Търсят се 23 000 преброители за мащабното изследване на населението

То ще започне в началото на 2021 година
23 сеп 2020 22:45, Петя Славова
26
Търсят се 23 000 преброители за мащабното изследване на населението
Снимка: БГНЕС

Броени месеци остават до новото преброяване на населението на България. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за мащабното изследване. То ще започне в началото на 2021 година, а набирането на кандидат - преброители вече започна, съобщава Нова тв.

Преброяването ще се извършва по два метода - с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно. В тази ситуация ще получим уникален код, който после да предадем. Кандидатстването за преброители започна от 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните изисквания - навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало.

Преброяването на населението се извършва на всеки 10 години. Извън общите изисквания преброителите ще трябва и да са достатъчно смели, за да обикалят различни адреси и семейства в ситуацията на коронавирус.

За да бъде одобрен преброителят, трябва да отговаря на няколко условия.

"Като допълнителни критерий са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация", обясни Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

Още по темата

А колко пари ще успеят да изкарат, зависи от свършената работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда - 70 стотинки, за жилище - 1 лв., за лице – 2,50 лева. За всеки събран код – 80”, обясни ст. Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика", НСИ.

Всички преброители ще имат защитни средства срещу вируса.

"Нека хората да се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси", обясни Магдалена Костова.

А тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно.

„Този брой е важен за всички политики и разпределяне на фондове за по-нататък, тъй като тези хора са обект на всички тези административни мерки, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа”, обясни Магдалена Костова.

Преброяването е задължително. Ако откажете да участвате, глобата е 160 лв. Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а анкети ще попълваме 1 до 15 февруари.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16

Не бе, 60 сме вече. 40 в София и 20 в Пловдив.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...преброители за мащабното изследване...


Не разбрах - преброители или изследователи!

Както винаги точно и прецизно обяснение от днес.аджийте!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е една,че намаляваме и не виждам как ще се спре тази тенденция.
17
0
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Няма се учудя ако изкарат населението на България 9 милиона
16
0
 
0
 
! Отговори
преди време преди 1 месец
гледах от националния статистически институт цифрите за жителите на едно село което бях посетил преди няма месец....в селото живеят 7 човека...в официалните данни пишеше ~17 000....гледам и не вярвам на очите си данните от кога са....а може и да има две села с едно и също име.....може...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вече сме под 5 милиона и преброители не ни трябват да го видим
14
4
 
2
 
! Отговори
Бсп преди 1 месец
До тъпите парчета,които не знаят за какво е преброяването-това е все едно да знаеш или да не знаеш колко пари имаш ,ако ме разбрахте
13
2
 
12
 
! Отговори
до демограф преди 1 месец
Този въпрос няма да бъде сложен за да не излезе истината наяве! 4.5 милиона на територията от които 2 милиона роми и 1 милион турци.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общинарите що да не ходят да броят хората, вместо по цял ден мухите. Ако беше холяма авантата, даляха да изпуснат келепира?
11
9
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
И защо всяка смотана държавна работа е за хора без криминални регистрации? Така ли интегрирате хората от затвора? Той затова си излежава присъдата и започва да си прави старите мурафети...
10
1
 
12
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
неков че разнася корона по домовете
аре сиктир бе
нема стъпи
9
1
 
16
 
! Отговори
Мащабна простотия преди 1 месец
Като изритате поне шефката на НАП или всяка друга държавна институция, която се е издънила, тогава можете да очаквате някакво съдействие от малкото останали граждани. В противен случай, глоби като 160лв за отказ от преброяване, 300лв неносене на маска или 50 000лв ако излезеш от вкъщи (март и април), можете да си ги заврете ***.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви преброители??? Я има я няма 5 милиона..всичко останало е в чужбина
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До демограф
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ТИ Е ПОТРЕСАВАЩО ГЛУПАВО И АНТИБЪЛГАРСКО ПОНЕЖЕ НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА И НЕ Е ВАЖНО
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 НО ДАННИТЕ ТИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА КАКВО ЛИ НЕ МОЖЕ И ЗА ПОРОБВАНЕ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СЛУЧАЙ
5
4
 
20
 
! Отговори
демограф преди 1 месец
Моля сложете въпроса за етническата принадлежност като задължителен. Така ще се види реалната картина на етническия облик в България. На миналото преброяване този въпрос беше незадъжителен и 27% въобще не бяха отговорили на него. Нека се види дали реално има подмяна на населението и смяна на етническият облик на България.
4
1
 
7
 
! Отговори
АЙ СИ преди 1 месец
ПРЕБРОЯВАНИТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СА С МАСКА ЗАЩОТО ИНАЧЕ СЕ ПОЛУЧАВА КАТО В УЧИЛИЩАТА КЪДЕТО УЧИТЕЛИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СА С МАСКА А УЧЕНИЦИТЕ ДА СИ ДЖИТКАТ КАКТО ИМ Е ДОБРЕ БЕЗ МАСКИ ЕСТЕСТВЕНО
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
охааа какво "преброяване" и крадене ще падне. от сега виждам как в село ъробенково ще искарат най-малко 20000 жители ...
смеха ще е пълен като видим резултатите
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си се броят електронно,аз няма да ги улеснявам като си въвеждам сам данните, които незнайно кой, как и къде ще използва.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но къде се кандидатства бе пукали гламави.