Възрастни по селата са много доволни от топлия обяд

За мнозина това е единственото решение за прехрана
Обновена: 25 юли 2020 18:49 | 25 юли 2020 18:49, Веселина Йорданова
69

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност, ще получават топъл обяд до края на годината. Услугата трябваше да приключи в края на месец юли, но бе удължена.

За мнозина топлият обяд от социалната кухня е единствено решение за прехрана. Най-често това са възрастни хора, които живеят сами в отдалечени села. 

"Няма магазини, няма избор, то в селото няма вече и хора. Топлия обяд е голямо постижение за мен. Навреме е и много съм доволен от услугата", коментира за Bulgaria ON AIR Димо Савов.

Близо 300 души доскоро са използвали услугата в Смядово. След това хората, които получават топъл обяд, са редуцирани до 150. Новината за новото финансиране е радостна и за администрацията.

"Ние кандидатствахме по оперативна програма за 300 човека, но нямаше как - аз издържах с общински пари месец и половина, но повече не можах. Много ми беше трудно да отсея от бедните - по-бедните", каза кметът на Смядово Иванка Петрова.

Кандидатстването ще бъде организирано на два етапа. Първият е за осигуряване на топъл обяд до края на август. Предвиден е и втори етап на кандидатстване – за предоставяне на услугата до края на годината.

Допълнителните 9 млн. лв. ще бъдат преведени на общините, които и до момента предоставяха храна по Целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са доволни хората от топлият обяд?😕😡😡😡😡Срамота!!!!!! Дават на хората небелени картофи сготвени и обелките плуват в яденето! За град Луковит област Ловеч е това нещо! Проверете и вижте дали ви лъжа + това спряха на хората топъл обяд и то защото са се оплакали,че картофите са със обелките и то всеки път!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инструмент на партийните кметове.Кой не слуша няма чорба, претекст получават земеделска субсидия. Ако пък не се запишеш се водиш бяло петно ти вземат нивата..Хайдуци особено в кж и хас.
40
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христое преди 3 години
Изповядвсщите евроатлантическите ценности блестят в грижата си за бедните. Затова се грижат броят им да се увеличава.
39
0
 
1
 
! Отговори
Ох, преди 3 години
Добре, че 56 напусна страната и сега няма много време да виси тук, че представяте ли си какви щеше да ги ръси нонстоп? Все пак тук може да се пише и в работно време, а там полето с броколи не чака...
38
0
 
4
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Както казваше другарят Джугашвили:,, Кадрите решават всичко,, !!! Ние имаме най-подготвените кадри-Барни Рабъл, Ангелкова,ОНАНиев...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тошо, Бай Тошо. Погледни твоите крадльовци-факири дет ти лижеха гъзааа, докъде докараха народа ти!
36
0
 
5
 
! Отговори
Ясъмкон преди 3 години
Много тежкари тук с мнения. И бойко е тежкар и господата със скъпите коли са тежкари. Но трябва едно нещо всеки един тежкар да помни много добре. Колкото и тежкари да има никой не е по тежък от 7.9 грама (куршум от 7.62)
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех, че решението да напусна България беше грешно и трябва да се върна! Обаче като чета коментиращите се успокоявам, че решението ми не е чак толкова грешно.Голяма част от сънародниците не знаят как функционира съвременния свят, друга част са доста неграмотни, което не е в противоречие с първото!Останалите са егоисти или роби на комунизма! Вижте кого поддържат ГЕРП, БСП - все бивши комунисти!Като, че ли няма млади не свързани с комунистите, интелигентни хора!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да щото не са работили цял живот за тая държава!Сега срам не срам се налага храна да търсят като клошарите! Това е непростимо "скъпи" управници!
33
0
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До Анонимен 49Много дрънкаш....ама оня рогатия си знае...палачинката много лесно се обръща....и да опреш до просешка тояга ...и ти ще стигнеш тая възраст...и ако си късметлия ще спиш по улиците...а хаирлия да е ти се случи
32
0
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Абе това трябва да продължи безсрочно. Кметовете да изготвят списъци със самотно живеещи хора, болни, с ниски доходи. Държавата не е толкова бедна, че да не може да си позволи разход от стотина милиона на година за изхранване на тези бедни хора.
31
2
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
.Tikvata da kaje kolko ologarsi e nahranil I kolko bedni ?!!!
30
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми хвалете онова време и онзи строй.Всичко ставаше "по втория начин", с връзки, с познати... с миндерлъци и маскарлъци...И това го направихга днешните пенсионери. Те са си виновни за мизерията, такава система са изградили.Хак да им е сега!
29
6
 
3
 
! Отговори
Пацата преди 3 години
Навремето имаше лаф:"*** на гости у някого да разбереш къде работи".Не били крали, а!?!?!?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПИТАЙ БОЙКО, ТОЙ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗЪМА Е БИЛ ПРИВИЛИГИРОВАН ВСИЧКО Е БИЛО ЦВЕТА И РОЗИ ЗА НЕГО.
27
0
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Паца, кои са дъртите ***- *** и баща ти, баба ти и дядо ти ли? Имай си мнение, но квалификациите говорят, че ти си по-скоро ...
26
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-37,защо нинова бе ***,толково способни млади момчета и момичета има,стига с тези, бойко,нинова,доган ,балевски, каракачанов,дариткова, дончевци,и т.н.
25
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Щерю,сега ***,много ли е голяма заплатата ти,при ниските заплати тока беше 1 стотинка,сега е 20 стотинки,ха изчисли каква заплата ,трябва да взема човек,че да изкара месеца,за вода,парно бензин,няма да ти пиша,но аз си купих кола "Москвич",но бензина беше 18 ст.литъра.
24
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ние българите сме най-способните хора, но ГЕРБ и Борисов ни пречат да се развиваме, трябва само да сменим ГЕРБ с някой друг, и всичко ще се оправи.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като дойде Нинова или някой друг, всичко ще се оправи, ще цъфне българина и ще върже.