За Цветница и Великден: На църква, но при стриктно спазване на правила

Разхлабват още мерки, връщат публиката на стадионите
Обновена: 23 апр 2021 14:45 | 23 апр 2021 14:16, Красимир Ангелов
59
За Цветница и Великден: На църква, но при стриктно спазване на правила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вярващите да не целуват иконите, а върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите. Това са част от препоръките, които здравните власти отправиха преди началото на Великденските празници.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците.

Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, регулиране на потока хора, да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в моменти и часове, когато няма струпване на хора, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той все пак уточни, че има и други начини да се почете празникът, освен да се ходи на църква.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха разхлабването на още мерки. Сред тях е и връщането на публиката на стадионите с 30% от капацитета им.

Това ще може да стане още от утре, 24 април, като по този начин на голямото дерби между Левски и ЦСКА в неделя от 17:00 часа на Националния стадион ще има фенове на двата тима.

Според заповедта на министъра ще се допуска запълване на 30 процента от капацитета на стадионите, но не повече от 1000 души на сектор. Това означава, че на дербито в неделя ще има 4000 зрители, разделени наполовина между двата тима.

"Задължително трябва да се спазва дистанция минимум от метър и половина и носенето на маски“, подчерта Ангелов.

Днешното решение на Ангелов означава, че фенове ще има по стадионите за решаващите битки от плейофната фаза на Първа лига, които ще се проведат през май, както и за финала на Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда, който също ще се играе на Националния стадион.

От 24 април ще бъдат разрешени и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски.

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е садист. Що проблеми създаде на ученици, родители и учители с неадекватните си заповеди, да му се търси отговорност!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на жена ми може ли да и го.......
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия докога ще се разпореждат ...Вече са нелегитимни ...
41
1
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Големите отворковци хулигани, дето хвърлят *** по стадиона гледай ги сега хаха
40
0
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
На футболен мач който се провежда на открито а публиката на дистанция един от друг и то с маски. Що за глупост, нямам думи просто.
39
1
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
А Свето Причастие от една и съща лъжичка можем ли да си вземем? Разрешаваш ли??
38
0
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
"Вярващите да не целуват иконите, а върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите."Ей, министъра в оставка - МЛЪКНИ невернико!
37
0
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Е баси, ми че вас ви следят като затворници с тас полиция. Това затвор ли е или празник? Как на никой не му дреме?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година бяхме 15 човека пред църквата на Великден и 20 слуги на лукавия в униформи на полицията. Любопитен съм колко "вярващи" ще има тази година.
35
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Правила? ***. Лъжливата ви пандемия свърши!
34
6
 
3
 
! Отговори
ВАГИНИР преди 3 години
...църквите ни са руски..та сме се изходили и в тях...то како ли не е руско...оцвъкано е навсякъде с руски имена и сме затрупани с руски чучела...в административния ни център едва вчера свряхме нейде в кьошето един кьорав български владетел,за да не вижда как в нЕродното събрание под копитата на коня на сашо тарашо Кремъл траха нЕродните представители...все такаааа до края на москваааа....
33
1
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Абе ти може да не ходиш, но има хора пък които ходят. Въпроса е в това как политиците ни задължават да правите някакви неща, които са против нашата воля като в северна кореа и на никой не му прави впечатление! Боли ме къде ходиш
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали Ангелов ще влезне заедно с Бойко,Каракачанов и Захариева в затвора?
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз по Великден никога не съм ходил на църква, тъй че ми е все тая какво ще разрешава.И по мачове също не ходя. По барове и дискотеки отдавна не ходя.Моловете ги посещавам често, така че е добре че са отворени, но не ходя там да се мотая и да си убивам времето (което го нямам), а с конкретна цел когато трябва да купя нещо или имам нужда от услуга.
30
2
 
7
 
! Отговори
мери преди 3 години
Минаха изборите вече сме свободни пък и в опозиция са правят се на добри нищо че нямаше нужда от техните "грижи" що народ си отиде еи така за нищо
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли да спрете да го давате това *** по медиите!!!???
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и почитатели на ГЕРБ и ВМРО ,пожелавам Ви да бъдете здрави и живи и най-накрая да прогледате,че малко недовиждате на далеч и недочувате.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички лъжат ,само Бойко и Каракачанов казват истината. В България няма смъртност,не умират хората, ние имаме високи пенсии и заплати имаме магистрали имаме всичко. Няма убийства и домашно насилие,няма дискриминация,всичко е мед и мляко благодарение на ГЕРБ и ВМРО
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не аз не вярвам на никой друг,аз вярвам на Бойко.Всички извън страната лъжат че сме зле.
25
5
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
И ти вярваш на това?