Какъв ще е имунитетът ни след дългата изолация?

По-податливи сме на летните вируси, смята д-р Чобанов
5 май 2020 10:49, Петя Славова
8
Какъв ще е имунитетът ни след дългата изолация?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имунитетът е един комплекс от фактори и начин на живот. Зимата е тежък период за всеки организъм. Хората стоят на затворено и тъмно и тогава проявяват недостиг на редица компоненти.

Пролетта е времето, в което човек активно започва да среща тези фактори в природата. Затова не беше добре да се затваряме заради епидемията. Разходките не трябваше да се забраняват“. Така доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.

"Ще дам пример с испанския грип. Когато изкарваха хората извън палатковите лагери, в които ги лекуват, те оздравяваха много по-бързо на слънце и свеж въздух. Навън вирусът не може да циркулира", поясни пред Нова тв д-р Чорбанов.

Още по темата

По думите му ежедневно се срещаме с голямо количество бактерии и вируси.

"Имунната система се справя с тях успешно. Отслабвайки тези й качества, е възможно тя да стане по-податлива на летните вируси. Беше добре да приемаме витамин Д под друга форма", каза той. И допълни, че  строгите диети по време на изолация не се препоръчват.

Според него е възможно да има втори пик на коронавируса.

"Той ще циркулира, докато не се срещнат всички с него или поне огромната част от хората, които имат много контакти и пътуват често. Това няма как да бъде избегнато. Световните правителства започват да го проумяват. След като мина ужасът от първаначалната вълна, по-трезвомислещите разбраха, че няма много смисъл от пълна изолация. От самото начало говорихме много за тези мерки. Младите хора  не трябваше да спират контактите си. Още веднъж ще кажа, че деца не боледуват и почти не разпространяват заболяването. Държавите, които не затвориха детските градини и училищата, нямаха голям брой заразени деца", поясни Чорбанов.

Д-р Андрей Чорбанов заключи, че ще трябва да почакаме за ваксина. "В световната история няма успешно направена ваксина за няколко месеца. Тя се разработва за година и половина-две", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Анонимен: По време на чумните епидемии не е имало забрани за каквото и да било. Хората не са можели да си обяснят заболяването. Само са констатирали, че хора, които се занимават с коне не се заразяват. Чумните епидемии се пренасят от бълхи и е било без значение дали се изолираш или не. Грешката на средните векове е, че набеждават котката като сатанинско животинче и го прогонват. И така преносителите на тези бълхи, плъхове и мишки нарастват.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некой, ако разсъждаваха като теб по време на Голямата чума, изобщо нямаше да си роден, както и 99% от нас.
4
1
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Който жертва свободата заради някаква измамна сигурност не заслужава нито свобода, нито сигурност. Да умреш в собственият си дом затворен и карантиниран като куче е минимум малоуие. Ако ще се умира, то трябва да е на свобода. Няма нищо по-ценно от свободата. Без свобода нямаш нищо. Това е. Замислете се преди да пожертвате свободата си водени от заблудите на крайно вредни елементи, че Ви носят сигурност и ще удължат живота Ви.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не съм се и затварял. Използвах всеки удобен момент да съм навънка. Маска съм слагал 2-3 пъти, защото имам сенна хрема и ХОББ и от спарения въздух почват да ми свирят гърдите. Ако е писано да умра, няма да съм загубил и един ден от живота си в изолация.
2
3
 
4
 
! Отговори
Еее преди 3 години
Ами не,не е прав доктора,Боко заедно с щаба му нобелови лауреати и няколко хиляди заблудени 0вце казаха да си стоим в къщи,те щели да ни спасят.Доктори и вирусолози от цял свят говорят едно и също,ама ние слушаме тв-то и щаба,щото те са по-компетентни.Айде чакаме г0ведата да започнат да дрискат и в тази тема,за труповете и камионите които ни очакват.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква пък толкова дълга изолация имаше? Вече се ядосвам от тези писаници. Около две седмици си постояхме в къщи и който има тераса на нея, който има дворче още по-добре. След това всички се юрнаха по улици, по пътища-видяхме! Общуваме си по телефони, компютър... Относно детските градини:там не са само деца, които видите ли не боледуват. Там работят хора, не толкова млади и какво тях да ги от пишем?