Започва преброяването на земеделските стопанства у нас

Отчита се ръст на земеделското производство и животновъдството
25 авг 2020 13:17, Анисия Иванова
6
Започва преброяването на земеделските стопанства у нас
Снимка: БГНЕС

Започва преброяването на земеделските стопанства, което се прави веднъж на 10 години, това ще е третото преброяване, като първото беше през 2003 година и това е по указание на Европейския съюз“,

Това каза Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионални политики“ в Министерство на земеделието и храните.

Преброяването ще започне след седмица – на 1 септември.

Над 300 хиляди са били земеделските стопанства, участвали в преброяването през 2010 година, сега включените в списъците за преброяване са близо 200 хиляди стопанства, каза още Николай Маринов пред БНР.

Причините за намалелите с близо 100 хиляди земеделски стопанства са обезлюдяването на населените места, оптимизацията и уедряването на земеделските стопанства, посочи още той.

Ако през 2007 година обработваемата земя е била 30 милиона декара, то тя сега е 34 милиона декара. Това означава, че няма упадък на земеделските стопанства и има увеличение на броя на животните, има увеличаване на засаждането на земеделските култури като плодове и зеленчуци.

При преброяването на стопанствата ще се вземат предвид 28 критерия, като стопанствата са разделени на малки, средни и големи. Ще се преброяват животните, използваната земеделска земя и земеделска техника, работната сила, по кои мерки от Програмата за развитие на селските райони стопаните са участвали за подпомагане, ползването на сградите за животни, управлението на животинската тор, разясни още Маринов.

За достоверност на данните от проверяващите ще разчитат на това, че част от земеделските стопани – около 120 хиляди, са проверявани вече по линия на субсидиите, които получават досега. Така ще прави и сравнението на данните от преди и сега.

„Нека всички земеделски стопани да дават коректни и точни данни, защото това в бъдеще ще доведе до по-добри решения за управление на общата селскостопанска политика. Иначе се изкривява статистиката и това не е от полза за никого. Данните ще са обект на статистиката и личните данни от анкетите са защитени, а са предвидени и глоби за изнасяне на информация от анкетьорите“, обясни още Маринов.

1600 анкетьори ще бъдат назначени на граждански договор за целта на преброяването и те са вече обучени, а общата сума за целта е над 8 милиона лева - европейско и държавно финансиране, уточни специалистът.

"От 1 до 18 септември земеделските производители ще могат да попълват анкетите за преброяването и онлайн.", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Данооо преди 3 години
Зимата да е люта, тогава ще видим.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Яко герб лапанеЯд те е че червените отпадъци не могат да лапат ли ?
4
0
 
2
 
! Отговори
Яко герб лапане преди 3 години
Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!, заявява открито министър Танева.
3
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А ми калинките сигурно броят и ферми с по 5, 10 крави или прасета
2
0
 
10
 
! Отговори
Ицко Финци преди 3 години
Добре че не е тръгнало,преброяване на дивите зайци 2
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
300000 земеделски стопанства? Вие нормални ли сте? Това и Петьо от 3-ти клас ще разбере че не е верно.