Проф. Александрова: Сега са важни мерките и ваксинирането

Вирусът е с изключително много неизвестни, заяви тя
10 мар 2021 12:02, Петя Славова
10
Проф. Александрова: Сега са важни мерките и ваксинирането
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече хора заболяват с коронавирус. Причините за това са комплексни."Все още нямаме колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора и това е в цял свят. Новите варианти, които се разпространяват доста по-успешно.

И може би това, че някои от нас вече са се поуморили от мерките и т.н., но не бива да забравяме, че вирусът не се е уморил и да продължаваме да ги спазваме много стриктно". Така коментира пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея, причините за увеличаването на случаите със заразени в момента са комплексни.

Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надпреварваме с вируса, отбеляза тя.

По отношение на британския вариант на коронавируса, проф. Александрова обясни, че това е един вариант, който се е появил в края на миналата година. Първата проба, в която е установен по досегашните данни е на 20 септември, въпреки че светът го е разбрал в средата на декември, когато стана ясно, че това е един вариант, който измества останалите.

Още по темата

"Мутацията е всяка една промяна в генетичната информация на вируса, оттук нататък тя се предава в следващите поколения и така възниква една линия вируси, образно казано, която съдържа тази мутация, но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво, а всеки вариант притежава една съвкупност от мутации", допълни вирусологът.

Проф. Александрова каза още, че при британския вариант има 17 мутации, за някои от които знаем какво правят, за други обаче все още нямаме информация, възможно е те да са неутрални. Едната мутация е вече известната N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Така че те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват, обясни вирусологът.

Проф. Александрова коментира, че в началото във Великобритания се е говорило, че британският вариант е с по-тежко протичане и по-висока смъртност, но все още няма категорично потвърдена информация за по-тежка клинична картина.

Хипотезите за разпространение на вируса са интересни, обясни още експертът.  Едната е, че се предава по-добре или, че е по-дълъг периода, в който може да се разпространява. Също така имал и мутации, които му помагат да избегне имунния отговор. Има и хипотеза, че училищата са били виновни за разпространение. "Въпросът продължава да бъде отворен", обясни тя.

"Това е вирус с изключително много неизвестни и е добре да се избере безопасния вариант с ваксините", заключи още проф. Александрова.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 месец
Онлайн ваксиниране може ли?:)Защо не?Трябва ми само сертификата!:))
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирусът е с много неизвестни!
Най-сигурният начин е ваксината!

Ха сега де. Пропаганда и агитация за ....
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И теглилките са важни.
5
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Ковид ваксините са за да намалят населението на Земята. Щом можеш да заразявяш и да се заразяваш след ваксината това не е ваксина. Ще ни изтровят като мишки. Ваксина ще ни бият всяка година ако не и по две за да ни намаляват постепенно и ще казват че е от ковида.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая вече е журналист ,няма ми си кабинет та ходи по телевизиите ,късно е вече за листите )
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега са важни мерките и ваксинирането... и Бахура !
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не се ваксинират 30% от населението все тая!
До тогава обаче ще трябва да има ясни мерки и то не за 14 дни!
1
7
 
6
 
! Отговори
Свети Ковид преди 1 месец
Като в Средновековието бяха важни молитвата и смирението.

Идолът на новото време не е еврейн-дърводелец, а вирус!

Ако това не е психическо отклонение от което пак печелят тесен кръг, то не знам какво е!