Лекари в Плевен оперираха жена със съмнение за COVID-19 с робот

По-късно пробата й се оказала отрицателна
9 апр 2020 11:12, Нели Христова
5
Лекари в Плевен оперираха жена със съмнение за COVID-19 с робот
Снимка: БГНЕС

Онкохирурзи в Плевен взеха революционно решение, за да продължат с нужните операции, дори и в условията на извънредно положение. За да продължат с интервенциите, те използват робот. Проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов вече успешно провеждат телемедицина и телехирургията. Преди дни те успешно приложили иновациите при операция на пациент.

"Ситуацията се променя много с това ново заболяване. Има пациенти, които се нуждаят от спешна оперативна интервенция. Такъв пример е пациентка, която беше с много тежко онкологично заболяване и трябваше да бъде спешно оперирана. Тя обаче беше със съмнение за COVID-19 с кашлица и съмнения за пневмония и трябваше да решим как да постъпим", обясни хирургът проф. Григор Горчев пред NOVA.

Проф. Горчев посочи, че извършването на операции с конзола е вече стандарт, който се налага. „Сега е моментът да се покажат телемедицината и хирургията като начин на въздействие и начин на работа при такива пациенти”, допълни той.

$Животът продължава и пациентите имат нужда от оперативни интервенции. Да, в условията на епидемична обстановка спешните операции и тези на онкологичните пациенти са приоритетни. Цялата медицинска общност в момента решава в динамика как да подхожда нестандартно в една наистина нестандартна обстановка", каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.

"Изследванията на пациентката излязоха и тя за щастие беше с отрицателна проба. Но все пак екипът взе всички мерки, за да бъдат защитени всички", посочи още проф. Томов.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието къри, хахаха - от къде ги намират тия некадърните драскачи :)
3
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Китайците ъпгрейднаха вируса и сега вече е робот :)))
2
0
 
2
 
! Отговори
Или пък, преди 1 година
че COVID-19 е с робот.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотници...от заглавието излиза че жената е с робот бе мисирки.....