За труд "на черно" - санкцията стига до 30 хиляди лева

Глобяват и работници, ако не съдействат на инспекторите
5 авг 2020 09:04, Петя Славова
22
За труд "на черно" - санкцията стига до 30 хиляди лева
Снимка: БГНЕС

Въвежда се санкция до 30 хиляди лева за работа "на черно". Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента от МС.

Предлага се работодателите да се наказват с имуществена санкция или глоба в размер от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. за системни нарушения, свързани с използването на недеклариран труд и за неплащане в срок на дължимите от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения, предаде "Монитор".

Законопроектът предвижда още наказанието за работодателя да е имуществена санкция или глоба в размер от 15 000 до 20 000 лв. при повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, а за виновното длъжностно лице - глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв.

От законопроекта става ясно, че намаляват минималният и максималният размер на административната санкция при извършване на повторно нарушение. В момента е записано, че имуществената санкция или глобата са от 20 000 до 30 000 лв.,са съответно глоба от 5000 до 20 000 лв.

В мотивите е записано, че по този начин се намалявал широкият диапазон между минимум и максимум на наказанията, както при квалифицирания състав, така и при сравнението му с размера на санкцията, предвидена за нарушение, което е извършено за първи път. Също така се осигурявала съпоставимост на размера на санкцията за повторно нарушение на други разпоредби на Кодекса на труда.

Глоба в размер от 100 до 500 лв. грози пък работник, който откаже да съдейства на инспекцията по труда, след като е хванат да нарушава трудовото законодателство при изпълнение на неговите функции. Шефът му пък го грози имуществена санкция в размер от 2500 до 15 000 лева или глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Като мотив за тези промени е записано, че задължението за оказване на съдействие на контролните органи има за цел да се изясни конкретната фактическа обстановка и да се съберат и оценят всички доказателства.

Неоказването на съдействие от страна на работодателя в повечето случаи има за цел да прикрие или да попречи за установяването на извършено нарушение, съответно да препятства налагането на наказание.

Определянето на по-висок размер на санкцията за неоказване на съдействие имало превантивна цел, пише още в законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
В Германия глобата е 60 хиляди евро и черен печат в паспорта, ако работника е от друга държава. Въпреки това , около 65 милиарда евро се прибират на черно, защото занаятчиите вдигнаха цените. Една баня да ти направят с фаянс е вече десетина хиляди евро в Мюнхен, за 3 дни работа. Днешните младежи знаят да държат в ръцете си тутурутката и затова цените експлоадират. Научете се сами да се справяте с ремонтите в къщи, това е моят съвет. Човек за няколко дни може да се научи да лепи плочки, оооявеоооо
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 месеца без заплата/не ми платиха/ - инсп. по труда каза, че това не е неин проблем, спечелих дело в съда , ама пари от робовладелеца- няма, искам прокуратурата да обяви фирмата в несъстоятелност - вече 3 години "раследват" - така че, каквито и снкции да слагат - нито 1 роботодател няма да пострада - всичко е прах в очите на народа
17
7
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ако имах начин, нито лев нямаше да плащам на държавата - това са пари, хвърлени на вятъра... и по нечии чекмеджета. Така или иначе пенсията ми ще е мизерна, здравните си ги доплащам и изобщо от държавата нищо добро не чакам, само рекет и мизерии...
16
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Колкото по-*** и по-некадърни са управляващите, толкова по-ограничени са възможностите им да създадат законови предпоставки за пазар на работната ръка, което е единствената възможност за увеличаване на доходите. Факт е, че вече десетина години санкциите са много високи, но това не създаде пазарни условия и не увеличи заплатите поне малко до европейските. На некадърниците не им остава нищо друго освен да замазват некадърността си със санкции и глоби, а ние да сме си най-бедни в Европа!
15
0
 
15
 
! Отговори
ЗАЩО ????!! преди 3 години
А защо хората се принуждават да работят на черно ???? Защо ???!???
14
0
 
3
 
! Отговори
До стефка преди 3 години
ИСТИНАТА май не ти харесва,А стефке?
13
4
 
7
 
! Отговори
Д. г . Д. преди 3 години
Ами дедо Ташунко, като не искаш на сиво или на черно извикай си лицензирана фирма да ти прави монтажи инсталации, плочки и пр. и да ти подпише гаранция на хартия. После ще оправим всичко объркано, но да знаеш, че се плащат демонтажи, къртения, правене както трябва и става двойна работа. Вчера ходих на едно нито вила, нито къща да пуснем тока, защото фирмата-изпълнител не можали да пуснат едно стълбище с 2 девиатора+2кръстати ключа+сензор-честно-е..бхти и фирмата, а дали едни листи,а не свети!!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До стефкаТака ли? Не знаех, че Нинова някога е била Минпред или нещо такова... Би ли ме светнал, кога е било това?Колкото до Тиквича - той така или иначе нищо друго не може да измисли, само това което му е останало, като научено от СИК - "Ми дал, Му взел"!
11
2
 
11
 
! Отговори
Майстор преди 3 години
До Митко 9Добрите майстори винаги ще са в сивия сектор.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, сега ги правят 30000, а за чиновника - 20000, аз обаче имам въпрос - колко са глобените пу "стария" КТ, нали, защото новия така, а стария - онака?Колко са глобените?Или парата в свирката, както винаги! И милион да ги направят, след като няма реализация - все тая!
9
6
 
9
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Освен този вид труд по КС, следва да се приеме и нов закон за уреждане статута на не обхванатите строителни майстори работещи в сивата икономика, предлагам за всички видове подобни услуги да се въведе единен майсторски номер в цялата страна и за него всеки един да плаща патентен данък -изчислен на средната работна заплата за бранша и така да внася вноски в ДОО и ЗО, както и 12% данък върху доходите на физически лица. До момента те правят щури пари но в сивия сектор.
8
1
 
11
 
! Отговори
стефанаки преди 3 години
До До стефка борисов е 11 г. на власт, и ЩО не го промени това БЕ ?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи така и така рсботата не е много а където има е ниско платена та хората щат нещат с закон ги задължават да не работят на черно за малйо повече кинти а при феодалите на хунтата за без пари!
6
1
 
16
 
! Отговори
Надявайте се преди 3 години
Трудът на "черно" излиза наяве само когато стане някоя беля и толкова. Два дни шум по медиите и после пак сначале.Публична тайна са и парите в пликове. Най-много да хванат някой дребен мишок и да отчитат дейност, а големите никой не ги закача.Пък и дреме му за глобата, той многократно е изкарал парите от неплащане на данъци и осигуровки.
5
5
 
6
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 години
Ми да почнат от палатките на Черепахин. Да не стоят там без пари.
4
10
 
6
 
! Отговори
До стефка преди 3 години
Това го измислиха р.овч ,Нинова и началниците им а не Борисов
3
2
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Повечето майсторчета в България работят само на черно - фаянсаджии, бояджии, инсталатьори и т.н. Как ще ги хванете, а като ги хванете, какво ще им вземете? Държавата е безсилна да се справи с този проблем.
2
4
 
26
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
А осигуряването на минимална заплата как се казва, от 20 години това е ПРАКТИКА на бг. бизнеса, но Борисов и ГЕРБ ги рекетират да плащат на тях, а не на държавата.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО,НЕбългарите не плащат и лев данъци