Розопроизводители пред фалит, цената под минимума

Трудно е да се осиури безопасност за роботниците според мерките
35
Розопроизводители пред фалит, цената под минимума
Снимка: БГНЕС

Розопроизводители са пред фалит месец преди кампанията по прибирането на цвета и не виждат икономически смисъл за провеждането й. Те са изправени пред огромни трудности, свързани с безопасността на работниците, които в огромната си част са роми, безработни или пенсионери, а изкупната цена е под критичния минимум, предаде БНР.

"Извозваме работниците си до градините с малки 7-местни бусове. За моята градина трябва да събера минимум 150 работници. Според препоръките на здравното министерство и щаба, трябва да се возят не повече от 3-4 души, седнали през седалка. Това икономически е непосилно за нас, още повече, че очертаващата се изкупна цена от около 2,50 лв./кг е под критичната и няма икономически смисъл да работим", обясни в Мариян Русев, който има 200 дка розови градини край село Бегово, община Калояново.

Огромната част от сезонните работници ще са в сивия сектор, тъй като изнемогваме и при сегашното заплащане и няма как да поемем данъка и осигуровките за работниците. Не бягаме от задълженията си като работодатели, посочи Вангел Биков, който гледа рози в Карловската котловина.

Новоприетият Закон за розата само допълнително утежнява ситуацията, смятат розопроизводителите. Те настояват за целеви субсидии за бранша, както са предвидени за производителите на плодове, зеленчуци, зърно и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
До Айде преди 4 години
Аз предлагам и войската да начело с Шкембе Войводатада отидат на бригада за да си зарабоят заплатите !.
27
0
 
7
 
! Отговори
Айде говеда прости преди 4 години
Аз предлагам всички милиционери по 2 месеца на полето да разберат как се печелят заплатите им
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички с некакъв "бизнес" реват ! Все нещо им неизниса Като не можете да правите това се отказвате и пробвате друго. От всяко дърво неставасвирка
25
3
 
11
 
! Отговори
мнение преди 4 години
По време на Тодор Живков имаше планирано земеделие; ако отглеждаш нещо, то и пазара вече ти е осигурен.Във Франция, например, там е същото, всичко е планирано. На земеделеца му ясно какви площи (ха) ще бъдат засети с рапица, ръж, слънчоглед ..Към Министерството на земеделието има Отдел Агростатистика, но тя де факто само нагажда нещата. С настъпилите промени на климата в България може да се отглеждат и други земеделски култури, но уви, никои не се възползва от тези нови дадености.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е че аз не мога да си купя масло.трябва да съм лицензиран купува.а съм готов да купя на 3лв. 10 тона
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-миналата година возих едно момче ромче на стоп, от Пловдив до Чирпан. Интелигентно к отворено момче, добре говори. Каза ми, че копаят рози за някави смешни надници, вече не помня 5 или 15 лв каза, но и двете ми се видяха убийствено малки.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бизнеса с розово масло май има много фалшиви производители които пак мътят водата на коректните. Беше станало на въпрос преди известно време. Врат се в бизнеса , подбиват цените създават напрежение Какви са критериите за да бъдеш розопроизводител? Може ли куцо и сакато да стане такъв? Все пак това е специфично производство. Всички некоректни вън от бизнеса - само така ще се спаси едно от малкото неща с които можем да се гордеем.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За розопроизводителите не може ,а за сезонните роби за Германия и другите господари - може ,но нали така са наредили от ,,комисията ''от хрантутници в Брюксел!
20
0
 
2
 
! Отговори
339 преди 4 години
До 20 Разшифровай
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18 Драги не е ***, а ***. Не мога да разбера как си позволяваш при това положение да обиждаш. Наистина се чудя на такива хора - той не знае да пише, света взел да оправя. Защо първо не погледнете себе си?
18
0
 
1
 
! Отговори
jak dobpe cee boiko преди 4 години
До 339
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фалшива новина!Произвеждаме малко но качествено и пазар ще си има. Технологичния цикъл позволява работа и в скафандър дори. Отделно могат и други масла да работят.
16
0
 
13
 
! Отговори
До 13 пояснение преди 4 години
Кога за последно си пи хапчетата? Какви сдс какви бсп От 10 години България се управлява от ГЕРб, онази *** БАЦЕ води "мъдро" страната (към пропаст) Егото на селския скoпeн шопаp спомогна да се разруши и последното неразрушено от престъпници С. Софиянски; Иван Kостов, СакскоПурготски, Велчев....
15
0
 
20
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
Кк пък тези розопроизводители , които направиха милиони от скъп продукт и суперевтина работна ръка , изведнъж от милионери станаха последни бедняци ??? Аман от *** , които си мислят , че останалите в България сме същите *** !!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Ще е жалко ако един от най известните ни сектори пропадне. Работниците поне за момента могат да бъдат настанявани наблизо . Аз лично много харесвам нашата козметика с розово масло. Също могат да се търсят алтернативи. Интернет... Сдружение на производителите.. Директна продажба.... Фейсбук...
13
0
 
6
 
! Отговори
339 преди 4 години
Сложно и трудно е.За всеки бранш,общо казано.Добре поне,че все още някой тук не е писал-абе ,правете гюлова ракия.
12
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 4 години
а маслото трайнонли е докога може да се съхрани!.?
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Розопроизводство се съсипа заради лакомия.Всеки тръгна да сее рози защото много се печелело.В един момент се появи свръхпроизводство а розивото масло къде да се продаде? Световната консумация на Българското масло като килограми не се променя много.Едната година 1500 кг масло на скедващата са произведени 2500 кг.Тези 1000 кг къде да се продадат?? Ако имате фурна и правите по 1500 хлаба ги продавате за деня но ако направите 2500 хляба този излишък от 1000 хляба кой ще ви го вземе?
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е,че сте живи и здрави и не сте умрели от вируса. Благодарете на вожда Баце.
9
0
 
17
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
Сертифицирането в областта на земеделието е коленно различно ...Бях в една фирма, но се отказах ...Преместих се в друга фирма, но се оказа, че тя е още по-гнила ..!Сега съм в друга Сертифицираща фирма и съм доволен ...В тези Сертифициращи фирми благодарение на Министерството на земеделието, Отдел Биологично производство корупцията е жестока ..!Има прекалено много хора, които не са покрили нито един критерии, но имат сертификат ...