Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В загиваща упадъчна държава да инвестираш в имот на нереални цени !!!
121
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Един познат 2008 г. си купи апартамент. Гледали цени, имали малко събрани пари и уговорили заем. Докато си харесат тристаен и изведнъж цените скочили, за същите пари само двустаен. Той решил, че още ще скачат, и да не изпусне момента, взел веднага. Но малко след това дойде кризата и спада е бил чак до 2013 г. На места чак сега се достигат цените от тогава. Дано да не се повтори пак ситуацията.
120
6
 
15
 
! Отговори
един от всички преди 2 месеца
В най-скоро време София ще стане като черноморието - гето. Постройха си буклуците, продадоха ги на глупаците и си биха шиута в чужнина да си харчат парите.
119
0
 
20
 
! Отговори
виновни са ГЕРБ преди 2 месеца
Знам как звучи , но до голяма степен за неоправдано скъпите имоти са виновни ГЕРБ. 1) Раздават на наши фирми милиарди , усвояват престъпно еврофондове и тия хора друго не знаят и влагат краденото в имоти. ГЕРБ са си прости. 2) Фънди и архитектите-калинки около нея искат брутални подкупи за разрешение за строеж в София. И строителя трябва да си избие парите от някъде 3) ГЕРБаджийската крадлива клика дори не помисля за развитие на нови квартали , а само крадат. И се стига до едни нагъчкани строежи
118
2
 
8
 
! Отговори
Профил на купуващите преди 2 месеца
според Анонимен 107: Това били високоплатени млади специалисти, които никак не били малко, гастарбайтери със спестявания, реститути рентиери и съмнителни бизнесмени - ами ти си изброил категории, които съставят 2/3 от народа, бре! При това положение значи има потенциални купувачи колкото щеш!
117
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 101 преди 2 месеца
Щом наемите в новите тухли падат, иди си купи един хубав тухлен, катастрофално поевтиняващ апартамент, чиято обява стои вече две години. Ти явно знаеш къде има такива имоти. Купи си и тогава няма да злобееш тук и да джафкаш като маломерно пе.с.ле. Ама гроздето е кисело. Първо трябва да придобиеш висока квалификация, после да се пребориш за хубава работа с добра заплата, след това да пестиш и едва след години да станеш собственик на някое от тези жилища, дето нямало кой да ги купи, според теб.
116
0
 
6
 
! Отговори
до 115 преди 2 месеца
Не е проблема кой колко строи и кой колко има. Проблема е там, че всяко кътче се отдава за строеж и не се мисли за инфраструктура, в доста квартали в София нито има къде да се паркира, нито има от къде да мине градски транспорт и да не говорим за метро и т.н.
115
2
 
5
 
! Отговори
До агитатора преди 2 месеца
До До Име - Под всякакви никове ти агитираш хората да си продадат жилищата и да си дадат парите в така наречените взаимни фондове. Срещу тези пари ще получат хартийки (акции), чиято цена варира. И в един хубав ден ще се окаже, че акциите им не струват нищо. Този тип грабеж е прилаган вече нееднократно в различни части на света.
114
3
 
3
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 2 месеца
До tato - Защо е този вой по адрес на хората, които сега строят или пък са си купили повече от един апартамент? Теб какво те е грижа в какво си е вложил парите някой непознат за теб човек? Засягаш един много важен въпрос, но не апелираш за неговото изясняване - ако някой има много пари с недоказан произход, точно там трябва да се насочи законът, да го притисне и да го накаже. Но не! Ти искаш да бъде наказан с непосилен данък всеки, който е по-заможен от теб, дори парите му да са чисти.
113
0
 
7
 
! Отговори
tato преди 2 месеца
5 млн сме точно. 6,7 сме по статистика, а ралността е 5 (махат се хората извън страната)
112
1
 
10
 
! Отговори
tato преди 2 месеца
Тези с имотите така са го закъсали че много скоро ще го *** за сол.В нашия квартал всичко се продава, отдава, дава, издава и.т.нТези които стоят сега са с 2-та крака вътре, НО имат бая кинти и нема какво да правиш 1 стая с пари освен да строиш. Тя държавата тази година ще вдигне данък скгради с около 30% и баичовците с по 20 апартаментс ще клекнат
111
0
 
3
 
! Отговори
Цеко и Беко преди 2 месеца
Да им е честито на всички, които си продадоха земите в северна българия на мутрите, за да си купят картонена кутия в София! То от строителство най се краде. Хем крадат от материали, хем продават скъпо буклук! Идеално! *** народ сме! Ще го научим по трудния начин. Чакам следващата статия с - Изкупуваме земи на изгодни цени! В ковид криза пак някой ще се подлъже, сега му е момента.
110
4
 
14
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
И още един коментар: в София, само в Банишора излизат над 200 обяви за апартаменти за продан, и още толкова за наем. Това са жилища за около 800-1000 души. Представете си колко е за цяла София и дали има такъв наплив, особено сега с короната и работата от дома.
109
7
 
3
 
! Отговори
До Име преди 2 месеца
Аз съм вече на 100 хил евро без малко и живея под наем. Парите са инвестирани по КИС във най-големите и леснодостъпни фондове в България. За 2021 съм толкова много напред, че дори и не си помислям сега да купувам жилище. Наема ми е 680лв за нов полу-луксозен 2-ст във скъп квартал. Комфортно ми е, но може и много по-евтино.
108
1
 
9
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Има много рискове - например лихвата, ако се вдигне - може да дойде криза и безработица, спад на пазара. Предполагам 2008 г. до последно всеки купувач си е мислел, че цените ще скачат вечно, няма да има кризи ... Но най-бързото покачване на цените е било точно малко преди да дойде кризата, има статистики в инетернет, вижте имот бгВисока инфлация или хиперинфлация много вероятно може да доведе след време до криза и безработица - т.е. в крайна сметка пак до липса на купувачи и спад на пазара.
107
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Недвижим имот принципно винаги има смисъл, но при тези цени...Защита от инфлация означава, - имаш събрани излишни 100-200 хил евро и искаш да си ги защитиш от поскъпването - повечето във форума едва ли са такива. Ако нямаш пари ... не ти трябва защита от инфлация.Ако се вземе заем - трябва да си сигурен, че следващите 20-30 години няма да си загубиш работата (или да има криза), няма да се разболееш, няма да се разведеш, няма да се местиш, няма да скочат лихвите (5-6% и кредите ще те смачка)
106
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали се спекулира или не, факт е че младите специалисти у нас са 10 пъти повече от преди 20 години. Говорим за хора със заплати над 5-6-10-12000лв., които масово купуват имотите. Дори млади и зелени с по 3-4000лв. заплати купуват имот с половинките си. Това е масовият профил на купуващите. Другите са гастарбайтери с жълти стотинки доход в ЕС, които купуват на евтинията тук, реститути, бабички рентиерки и съмнителни бизнесмени. Няма как един склададжия или сервитьор да знае що е то добър доход.
105
3
 
15
 
! Отговори
Джейдън Санчо преди 2 месеца
Моят наем падна с 23.53% в разгара на коронакризата. С толкова ще паднат имотите според мен.
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно защото никой, дори про-тата не знаят причината за вдигане на имотите, това което предстои е трудно за предсказване. Един пазар обаче не може да се манипулира вечно, все някога ще лъсне, че 6.8 милиона застаряващо население със 750 евро заплата, не може да поддържа тези цени на основанието, че в целия свят се вдигали цените.
103
0
 
11
 
! Отговори
Поредния преди 2 месеца
бул-шит на тема "вдигат се цените на имотите"