Първият сняг възстановил житните масиви в Добричко

На отделни места посевите били пожълтели
1 дек 2020 17:52, Анисия Иванова
2
Първият сняг възстановил житните масиви в Добричко
Снимка: Pixabay

Първият сняг донесе живителна влага за масивите с пшеница в Добричкия регион, съобщиха от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

На дълбочина десет сантиметра черноземът вече е запасен 100 на сто с влага, а на 25 сантиметра - 95 на сто, заяви председателят на браншовата организация Радостина Жекова като уточни, че данните са от датчиците на системите за влагозапасеност, с каквито разполагат повечето зърнопроизводители.

По думите й най-благоприятната ситуация е валежите през зимата да достигнат еднометровия почвен слой, за да е свежа младата пшеница до пролетта.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите коментира пред БТА, че преди първия сняг посевите в отделни полета, поникнали в сушата, са започнали да пожълтяват и със сигурност са нападнати от житни мухи.

Площите с пшеница в региона през новата стопанска година са с около 13 на сто по-малко от обичайните 1 200 000 декара, посочи Жекова и добави, че се очаква земеделските стопани да компенсират намалението с пролетни култури.
Пшеничените посеви сега са в покой и най-важното е успешно да презимуват, за да дойде лятото с добри добиви, казаха от браншовия съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: снягДобричкопшеница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Дано преди 3 години
Добра новина не само за зърнопроизводителите но и за всички, защото сме свързани. Дават хляб на много хора и те разчитат на тях. Дано тази година да е по-добра за тях от предната!
1
4
 
5
 
! Отговори
Нов Джип преди 3 години
Значи ще имат за нови джипове за догодина, че тази година не си купиха. Може даже и за някоя къщичка да остане или круизче с любовницата.