Как да разпознаем опасните слънчеви очила?

UV и синята светлина може да доведат до поражения в окото
17 юни 2020 12:41, Петя Славова
8

Евтиното може да се окаже скъпо. Това важи с пълна сила и за очилата. Важно е какво и как избираме не само в началото на летния сезон, а винаги, тъй като касае зрението ни.

"UV светлината и синята светлина може да доведат до поражения в окото. UV светлината може донякъде да се ползва като полезна, част от нея се ползва за дезинфекция, убива много голяма част от бактериите. Част от тази светлина може да попадне в окото и да увреди зрението", каза за "България сутрин" оптометристът Христо Благоев.

Основно се засяга лещата на окото. Никога не е късно да сложим правилни тип очила за нас, защото в противен случай това би могло да доведе до каратакта на по-късен етап - заболяване, познато като перде на окото. Очният лекар, оптикът и оптометристът са трите вида специлисти, на които трябва да залагаме преди покупка на очила, ако искаме да имаме здрави очи.

По думите му, както сами не можем да разберем дали един самолет е здрав преди да се качим на него, така е добре и да се доверим на експертите при избора на добри очила.

"Има определени филтри и стъкла, някои пазят от вятъра. Не съм виждал да се продават слухови апарати на улицата, затова е важно да се доверяваме на специалисти, които при евентуален проблем да си поемат отговорността", допълни Благоев за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 3 години
От професионалист до професионалист има Голяма разлика, а вие определено не сте такива, в днешно време от "сергия" можем да си закупим същото качество хубави слънчеви очила, които вие в оптиката предлагате, само че на много по добра цена!
7
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 3 години
***, с много празни думи, аз лично НИКОГА не бих се доверил на Господина, защото както знаем оптиките ни мамят най-много!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за каква синя светлина става въпрос - не става ясно???
5
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Така се разбира дали стъклата са поляризирани а не дали имат UV филтър.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова приказки и нищо.
3
0
 
0
 
! Отговори
реклама преди 3 години
за оптометристи!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да разберем дали очилата имат ув-защита? Лесно. Слагаме ги, взимаме телефона и го завъртаме да легне настрани, наляво, или, надясно като дисплея е към нас. Когато дисплея застане хоризонтално, става черен.
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много полезна статия, която по абсолютно никакъв начин не отговаря на въпроса, зададен в заглавието.