Фирмите могат да кандидатстват за помощ пред НАП

Документите се приемат през следващите две седмици
21 дек 2020 12:10, Петя Славова
6
Фирмите могат да кандидатстват за помощ пред НАП
Снимка: БГНЕС

От днес бизнесът, засегнат от ограничителните мерки срещу Covid-19, може да кандидатства пред Националната агенция по приходите за помощ до 150 000 лева оборотни средства.

Подпомагането на компаниите, което ще се осъществи по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, е на обща стойност 156 милиона лева, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от БНР.

Срокът за кандидатстване е две седмици.

Още по темата

Фактическото пристигане на парите при компаниите може да се осъществи, когато Брюксел даде зелена светлина на пренасочването на ресурс от оперативната програма, уточни Борисов като подчерта, че бизнесът може да кандидатства по схемата, дори ако ползва някоя от другите линии за държавно подпомагане в условията на COVID-19.

Допустими ще бъдат разходите, необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства, настъпил в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването, каза Лъчезар Борисов.

Различните компании имат право на 10 или 20 процента от оборота за подпомагане, уточни Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП:

"Процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през периода на 2019 година, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година".

Милена Кръстанова от агенцията поясни, че ако едно предприятие има обекти в и извън голям търговски център, ще трябва да подаде заявление само за обекта с преустановена дейност.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
За Активисти на БСП не важи.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само за фирмите на шайката се отнася!Другите хич да не си правят илюзии!
4
5
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 7 месеца
Всички фирми или само приближени на бай Чекмеджан?...
3
3
 
12
 
! Отговори
Дам преди 7 месеца
Сега в центъра на Пловдив гледам ресторантьори, сервитьори и хора от бранша протестират. Га лятото бяха протестите се смяха и подиграваха на битите невинни на площадите - хахахахаххахахахаха. А ся хак да им е и да фалират всичките!
2
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Могат , ама не могат. В НАП не е активна услугата. И не е 2 седмици, а 1 месец до 20.01.2021г.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
koi si nema firma, da vika angelinki i angelchovci li?