Пулмолози с апел: Признайте ни като медици от "първа линия"

Те не получават допълнително възнаграждение
24 мар 2021 15:38,
29
Пулмолози с апел: Признайте ни като медици от "първа линия"
Снимка: БНТ

Специалистите по белодробни болести у нас, работещи в доболничната помощ, все още не са признати като медици на първа линия, въпреки че от месеци настояват за това. Пулмолозите са категорични, че трудът им е много рисков, тъй като всеки ден преглеждат десетки пациенти с усложнения от коронавирус.

Медиците настояват незабавно да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения, за да получат и те допълнителното възнаграждение от 1000 лв.

"Напливът от пациенти е голям. Хората споделят, че предвид малкото амбулаторни пулмолози, които работят в доболничната помощ изцяло във Варна и региона има изчакване 10-15 дни за посещение при специалист пулмолог", споделя пред БНТ д-р Цветана Йорданова.

Част от пулмолозите работят и в болничната и в доболничната помощ. Тогава те се чувстват признати, че работят на първа линия, тъй като работят в болниците. Пулмолозите, които работят само в доболничната помощ, не са признати за медици на първа линия.

"Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите колеги работят както в болничната, така и в доболничбната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти, които посещават кабинетите. Трудът, който полагат те, а и всички ние, не е лесен. Апелът на управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести към здравното министерство и НЗОК беше да се преосмисли методиката за заплащане на колеги, които са всеки ден на първа линия да могат да получат достойно признание за техния труд", заяви доц.д-р Диана Петкова, председател на Дружеството по белодробни болести.

По думите й Управителният съвет е внесъл няколко писма към институциите, на които са получили отговор, че в методиката до този момент не е коментирана тази теза и специалисти в доболничната помощ не влизат в групата, която получава възнаграждение за работа на първа линия.

"До този момент работим тихо, изпълняваме служебните си задължения. Нашата молба е да бъде чут този апел. Не очаквайте, че ще излезем на улицата, че ще протестираме. Съобщаваме за този проблем с надежда да бъде разрешен и нашите колеги да получат достойни възнаграждения", заяви д-р Петкова.

Исканията на пулмолозите бяха подкрепени от цялата лекарска колегия, както и от хиляди граждани от социалните мрежи. Надеждата на пулмолозите е разпоредбата да бъде променена и те да получат достойни възнаграждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
цар преди 3 години
Стадото да мре.По-бързо.Казах.
26
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
90% от вас за нищо не стават!!!Една от вас щеше да ме убие с антибиотици
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехххх..,какви намазани гнусари сте пулмолозите. С двустранна пневмония ме записваха за след 20 дена за преглед.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът с апел: Пулмолози, ваксинирайте се и работете спокойно. Пари нема, действайте.
23
0
 
4
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До Айде стига беОще малко, идат партизаните, на 4 април всичко ще се спре
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз секи ден работя на първа линия в изипей, защо никой не ми дава иляда лева, аз съм на първа линия и всеки ден се срещам с ковидболни, а за идийотите да не говорим колко са много
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УГ 19Еми дано да те хване КОВИД ида легнеш в болницата.Да те видиме как гледаш като мишок някой доктор да ти помогне.Простия човек учил недоучил не може да оцени лекарския труд и неговото значение.
20
2
 
4
 
! Отговори
Айде стига бе преди 3 години
Спрете ги тия 1000 лв. за "първа линия" на всички и готово! Всякакви отр*епки на всякакви длъжности взеха да искат тези пари, забравиха за дълг, чест, достойнство и разбира се факта, че взимат заплати! Не е нормално да се взимат "допълнителни" в почти двоен размер на МРЗ. Тези пари ги дайте на нуждаещите се, на хората на които им се забранява да работят, а тези на т.нар. първа линия взимат и без това големи заплати от нашите данъци!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 тена личните им дават и за ваксини и бонуси.У нас медиците са с ниски заплати, сбонусанещата вървят на нормална заплата, както трябва да е...
18
3
 
5
 
! Отговори
УГ преди 3 години
Ай да се е*бът в *** всичките медици. Нали вече има ваксини. И без това са толкова арогантни. 1 на 100 лекари е разбран човек.Да помогнат на хората в туристическия бранш.Миналото лято и сега зимата работехме с туристи , и по тази логика ние сме били най на първа линия. Да ви го набия на всичките лекари , и най вече на личния дето по тел ми вика "не ме интересува какво те боли , сега лекуваме само Ковид, хората умират не разбираш ли". Варна спешното само цигъни на опашката , без осигуровки
17
0
 
4
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Баце раздава с широка ръка. Ще даде. Заложил е ва банк. Само да оцелее, защото, ако не го изберат отива на почивка. Не ми се мисли, какво ще се случи след изборите. Хазната изпразнена. Огромни нови дългове. Икономиката не работи. Чакайте по-високи данъци и десетки хитроумни начини да изсмучат пари от населението с разни такси.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се ваксинираха медиците. Трябва да се спрат парите им за първа линия и да свалят защитните облекла.Няма да ги храним безкрайно с вируса. Хареса им без риск да получават пари и да трупат пачки в банката.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1А джипитата, които преглеждат през прозореца, по телефона или пред входа на сградата, в която им е кабинета, трябва ли да ги включваме в това "даване на всички"? Щото има разлика между двете неща...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички искайте. Баце дава в момента. Сега ни се е паднало.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да им дадат, защото на бърза помощ само за превоз на пациентите им дават, нали все пак само превоз правят, а не преки грижи.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 мисля, че им дават, но не знам само дали ако е работа с кръв на Ковид болни, ако болницата няма такива, може и да не дават.
11
1
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
И те искат парче от баницата ...
10
6
 
4
 
! Отговори
Преживял преди 3 години
Чета и не вярвам! Каква първа линия на касиер? Не помня някой да ме е слушал със слушалка на касата, докато не можех да си поема въздух. Да, може да минават и болни през магазините, но има дистанция, пана, маски, шлемове и т.н. При пулмолозите в момента вероятно 75% от пациентите са заразни! Еййй негативена пр0ста българска рая бе!
9
1
 
2
 
! Отговори
пациент . преди 3 години
Не трябва да има дискриминация на здравните работници срещащи се с пациенти Както пулмолозите така и лаборантите в клиничните лаборатории са на първа линия .Ежедневно вземат кръв за изследване .Ежемесечно по два пъти ми се налага да посещавам клинична лаборатория и от наблюденията виждам какви пациенти с различни заболявания срещат .Спандемията изследват и за носители на Ковид -19 а заплащанията им са малко над минималните .
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аптикарите?Те са в пряк контакт с всякакви болни също!