Изследване показва, че подценяваме психичното си здраве

Под привидна толерантност, се крие неразбиране, обясни социолог
8 окт 2020 11:15, Петя Славова
6
Изследване показва, че подценяваме психичното си здраве
Снимка: БГНЕС

Резултати от експериментално изследване, свързано с психичните проблеми представи социологът Първан Симеонов.

"Близо половината от хората признават, че когато някой в нашето общество разкрие, че има психични проблеми, той ще бъде отбягван", обясни пред Нова тв Симеонов, а двама на всеки пет българи са се сблъсквали с психични разстройства.

Изследването сочи, че хората са по-скоро толерантни към честите форми на психични разстройства, които се срещат.

"Има редица индикатори, които обаче показват, че под повърхността има отхвърляне към този тип състояния", добави социологът и обясни, че изследването се фокусира върху по-леките психични разстройства.

"Това е деликатна тема, но и актуална.  Основното в проучването се вижда, че на декларативно ниво хората са толератнти към честите форми на психични разстройства. Има редица индикатори, които показват латентно отхвърляне към този тип състояния.", уточни той.

Според него, има сериозно подценяване на проблемите в обществото. Според изследването, около 12 % от хората смятат за срамно да се ходи на психолог или психиатър. "Това е тревожното изследване, тъй като под привидно  толератната повърхност, се крият редица проблеми, свързани с  пренебрежение, отрицание и отхвърляне на тези хора и тези проблеми в обществото.", коментира още Първан Симеонов.


 


6
Още от Страната
Бум на новозаразени с коронавирус, това трябва ли да ни стресне?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
До Анонимен-КАКВИ ДОКАЗАНИ ФАКТИ ИМА?-КАТО ГЛЕДАМ ТИЕ ДЕТО ГИ МИСЛЯТ ЗА ТЪПИ-МАЙ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Психолозите май са поогладнели покрай ковида и си търсят нови жертви.Да им се изповядат,а те да им дават акъл срещу заплащане.Я по-добре използвайте приятелите си,поне няма да плащате.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До cough

Има доказани факти. Например това че хората имат по-виоко IQ от черните е доказано многократно и е безспорно.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми нормално. И някой ако има хрема също ще бъде отбпгван. Напълно нормална реакция.
2
3
 
4
 
! Отговори
cough преди 3 седмици
В психологията всичко се базира на някакви наблюдения и проучвания, няма точно доказани факти. Постоянно се менят възгледите даже. Супер ненужна псевдо наука. Така че, да си вземете "психичното здраве" и да си го закачите на вратата.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе,Първане,нали за да отидеш на психолог трябва да имаш пари за това.Мизерията отключва депресивните състояния,които се изразяват в агресия,разваляне на връзки и бракове,отчуждение и дори по-сериозни постъпки.Още по-зле става,ако човек е безработен.Много хора осъзнават това си състояние,но нямат възможност да си лекуват психичното здраве.Затова по-полека със съветите и констатациите в тази посока.