Рециклираме боклук от Албания, Македония, Сингапур, Ливан...

За 5 месеца България е внесла 14 431 тона опасни отпадъци
18 юни 2021 10:52, Анисия Иванова
48
Рециклираме боклук от Албания, Македония, Сингапур, Ливан...
Снимка: БГНЕС

България е внесла 163 516.834 тона отпадъци за първите пет месеца на годината, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

От тях внесените като алтернативно гориво RDF отпадъци са 8676.462 тона. Те са предназначени за изгаряне в трите циментови заводи, притежаващи комплексни разрешителни – „Девня Цимент“ АД в гр. Девня, „Холсим България“ АД в с. Бели извор, и „Златна Панега цимент“ АД в с. Златна Панега. При тях е спазено изискването на Закона за управление на отпадъците количествата да не надвишават сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в комплексното разрешително.

Внесените неопасни отпадъци от зелен списък са 149 085.476 тона.

Още по темата

Общо количество внесени опасни отпадъци за периода от 1 януари до 31 май е 14 431.358 тона. Става дума за отпадъци от акумулаторни батерии, оловна паста, цинков прах, отпадъчни минерални масла, които представляват суровини за големи предприятия в страната, съобщава БГНЕС.

От МОСВ подчертават, че в България е забранен вносът на отпадъци за обезвреждане.

Откъде се внасят отпадъците?

През 2021 г. са внесени на отпадъци за рециклиране от:
- следните страни от ЕС: Австрия, Малта, Белгия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Унгария, Италия, Франция, Хърватия и Чехия.
- следните страни извън ЕС: Албания, Швейцария, Северна Македония, Сърбия, Великобритания, Китай, Саудитска Арабия, Босна и Херцеговина, Сингапур, Турция, Норвегия, Ливан, Украйна и Катар.
Отпадъци за изгаряне с оползотворяване на енергията е осъществяван от Италия и Великобритания.

Къде се складират?

Съхраняването на отпадъците се извършва на обособени площадки на фирмите-получатели, в съответствие с издадените разрешителни документи за третиране (в т.ч. и временно съхраняване) на съответния вид отпадъци. Не по-късно от една календарна година след получаването на отпадъците от съоръжението те трябва да бъдат оползотворени, освен ако не е посочен по-къс срок от заинтересованите компетентни органи.

Кой внася отпадъците?

От МОСВ заявяват, че съгласие за внос на отпадъци се издава само на фирми, които са преминали процедурите по разрешителните режими за третиране на отпадъци.

Фирмите, които внасят отпадъци по реда на чл. 4 от Регламент 1013/2006, подават към компетентните органи на страните по превоза изискуемия комплект документи (заявление за предварително одобрение и нотификация), които подлежат на предварителен преглед и издаване на решение от страна на всеки един от компетентните органи.

В случай на внос на отпадъци, този комплект документи се получава от компетентния орган по изпращане на превоза, след негов преглед и одобрение. Решенията съдържат указан времеви обхват на превозите и набор от задължителни за спазване условия, в съответствие с издадените екологични разрешителни документи на участващите в превоза дружества – получаващи, оползотворяващи и транспортиращи юридически лица.

Министърът на околната среда и водите, съвместно с министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и директора на Агенция "Митници" контролират трансграничния превоз на отпадъци съобразно своите правомощия. Контролът от страна на МОСВ се осъществява чрез РИОСВ, на чиято територия е мястото на произход на отпадъка или местоназначението на превоза.
 


48
Още по темата: вносотпадъциМОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълга, дълга статия и пак не са написали фирмите, които внасят боклyка. Ужасно е да внасяме отпадъци.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо ги возят нощем, когато хората спят?
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дьржавата ни е осигорила - хубав вьздух да подишамеЗакриваи
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в България няма рециклиране, в България има изгаряне на боклуците, и после печките на бедните хора и автомобилите им пречели.....
35
1
 
7
 
! Отговори
Избирател2021 преди 1 месец
Служ. правителство е заето със смяна на кадрите. Никой няма да промени тази ситуация, защото сме продажна напаст.Радев само се бие на бързея предизборно.После е важно какво ще се случи.
34
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
*** български народ.
33
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Община Полски Тръмбеш е з,а,с,я,л,а о орехи върху сметището. Честит рак на поколенията, които ще се хранят от тези орехи
32
2
 
15
 
! Отговори
сливи за смет преди 1 месец
Преди 15-20 години в България много и приоритетно се говореше за инвестиции. Преди 12 г. на власт дойде Буда Тиквоний, вкара хиляди тонове опасна смет за рециклиране и за друг вид инвестиции никой вече не говори.
31
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Община Полски Тръмбеш била закрила сметището и отнасяла орехи върху сметището. Честит рак на поколенията, които ги ядат тези орехи.
30
1
 
12
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Внасяме чуждия боклyк, а за нашия от общината ни обясняват, че не можем да изхвърляме боклyки да си го държим в къщи./община Гр. Полски Тръмбеш/ Каква е тази и,д,и,о,т,щ,и,н,а??
29
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До Анонимен26 - колко ти плащат за глупостите които пишеш?
28
2
 
25
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Изнасяме злато и работна ръка, внасяме отпадъци............ 10 години ПП ГРОБ, 10 години - Работа, Работа, Работа!
27
2
 
2
 
! Отговори
До до 26 преди 1 месец
Драги ми cмехурко, мисленето не е от силните ти страни!!!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 --- Остават ти още 20 дни до изборите и като видиш резултата, как българоубиецца бойко губи изборите и сам ще спреш да пишеш по цял ден за някой си фигурант! Ясно е че си на хранилка при герб, но и твойто време идва след 20 дни!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой попита бедния Бг народ ,разрешава ли тази анархия,да тровите земята ни и въздуха. Всички трябва да влезете в затвора и никога да не излизате от там.
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е бизнеса на шефовете на фигуранта
23
1
 
26
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Бизнест със сметта е овладян отдавна от мафията !!! ......И ние понеже сме дуржава на мафията, масово се внася чужд боклyк!!!
22
3
 
12
 
! Отговори
ogog преди 1 месец
а как си мислите, че са работили циментовите заводи преди да има RDF, мятали са чист газ и чисти ... Как мислите че се приозвежда грес, от чисто масло от рафинерията .... или как се прави двегателно масло за 15 лева/литър. Че гащите на задниците ви са направени от бутилките от боклyк.тоалетната ви хартия е направена от боклyк. Че как се пряват акумулатори ... от чист нов оловен контрат от горубсо ...хахаха
21
0
 
24
 
! Отговори
. преди 1 месец
Защо сред оползоитворителите не споменахте и ТЕЦ -овете в големите градове? Ще ви бият през ръчичките ли?
20
2
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
Народа, народаБГ къде и кой да го рециклира е по актуално и належащо!!!