24

Тол системата е закъсняла много, трябвало да се въведе още преди 10 години поне. Около това мнение се обединиха експертите Диана Русинова от Института за пътна безопасност и Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Само седмица до нейното въвеждане все още има въпросителни около това кой за какво и къде трябва да плаща такси. Премиерът Борисов се скара на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" за това, че населени места около София трябва да си набавят винетки за няколко километра до града. Такива отсечки има около всички областни центрове в страната.

"Последните 3-4 месеца се забелязва подобрение на комуникацията с АПИ. Въпросът, на който трябва да си отговорим, е дали сме съгласни да плащаме за поддръжката на Северната скоростна тангента. Защо трябва да обвиняваме АПИ, за подновяване на пътната маркировка трябват 50 млн. лева", каза за "България сутрин" Диана Русинова.

Тя даде пример с Гърция, която е успяла да постигне намаляване на 50% жертвите на пътя чрез въвеждане на системата "бонус малус" и тол система.

"Колко ще струва малките отсечки да бъдат поддържани от общините?! Трябва да се положат повече усилия от правителството относно въпросите на хората. Тол системата трябва да бъде въведена веднъж завинаги", каза още Русинова.

Димитър обясни пред Bulgaria ON AIR, че е без значение дали ще плащаме за пътища под формата на винетка или данък, парите идвали от гражданите.

"Tрябва да се намери справедливото решение. Не може жителите на София да поемат издръжката на този толкова натоварен път. Нашата тол система закъсня много... Защо разглеждаме пътя като София-Бистрица, дайте да видим цялата републиканска пътна мрежа", коментира още той.

Димитров допълни, че на 26 февруари предстои среща с покана към всички страни по темата.

"Има фирми, които казват, че няма да излязат да работят. По-възможно е автобусните превозвачи да не излязат", посочи събеседникът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 4 години
До 10 ЧиновникГ-н Хартиен плъх,Нямаш никакво право да класифицираш хора, като простолюдие.За ваша информация!Законите се създават за да са в полза на хората и да създават условия за справедливост и ред. Когато един закон е превърнат в репресия ( а такива са множество) то изчезва държавността. Така, че когато някой реши да се разправи с народа, той се нарича диктатор, а този който се съобрази с желанието на мнозинството се нарича демократ. Хартията ви е ,,изяла,, мозъка, г-н Чиновник!
16
1
 
4
 
! Отговори
незнайко преди 4 години
Д РУСИНОВА ЛЪЖЕ---- в ГЪРЦИЯ НЯМА ТОЛ СИСТЕМА ИЗЛИЗАШ НА МАГИСТРАЛАТА--ПЛАЩАШ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ВИДА НА МПС НИТО ВИНЕТКИ
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България експерти по пътна безопасност няма. Тези дето ги викат по телевизиите и казват, че са експерти, обикновено са главните виновници в България да има толкова много катастрофи и загинали по пътищата.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и топ системата е като системата за електронните винетки, то много сме я закъсали. При винетките имаше много грешки, доста хора изгърмяха и трябваше да плащат по два пъти без да имат вина. Сега тон системата е изначално сбъркана, защото не се спази пронципа, който руши повече пътя, ще плаща повече.
13
7
 
3
 
! Отговори
Аман от истерици преди 4 години
Миналата година тръгнаха с ел винетките. Помните ли що приказки изприказвахте и колко храчехте по Правителството. Е, системата работи безотказно вече цяла година. Същата работа е и с ТОЛ системата. Плюнки, протести на превозвачи, не знам какво още... Айде, стига вече! Аман от непрестанното ви дуднене. Не съм голям фен на това управление, ама по-добро скоро няма да видим, като гледам алтернативите. Такъв е матряла - от низините до върховете - некадърници. Какво да правиш? Всички сте такива.
12
1
 
6
 
! Отговори
А преди 4 години
Тия не са експерти бе! Колко пъти да го повтарям? Тия от т.нар "Институт по пътна безопасност" са едно НПО с неясно финансиране, в което няма нито един експерт по пътна безопасност. Този който е най-близко до експерт е някакъв бивш полицай, скачал от служба на служба в МВР, но нищо общо с пътната безопасност.Тая на снимката с мъжкия костюм е завършила бизнес администрация. Какъв експерт може да бъде по пътна безопасност?
11
7
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен..... 2010та комунистите ли управляваха? Ааа, гербавите комунисти..... Не съм фен на Баце, ама до 2010 година битуваше мнението, че :"Народа не яде асфалт". Магистралите почнаха да ги строят от Герб след 2010 година. Дотогава имаше една от София до Пловдив и от София до Ябланица.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЛ системата закъсня заради интересите на превозвачите.Сега те наглеят.
9
4
 
25
 
! Отговори
НЕ Е ИСТИНА преди 4 години
Не мога да повярвам,че за една година не са постигнати необходимите споразумения между институции-общини.Ние сме малка територия,но с много некадърни управници,които не могат да направят една нормална промяна,която да заработи и убеди хората,че това е в тяхна полза.Стана типично за управляващите да прехвърлят отговорността между институциите и досега няма едно нещо,което да е направено както трябва.Толкова некадърна администрация не е имало.Десет години ГЕРб управлява и само проблеми създава.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2010та комунистите ли управляваха?Ааа, гербавите комунисти имате предвид...
7
2
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Премиерът напоследък е станал голям популист и дава заден за всеки каприз на простолюдието. От Нови Искър не искали да плащат винетки, превозвачите не искали да плащат тол такси, хотелиери и ресторантьори не искали да плащат данъци и осигуровки и той им се връзва. А точно на тях трябваше да им говори така, както онзи ден говореше на шефа на АПИ. Да им каже, че ако не спазват законите на държавата той "много бързо може да се разправи с тях".
6
2
 
11
 
! Отговори
Победител преди 4 години
Затова сме на опашката.Пътища без пари няма.Не били обучени да работят със апаратите.Досега къде бяхте да ги обичаите.Кой щял да им ги плати.Този който ги ползва.Да не би някой в Австрия,Германия,Италия,Франция и т.н.Някой друг да им ги плаща.Прав е проф .Христов *** СА 89%.
5
2
 
15
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
От години превозвачите реват че още не били подготвени за въвеждането на тол системата....На няколко пъти държавата я отлагаше заради тях !А сега : "Тол системата е закъсняла много " ??!Нищо лично, това са фактите.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвало да се въведе преди 10 години...Е кой доде на власт тогава?
3
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
... и един мармот завива шоколада в станиол... Случайно да ти се привиждат извънземни?46240
2
18
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Тол системата досега щеше да бъде факт ако не беше недоразумението от Дондуков 2. Този клоун още в началото на мандата си преди три години наложи вето на подписани вече договори за изграждането и, която тогава струваше 200 милиона лева.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че сме стабилни като коч на лед, а конкурса за тол системата, бе спечелен от тотаджийското глиганче, ден преди да публикуват условията за конкурса. А партньори са му интересни персони. Примерно на пищова брат му. Като и в момента от апитьу лобират за тях.