BG банките имат повече, отколкото държавата произвежда за 1 г.

Кредитирането на бизнеса и хората продължава да е активно
25
BG банките имат повече, отколкото държавата произвежда за 1 г.
Снимка: БГНЕС

Банките в България вече имат повече пари, отколкото държавата произвежда за една година. Това показват последните данни на БНБ. Според тях активите в банковата система през януари са нараснали с 530 млн. лв. и са стигнали 124,5 млрд. лв.

Последната година, за която има сигурни данни за БВП, е 2019-а и тогава той е бил 118,6 млрд. лв. За 2020 г. вероятно ще има малък спад и БВП да намалее докъм 114 млрд. лева.

Нарастването на банковите активи показва, че въпреки кризата, породена от пандемията, кредитирането на бизнеса и хората продължава да е активно, коментираха финансисти. Данните на БНБ показват, че брутният кредитен портфейл на банковата система спрямо края на декември 2020 г. нараства с 306 млн. лв. до 69,8 млрд. Най-голямо увеличение има при бизнеса – с 229 млн. лв.

Състоянието на банките продължава да е повече от стабилно - ликвидното им покритие е 304,6% при 279% в края на декември 2020 г., а минималното изискване е за ниво от 100%. В края на януари ликвидният буфер е 33,5 млрд. лв.

Активното кредитиране води и до по-добри резултати за банките. Печалбата им в края на януари е достигнала 77 млн. лв., което е с 48,5% повече спрямо същия месец на миналата година.

Няма разместване на банките от първа група, където са петте с най-големи активи. Тук на първо място остава Уникредит Булбанк, следвана от Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка.

Според данните на БНБ за мораториума върху кредитите са внесени 115 027 искания с брутна стойност на задълженията от 9,014 млрд. лв. Възможността за отсрчване на вноските по заеми бе дадена на хора и фирми, които са изпаднали в затруднено финансово положение заради пандемията.

Одобрени са 95 184, като тяхната стойност е 8,284 млрд. лв. От бизнеса са внесени 14 339 искания за 6,918 млрд., от които към края на януари са одобрени 13 174 за 6,471 млрд. Домакинствата са подали 100 688 искания за отсрочване на задължения на стойност 2,096 млрд. лв., от които са одобрени 82 010 за 1,813 млрд. За сравнение с края на миналата година общият брой на одобрените искания от предприятия и домакинства се увеличава с 5706, а брутният размер на задълженията, които са разсрочени, нараства с 210 млн. лв.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
ЧЕКМЕДЖАН преди 1 месец
ВРЕМЕ Е ДА ГИ ГЕПНА И ДА ОБВИНЯ ОРЕШАРСКИ
24
1
 
1
 
! Отговори
банки ментета пари преди 1 месец
Пасиви, активи, лихви, пари, кредити, ....и др. сложни думи. Ноо какво има в действителност една банка-камион-инкасо, коли, малко компютри и принтери, столове, ПДЧ или фурнирован талашит, някой имат разни заложени къщи/апартаменти или земя. Долу горе това е материалното. Всичко друго е листи и ел файлове и хартия във всякакви форми-пари. Горе долу подобни са електронните пари. Т.е. днешният свят е една.. хартия
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22
Привлечените средства от банките са пасиви, а не активи. Объркал си се.
22
1
 
1
 
! Отговори
sceptic преди 1 месец
В заглавието се сравняват две несъпоставими величини, струва ми се. Първата - активите на банките е моментална снимка на балансова дата на всички пари, с които те работят: главно чужди (привлечени) и около 8-10% - техни собствени. Вторият показател - БВП на държавата измерва произведеното за годината, т.е. не е моментална снимка, а измерване на потока. Поради това, например, и активите на държавата ни на балансова дата сигурно ще са по-големи от произведения БВП за година.
21
2
 
4
 
! Отговори
банките преди 1 месец
не са български а се намират на наша територия-БОЖЕ ПОМЕНИ БОЖЕ ТЕЗИ НЕГРАМОТНИЦИ
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За това ли има такса да си държиш парите в банка и такси и ограничения като си ги теглиш? Един вид хората спонсорират държавата и поддържат банките.
Но иначе навсякъде ограничения за плащания в кеш.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го д..... бедните !!
Пбщо взето така се получава
18
4
 
7
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 месец
Национализация на всичко ,изграждане на ново ТКЗС и АЕЦ Белене !
17
2
 
2
 
! Отговори
ББР преди 1 месец
Банката винаги печели само в Monopoly и в полето 00 на рулетката.
16
2
 
2
 
! Отговори
до поправка преди 1 месец
Банката винаги печели.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 12 Поправка,
Я прочети по-внимателно статията, говорят за нарастване на Активите и кредитиранията, разсрочване на кредитите (рядко са безлихвени), не за влоговете и сега модерните инвестиционни портфейли(чиста печалба за банката при нулев риск за нея), че да ми говориш за влогове и привлечени средства.
14
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 1 месец
всъщност, не-плащането на лихви води до повече печалби
13
2
 
16
 
! Отговори
Д преди 1 месец
Отрицателните лихви по депозитите вече са факт в Дания и Холандия. Очаквайте скоро и тук. И тъй като българинът е сравнително финансово неграмотен ще набуха всичко в недвижими имоти, което най-вероятно ще доведе до японския сценарии - балон в недв. имотите и после 20 години бавен спад в цените им поради стагфлация съчетана с тежка демографска инерция.
12
4
 
8
 
! Отговори
Поправка преди 1 месец
За банките това, за което говорите (привлечените средства от граждани и фирми) са пасиви, тъй като са чужди средства - сиреч задължения. Евентуално, с тези чужди средства могат да придобият активи (вземания), от които да реализират печалба.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2

Ако имаха "покритие", каквото го искате, 2008-а щяхме да ядем трици. Разберете го хора - златният стандарт работи само, ако икономиката не отчита големи спадове или ръстове.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами по-лошо е като няма. Без ифнансов ресурс не става. Плюете по банките, но без пари не се хващатае да правите КАКВОТО и да е... Банките съществуват, защото хората имат нужда от тях.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Православен славянин

WTF?
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бавно ни готвят за следващата промяна.
Сега ще вземат на "лошите хора" парите от банките. Реално ще вземат парите на всеки, дето е събрал на 50 000 лева, а тея БАШ лошите нема ги барнат, зщаото те ще са събирачите.
7
6
 
24
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 месец
Банките са символа на злото ! Те носят голямо нещастие ,те убиват милиони хора всяка година !
6
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Че тя държавата е подчинена на Глобалистите притежаващи банките. Държавите постоянно взимат заеми от банките и банките печелят. Държавата вече не е водеща а глобалния елит от банкери. Те ще решават съдбата ни ако го позволим.