Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва

Докторът призова за пореден път да останем по домовете си
21 мар 2020 20:37, Петя Славова
184
Кунчев: Ако всички се приберат, след 14 дни вирусът изчезва
Снимка: БГНЕС

Строгите мерки в страната и по света предизвикаха недоволството на много хора, но според главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, ако си останем по къщите всички, за 14 дни коронавирусът ще си отиде.

"Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага", каза той пред Нова тв.

"Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, които най-добрите в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това разбира се е невъзможно", заяви Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма е нужно да помогнем на всеки“, добави Кунчев.

Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.

"Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
как така преди 4 години
Ако допуснем че това е вярно и за 14 дни вируса изчезне. Тогава ще се върнем към състоянието от примерно месец януари 2020. Тогава нямаше вирус в България
161
0
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Така е в Ухан изчезна. Вирусът не може да оцелее във въздуха. Оцелява само в хората, а за 14 дни или оздравяваш и вируса изчезва, или умираш и вируса изчезва...Но изчезва ако не се предава насам-натам от човек на човек.
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изчезва значи. Анихилира се. Дим да го няма. Без знак и без следа.Де да беше толкова лесно.
159
0
 
2
 
! Отговори
до Висшият Математик преди 4 години
А след 27 дни?
158
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако до всяко едно лай...но застане още едно... няма да има вируси и тем подобни.
157
2
 
17
 
! Отговори
факт преди 4 години
дайте по една заплата и нема а ода на работа!
156
3
 
21
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Ех, че просто било! А когато след 14 дни всички домашни затворници излязат на улицата, ще е достатъчен един недоизлекуван, бежанец или некарантиниран домашен котарак, за да пламне заразата отново
155
1
 
27
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ами не е сериозно, защото Ухан го направиха и на вирусът му трябваха три месеца! Три месеца, през които ЦЯЛ Китай работеше за Ухан - над милиард души за едни 8 милиона. А за НАС кой ще работи, като всички са затворени?!
154
1
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Бизнеса отдавна отдавна си отиде по тия географски ширини....Всичко до тук от 2009 е помия,която без свян се хвърля върху ни!А сега всички бизнесмени ще станат още по- нагли и безочливи,и мислещи,че някой им е виновен за това,че сега ще дадът резко задна - няма да могат да гуляйстват,да си возят мазните *** нагоре надолу и т.н.Дупе да ви е яко бизнесменчета -жалки
153
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бъди ид.i.от, Кунчев, 100 % от хората за 14 дни вкъщи е възможно само на теория. На практика, ако се случи (което е невъзможно), по-добре да измрем всички, защото нито държава ще има, нито икономика на 15-я ден.
152
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 148Да се приберат и да донест още малко вирусчета ?Всеки да си стои там, където е
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо заглавие -Откъде да се приберат, от чужбина, от Италия, от Китай ?АКО ВСИЧКИ СИ СТОЯТ У ДОМА
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аве момче, ако мислиш че маската ще ти помогне... купи си 5000 и после си бърши гз с тях
149
1
 
25
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Инспектор *** може и да не знае ,но заразата ще ни залее всеки момент и ще дойде от гетата!Всички шведски квартали са потенциални развъдници и там човек с маска няма ,нито човек спазващ карантината.Факт.Лошото е че и шведите не *** от този вирус ,нито от другите вируси.
148
3
 
31
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
За заразата плъзнала от Пампорово-НИЩО? Защо бе докторе? Защото целия курорт е собственост на Цветелина Бориславова? Нали? А за онези 120 лв дето получавала Десислава Генчева, Ушев Каскета се пени 2 месеца и хукна чак към конс.съд.Ей това най ме дразни в гереберунгелите-не виждат гредата в собствения си г.з , а се вторачват в прашинката в чуждото око.
147
9
 
3
 
! Отговори
по добра идея преди 4 години
да се задължат всички да носят маски 14 дни, вируса ще изчезне, но икономиката не.
146
1
 
39
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Що за глупости! Как ще стане това, след като у нас не се изследват болните?! Нали хората ходят на работа, до магазина, до аптеката, в градския транспорт! Един да е заразен, но неизследван, и ето ти още 10 нови, и те неизследвани! Да не говорим за тези, с които живее и също разнасят заразата. На това баба ми казва: "Мижи, да те лажем!". Единственият ефективен начин, го каза Китай: масови изследвания и изолиране на болните и техните семейства! Всичко друго е: Мижи да те лажем!
145
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е бегето ! Самотъпи идей без покритие ! Този вирус се предава и по въздуха на къси разстояния.
144
3
 
44
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Ако всички си останем вкъщи, няма кой да произвежда ток, вода, храна. всички животни по фермите ще измрат. Не знам как се пуска спряна атомна централа, но Кунчев ще ни каже.
143
4
 
10
 
! Отговори
тъп по тъп преди 4 години
кажи му Кунчев и не го обиждай повече.