Отсрочените кредити нараснаха с 906 млн. лева

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат
2 ное 2020 15:49, Петя Славова
3
Отсрочените кредити нараснаха с 906 млн. лева
Снимка: БГНЕС

С 906 млн. лв. нараства общата стойност на отсрочените кредити с частичния банков мораториум, въведен по-рано тази година.  Увеличението е за периода юни-септември 2020 г., сочат най-скорошните данни на Българска народна банка (БНБ), цитирани от БНР.

Спрямо август има минимално намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 млн. лв.. Причините за спада са две – или от кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията им, или заради такива отсрочвания, чиито период е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5,8 млрд. лв., което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато процентът е над осем.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 млн. лв. общо за системата при над 1,2 млрд. лв. лева през същия месец на предходната година.

Припомняме, че възможността за отсрочване на вноски по кредити бе въведена през пролетта като антикризисна мярка в подкрепа на хората и бизнеса. Вариантите за отлагане са няколко - само на главница, на лихва и на главница, а максималният период за отсрочване е 6 месеца, за които не се начисляват неустойки. След удължаване на мярката през юли, в края на септември изтече срокът за подаване на заявления. Последните данни сочат, че отсрочените заеми са за над 9 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: БНБдепозитикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Фалитбанк преди 3 години
Заглавие - 906 милиона отсрочени кредити, на последния ред на статията - 9 милиарда?!?
1
1
 
4
 
! Отговори
Един преди 3 години
Оха! Банкери и кредитори потриват ръце , предвкусвайки големите печалби!