БХРА: Поставянето на стикери за ваксинация е дискриминационно

Това ще доведе до фатални последици за хотелския бизнес, дори фалити
13 юни 2021 15:47, Анисия Иванова
43
БХРА: Поставянето на стикери за ваксинация е дискриминационно
Снимка: БГНЕС

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса. Това е становището на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнеса проблем, обясни зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди и особености, а не да се използват принудителни и насилствени методи като обществена или фирмена „принуда“, подчерта той.

Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина, и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага, обясни Налбантов. И допълни, че в сложната ситуация, в която съществуването на бизнеса е поставено на карта, изключително краткия летен ваканционен сезон, фактът, че хотелиерите са единственият туристически бранш, който не е получил помощ, за да оцелее от държавата, натискът с поставянето на стикерите за ваксинация може да се окаже последната капка и да прелее така чашата, че да доведе до фатални последици за хотелския бизнес, а дори и до фалити.

Още по темата

Без персонал няма как да се предлага качествен туристически продукт, а колегите вече се оплакват, че наред с все по-големите им затруднения да намерят служители за краткия сезон, сега и малкото наети отказват да се явят на работа от страх, че ще ги накарат да се ваксинират принудително, а те по различни причини не искат да сторят това, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Като за пореден път подчерта позицията на БХРА за приоритетно ваксиниране на заетите в туризма, но при отчитане на индивидуалните здравни особености на служителите в сектора.

Поставянето на стикери за ваксинация е дискриминационно, подчерта Щерев. И допълни, че идеята води след себе си няколко съществени проблеми. На първо място поставянето на стикерите само на някои хотели автоматично води до презумпцията, че всички останали места за настаняване освен тези с лепенките на вратите са опасни. Ако в съседния хотел са имунизирани само 90 или 50 на сто от служителите, това означава ли, че той е несигурен, или пък персоналът не спазва противоепидимичните мерки, пита риторично председателят на БХРА. Ето защо има риск тази „рекламна акция“ в крайна сметка да доведе до антиреклама, опасяват се от бизнеса. Хотелите вложиха много средства и инвестираха, за да гарантират сигурността на своите гости както през миналото лято, така и през зимния сезон и за предстоящия летен, подчерта Щерев. И припомни, че от началото на кризата досега няма нито един български хотел или курорт на море или планина, който да се превърне в огнище на зараза на COVID-19 или пък заразени гости по време на ваканцията им. Но заради това скрито послание стикерите могат вместо да изпишат веждите на туризма да избодат очите му.

Освен това не е ясно кой ще проверява дали тези стикери отговарят на истината. Не на последно място, при голямото текучество на персонала, стикерите могат да бъдат подвеждащи още на следващия ден, след като бъдат поставени, тъй като при напускането на някой служител веднага трябва да се намери друг, а той може и да не е имунизиран, обясни Щерев.

Няма работеща политика, която да е наложена с насилие и да е в разрез на интересите на персонала, бизнеса и съответния бранш, подчертават от БХРА. От национално представената туристическа организация с 36 регионални секции са категорични, че ваксинационния процес е от изключително значение, но че имунизацията не може да бъде наложена с насилствени методи. Вместо това трябва да се помисли за стимули, които да доведат до по-ефективен процес на ваксинация и едновременно с това да се активира българския туристически пазар.

Сред идеите, които от БХРА лансира отдавна е държавата да предостави ваучери за ваканция у нас на всички, които предстои да се ваксинират. За да се достигне до 70 на сто имунизация на населението, за да се постигне колективен имунитет, е необходимо ваксини да си поставят още около 2,5 милиона души, предвид че една част от хората вече са се сблъскали с вируса и вече имат антитела, а други близо 1 милион души вече са имунизирани. За да ги стимулира с ваучери за ваканция в размер на 100-120 лева на човек, държавата трябва да отдели около 250-300 милиона лева.

На пръв поглед тази сума може да не изглежда малка, но ако не бъде разходвана с тази цел, държавата впоследствие ще загуби много повече от евентуално бъдещо затваряне на бизнеси. Така че ако не предприеме нужните мерки и не отдели средства да подпомогне бизнеса и да стимулира процеса на ваксинация, догодина държавата ще похарчи много повече в опитите си да преодолее новия, по-страшен колапс на икономиката, който ни очаква, ако бъдат затворени и има масови фалити в основополагащ сектор за икономиката ни като туризма, а той ще повлече и други сектори, с които е свързан, подчерта той. От БХРА се надяват подобни стимули за имунизация да доведат и до по-голяма заетост през есенно-зимния сезон,

Вместо да се създава допълнителен хаос и отново да се разделя туристическия бизнес, по-ефективно ще е да се проведе информационна кампания, чрез която България да се заяви пред света като сигурна и безопасна дестинация, както и да се изтъкне, че местата за настаняване взимат мерки, за да гарантират здравето на туристите и няма регистриран случай на заразяване на посетителите в български хотел.

Спешно трябва да се посочат ковид хотели за морските ни курорти и да се посочи при какви условия ще работят те. Това е от определящо значение за организиране на летни ваканции у нас от страна на големите международни туроператори.  Необходими са и ясни и конкретни правила за разхлабване или затягане на мерките. И да се въведат мерки, подобни на тези с Румъния и с други страни с ниска заразяемост и висок процент на имунизация за отпадане на всички ограничения за влизане в България, ако искаме да има поне някакъв летен сезон, подчертават от организацията. Освен това БХРА настоява да се освободят всички деца до 12 години от необходимостта да представят тестове при влизане в България. Задължително е да се договорят зелени транзитни коридори, за да не загубим и тези пазари, от които все пак имаме шанс за резервации през това лято, категорични са от БХРА.

Според експертите на БХРА е необходимо минимум веднъж седмично да се предоставя актуална информацията за предприетите мерки, в което да се ангажират и дипломатическите мисии на България в чужбина. Както и спешно да заработи чат бот, който да отговаря бързо и с точна информация на въпросите на всички, които имат интерес към ваканции у нас.

Повече от месец мина от работата на служебния кабинет, но не се предприемат реални действия, които да окажат влияние, само безплодни срещи и надежди, но легловата база е празна, а за нас всяка минута е ценна. За съжаление, нещата вървят много бавно не само заради необходимостта от пари, а и от липсата на организация и съгласуваност между отделните ведомства. Решенията на гореописаните проблеми не са по силите само на Министерство на туризма, а изискват да се стиковат действията на няколко министерства и е добре, макар и да е кратко времето, да се координират нещата и се вземат бързи решения, съгласувани с бранша, подчерта Щерев.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека! Син флаг един вид, като за чистите плажове.
37
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До ваксиниран:По реакциите виждам глупаците в Бг са 2 пъти повече от нормалните.
36
4
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Туристите първо да се научат,че на хотел не се ходи с ваучери, алкохол и консерви от супермаркет да разпъват тежки софри,все едно,че са на хижа,анцуг и чехли!На туризъм се ходи с пари
35
14
 
7
 
! Отговори
ваксиниран преди 1 месец
Аз, пък няма да отседна в хотел, който не може да докаже, че всички от персонала, и управителите, са ваксинирани. Същото важи за ресторант и кафене. Считам, че за мун, и моето семейство, това е важно. Предлагам на антиваксърите да избират обратното - хотели, ресторанти и кафенета, в които 100% от персонала не е ваксиниран. Така, хем антиваксъри и ваксинирани няма да се засечем в един хотел, ресторант или кафене, хем няма да си пречим и разменяме вируси.
34
4
 
1
 
! Отговори
dmx преди 1 месец
Още 100 камшика да ударят на нашите хотелиери, ще им е малко
33
3
 
7
 
! Отговори
69 преди 1 месец
Розовите фашисти в действие
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, държавата да предоставяла ваучери на антиваксърите. Да умират и от ковид и от глад и толкова.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нормален българин, който да почива на българското море. Мутрите го съсипаха.
30
14
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Куп празни приказки.В Гърция цели острови, население и персонал се ваксинира, и приемат само ваксинирани или проверени.За това пак ще ходя там.А тук набират персонал от кол и въже, не се знае кой ваксиниран, кой има антитела.В допълнение щъкат украинки, молдованки и рускини.И като капак и времето скапано.
29
2
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
"Края на туризма" казваш.Ела да видиш в градчето след края на очаквано слабия Сезон, как `тежко` живеят хотелиерите, дори малките. Донеси им някоя консерва, да не гладуват през дългата Зима, щото те тогава не работят, нали знаеш?!
28
11
 
6
 
! Отговори
края на туризма преди 1 месец
свършено е с хотелиерството!
27
10
 
13
 
! Отговори
До ПИПИ преди 1 месец
Яко си здравен работник, сигурно сте санитарка.И какво като си го ваксинирала просто не знаете,какво сте им причинила.Лечи си че сте повърхностен гугъл човек.Прините ще ви оправят.Просто още не знаете,какво сте сторила
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пипи - Не "всичко" е конспирация, но конспирацията си е конспирация. Провери и значението в речника, ако искаш.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не не е всеки има право да прави това което му се струва най - удачно за него.И всеки има право на достоверна информация.Разбира се и всеки трябва да е готов да приеме мерките които важат за обществото в името на неговото добро и никой не трябва да се обижда за това живеем в общество .Иначе да си хващаме планините и пещерите и да се оправяме по единично.
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С ваксини или без масовият туризъм е история. Радвам се че тълпите от организирани посетители вече ги няма. Айде сега бутайте бетонът и инвестирайте в устойчиви мероприятия.
23
2
 
13
 
! Отговори
Повечето ще фалират? преди 1 месец
Айде да ги видя "фалиралите" с много имоти мутри, да не говорим за господарите им, дето са ги направили подставени лица.Я по-сериозно!Може и да фалират...някога, но не сега!!
22
4
 
10
 
! Отговори
Днес господари са ни преди 1 месец
точно евреите, от тези разпнали Божия Син и жестоко наказани после.Не ми ги хвалете!В страната си обикновено спазват законите, а мушенгиите и измамите големи ги правят в чужбина.Само спекуланта Сoрoс е достатъчно да го знаете...И да, Хитлер вместо да им извади очите - изписа им веждите.Имаш ли работа с евреин - внимаваи във всеки един момент.
21
1
 
16
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 1 месец
Защо държавата `да ги стимулира с ваучери за ваканция в размер на 100-120 лева на човек`?!Толкова празни къщи за гости, толкова празни частни квартири, вие се пазарете, вие ще определяте по-добри цени.А следващия слаб Сезон още повече.Има хотелчета предлагащи нощувка+закуска на блокмаса.Има хотелчета пък с полупансион.Скъпо ви е и така?!Кемпера и обикаляйте на воля.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чичко Адолф - Да, 10 години по-късно, с разрушена Германия и милиони избите от всички страни ... не че нещо, ама нямам 10 години, искам да си жертвам страната, нито да умрат 60-70 милиона, за да се спре с тая лудост.
19
1
 
2
 
! Отговори
От 15 преди 1 месец
Пичове - базикам се, бе! Не виждате ли ника! Много ясно си ги познаваме, родните ***. Крайно време е, да премахнем тези елементи от властта и парите!