Най-много безработни по морето с края на летния сезон

Бургас води по регистрирани хора, останали без работа
Обновена: 22 окт 2020 22:12 | 22 окт 2020 22:12, Веселина Йорданова
3

В началото на октомври новите безработни за седмица са били близо 10 хил. души. Повишението на безработицата идва най-вече от черноморските общини, където с края на летния туристически сезон се освобождават най-много хора.

Най-много регистрирани безработни е имало в Бургас. В началото на октомври напливът към бюрата по труда в Бургаска област е бил голям. Регистрирани са 1 234 безработни само за седмица. Сега темпът леко се забавя. В края на септември регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област са общо 10 453, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това, което можем да кажем за новорегистрираните в бюрата по труда, е, че най-висок е делът на тези, които са освободени от секторите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство", обясни директорът на Регионалната дирекция към Агенцията по заетостта Пенка Кирилова.

След Бургас, по ръст на безработицата се нареждат Варна и Добрич, където също е освободен персонал от курортите. Деян работи в голям ваканционен комплекс в Поморие. Радва се, че запазва работата си и след края на лятото.

"Има една основна група от персонала, които остават за след сезона, за лятото се наема допълнителен персонал", смята барманът Деян Чолаков.

Петя е успяла да си намери работа в хотел, който работи целогодишно. Преди това е била на рецепция в Несебър. "Дано не ни затворят отново. Всички се надяваме ситуацията да се укроти и да можем да работим", споделя тя.

От Агенцията по заетостта в Бургас казват, че епидемичната обстановка през настоящата година се е отразила силно върху потока от безработни в бюрата по труда. От началото на годината ръстът е от 8%. Тенденцията ще продължи, ако няма зимен сезон.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Е, това е огромно журналистическо откритие, Колумбово откритие!
Ма то всяка година е така!
1
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Сега като затворят заведенията много народ ще е без работа.