Розопроизводители пред фалит, цената под минимума

Трудно е да се осиури безопасност за роботниците според мерките
35
Розопроизводители пред фалит, цената под минимума
Снимка: БГНЕС

Розопроизводители са пред фалит месец преди кампанията по прибирането на цвета и не виждат икономически смисъл за провеждането й. Те са изправени пред огромни трудности, свързани с безопасността на работниците, които в огромната си част са роми, безработни или пенсионери, а изкупната цена е под критичния минимум, предаде БНР.

"Извозваме работниците си до градините с малки 7-местни бусове. За моята градина трябва да събера минимум 150 работници. Според препоръките на здравното министерство и щаба, трябва да се возят не повече от 3-4 души, седнали през седалка. Това икономически е непосилно за нас, още повече, че очертаващата се изкупна цена от около 2,50 лв./кг е под критичната и няма икономически смисъл да работим", обясни в Мариян Русев, който има 200 дка розови градини край село Бегово, община Калояново.

Огромната част от сезонните работници ще са в сивия сектор, тъй като изнемогваме и при сегашното заплащане и няма как да поемем данъка и осигуровките за работниците. Не бягаме от задълженията си като работодатели, посочи Вангел Биков, който гледа рози в Карловската котловина.

Новоприетият Закон за розата само допълнително утежнява ситуацията, смятат розопроизводителите. Те настояват за целеви субсидии за бранша, както са предвидени за производителите на плодове, зеленчуци, зърно и др.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
До Айде преди 1 година
Аз предлагам и войската да начело с Шкембе Войводатада отидат на бригада за да си зарабоят заплатите !.
29
0
 
7
 
! Отговори
Айде говеда прости преди 1 година
Аз предлагам всички милиционери по 2 месеца на полето да разберат как се печелят заплатите им
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички с некакъв "бизнес" реват ! Все нещо им неизниса„ Като не можете да правите това се отказвате и пробвате друго. От всяко дърво неставасвирка
27
3
 
11
 
! Отговори
мнение преди 1 година
По време на Тодор Живков имаше планирано земеделие; ако отглеждаш нещо, то и пазара вече ти е осигурен.
Във Франция, например, там е същото, всичко е планирано. На земеделеца му ясно какви площи (ха) ще бъдат засети с рапица, ръж, слънчоглед ..
Към Министерството на земеделието има Отдел Агростатистика, но тя де факто само нагажда нещата.
С настъпилите промени на климата в България може да се отглеждат и други земеделски култури, но уви, никои не се възползва от тези нови дадености.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е че аз не мога да си купя масло.трябва да съм лицензиран купува.а съм готов да купя на 3лв. 10 тона
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-миналата година возих едно момче ромче на стоп, от Пловдив до Чирпан.
Интелигентно к отворено момче, добре говори.
Каза ми, че копаят рози за някави смешни надници, вече не помня 5 или 15 лв каза, но и двете ми се видяха убийствено малки.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бизнеса с розово масло май има много фалшиви производители които пак мътят водата на коректните. Беше станало на въпрос преди известно време. Врат се в бизнеса , подбиват цените създават напрежение Какви са критериите за да бъдеш розопроизводител? Може ли куцо и сакато да стане такъв? Все пак това е специфично производство. Всички некоректни вън от бизнеса - само така ще се спаси едно от малкото неща с които можем да се гордеем.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За розопроизводителите не може ,а за сезонните роби за Германия и другите господари - може ,но нали така са наредили от ,,комисията ''от хрантутници в Брюксел!
22
0
 
2
 
! Отговори
339 преди 1 година
До 20 Разшифровай
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18

Драги не е ***, а ***. Не мога да разбера как си позволяваш при това положение да обиждаш. Наистина се чудя на такива хора - той не знае да пише, света взел да оправя. Защо първо не погледнете себе си?
20
0
 
1
 
! Отговори
jak dobpe cee boiko преди 1 година
До 339
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фалшива новина!
Произвеждаме малко но качествено и пазар ще си има. Технологичния цикъл позволява работа и в скафандър дори. Отделно могат и други масла да работят.
18
0
 
13
 
! Отговори
До 13 пояснение преди 1 година
Кога за последно си пи хапчетата?
Какви сдс какви бсп
От 10 години България се управлява от ГЕРб, онази *** БАЦЕ води "мъдро" страната (към пропаст)
Егото на селския скoпeн шопаp спомогна да се разруши и последното неразрушено от престъпници С. Софиянски; Иван Kостов, СакскоПурготски, Велчев....
17
0
 
20
 
! Отговори
Въпросчо преди 1 година
Кк пък тези розопроизводители , които направиха милиони от скъп продукт и суперевтина работна ръка , изведнъж от милионери станаха последни бедняци ??? Аман от ид.ио.ти , които си мислят , че останалите в България сме същите ид.ио.ти !!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Ще е жалко ако един от най известните ни сектори пропадне. Работниците поне за момента могат да бъдат настанявани наблизо . Аз лично много харесвам нашата козметика с розово масло. Също могат да се търсят алтернативи. Интернет... Сдружение на производителите.. Директна продажба.... Фейсбук...
15
0
 
6
 
! Отговори
339 преди 1 година
Сложно и трудно е.За всеки бранш,общо казано.Добре поне,че все още някой тук не е писал-абе ,правете гюлова ракия.
14
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 1 година
а маслото трайнонли е докога може да се съхрани!.?
13
4
 
4
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
до 8 : забравяш или не знаеш че в началото сдс е = на бкп (бсп), може би с малки изключения. бкп си го измисли да залъжат народа, и до като ни пееха песнички, шефовете разграбиха България!
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розопроизводство се съсипа заради лакомия.Всеки тръгна да сее рози защото много се печелело.В един момент се появи свръхпроизводство
а розивото масло къде да се продаде? Световната консумация на Българското масло като килограми не се променя много.Едната година 1500 кг масло на скедващата са произведени 2500 кг.Тези 1000 кг къде да се продадат?? Ако имате фурна и правите по 1500 хлаба ги продавате за деня но ако направите 2500 хляба този излишък от 1000 хляба кой ще ви го вземе?
11
4
 
18
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
ами сложете фургони, там да живеят розоберачите, тоалетни, бани, кухни, няма нужда да ги возите всеки ден!

ама то па и пари не ви се дават за тия неща.....