Може ли шумната маркировка да намали с 40% риска от катастрофи?

Диана Русинова: Бюджетът за пътна безопасност е 0 лева
Обновена: 8 окт 2020 23:05 | 8 окт 2020 22:54, Анисия Иванова
8

Може ли шумната маркировка да намали с 40% риска от катастрофи?

"Много зависи какво разбираме под шумна маркировка. Например, има напречна шумна маркировка, която се използва извън населените места. Ние сме силно обезпокоени от качеството на маркировките, които се полагат по пътищата ни", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ качеството на маркировката в цялата страна е незадоволително.

"Има множество монтирани в страната знаци, които не са регламентирани. В малките населени места всеки слага, където му падне. Недопустимо е някой да печели от здравето на хората. Същественият въпрос е какво е качеството на пътната маркировка. Българските граждани заслужават повече от това, което им се предлага, защото те плащат за това нещо", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Русинова отбеляза, че са предвидени 30 млн. лв. за мерки за пътна безопасност.

"Следващата година трябва да бъдат заложени още 30 млн. лв. в бюджета за мерки за пътна безопасност. В момента бюджетът за пътна безопасност е нула лева. Ние настояваме поне за републиканската пътна мрежа това да се случи", подчерта специалистът.

Според Русинова отговорът на въпроса за превенцията на катастрофите по пътищата в страната е комплексен. Тя подчерта, че човешкият фактор е важен, но и средата трябва да се промени.

"Очакваме скоро да излезе новият Закон за движение по пътищата. Колегите работят съсредоточено върху него и новият продукт ще е добър. Държавата трябва да насърчава хората да подновяват безопасното си придвижване. Високата смъртност по пътищата е недопустима цена за мобилността", категорична бе Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи камерите се слагат не там където ще обезопасят пътя , а там къдете ще съберат най много пари, даже общините които нямаха такива места си премаркираха и направиха такива места.Все пак най важната идея е да се събират пари.
5
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Може,ако не говорим по теУефона,и не слушаме високи децибели от "плейера".А няма и да е зле,чат-пат да караме само в една лента,а не да циркулираме като заблудени електрони.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ама ако се вдигне малко нивото на образованието и професионалните родители не възпитават децата си като хищници може след няколо поколения да намалят катастрофите, ама може и да не...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не знам дали помага, ама е много забавно като си карам по магистралата с едната гума върху маркировката."По принцип кеф цена няма, но ако държиш гумите нон-стоп върху такава маркировка ще ти се износят по-бързо. А че не можели да те изпреварят - бaхти, как ве? Има място. ТИР трудно ще се събере, ама всичко под 3.5 тона минава спокойно. Ако бях аз, даже не намалям - ако те нажуля, ми... нажулил съм те, бегаш да се разправяш със застрахователите кой крив, кой прав, аз вземам следващата служебна
2
6
 
0
 
! Отговори
Фори преди 3 години
Не знам дали помага, ама е много забавно като си карам по магистралата с едната гума върху маркировката. И то си трака, ама малко като влак трака, щото нали е осева линия. Прекъсната. А отзад някакви светлата, клатят се, ама не могат да ме изпреварят, като съм на осевата :)
1
1
 
1
 
! Отговори
JNS преди 3 години
Дам,чакаме поредната глупост,пардон,поредната "умнотия"!" Колегите работели съсредоточено"! Пълен смях! Тия са се изкривили,ама не работа,а от стоене!До като не започнат ефективни глоби и наказания,нищо няма да се промени! Нито маркировката ще помогне толкова,нито нищо! Трябва си култура на шофиране,а при нас липсва! Пък тия "шумните маркировки" ,освен да дразнят,с нищо не помагат! Те даже са и некачествено положени,както обикновено!