Цената на меда скача. Причината - високата смъртност на пчелите

Цената на дребно тази година стига до 12 лв./ кг
Обновена: 9 авг 2021 18:43 | 9 авг 2021 18:43, Ния Христова
31
Цената на меда скача. Причината - високата смъртност на пчелите
Снимка: Pixabay
Цената на меда при продажба на дребно тази година скача с една трета заради високата смъртност на пчелите. Ако през миналата година килограм от пчелния продукт се е търгувал на цени от 8-10 лв./кг в търговските вериги, тази година цените стигат до 12 лв. Това коментира пред в. Монитор председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов.
 
При цените на едро също се наблюдават разлики в цените спрямо година по-рано. През 2020 г. прекупвачи са изкупували мед на цени от 4.20 – 4.40 лв. за килограм, тазгодишната реколта обаче се очаква да надхвърли 5 лв./кг. Оказва се, че основна причина за поскъпването не са жегите и съпътстващата ги суша, а високата смъртност на пчелите.
 
Според хора от бранша тя е причинена от два основни фактора – нерегламентираните пръскания срещу вредители по земеделските площи и синдрома на празния кошер.
 
"За съжаление пръсканията в светлата част на денонощието продължават. Сериозен проблем в късна есен или ранна пролет е и синдромът на празния кошер, при който пчелите изчезват мистериозно от своите кошери", поясни той. Именно поради тази причина пчелари настояват за въвеждане на държавни субсидии под формата на „такса опрашване“. Браншовици смятат, че на пчелно семейство трябва да бъдат отпускани поне 60 лв. помощи.
 
"Ако нечии пчели изчезнат, то трябва да се инвестират по 100 лв. на кошер, за да се купят нови, които обаче няма да произведат мед колкото едно силно пчелно семейство", категоричен бе Куманов. Последното подобно предложение е изпратено до служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков преди около месец - отговор обаче все още няма.
 
Друго искане на бранша разделя гилдията на два лагера. Според едни цветният прашец също трябва да бъде регистриран като защитено наименование за произход по примера на странджанския манов мед.
 
"Благодарение на това, че регистрирахме мановия мед, произвеждан в Странджа, цената му се повиши с 5-6 лева Моята мечта е да успеем да регистрираме и прашеца, тъй като това ще помогне много за целия регион", коментира председателят на сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров, цитиран от Фокус. 
 
Част от колегите им обаче смятат, че подобна процедура би била тромава, тъй като цветен прашец може да бъде открит в почти цялата страна.
 
Председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов пък обобщи, че въпреки опитите на браншовици за раздвижване на пчеларския сектор статистиката сочи, че консумацията на мед на глава от населението у нас не се е повишила - тя остава между 300 и 400 грама за година, докато един германец изяжда близо 2 килограма мед годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Китаец преди 2 години
До Анонимен (22).Опрашваме на ръка та се сцепваме. Аз им карам микробуса и знам, за останалите пък има достатъчно статии за четене и видеа за гледане по темата. Ама защо да си правим труда да четем и гледаме...
25
2
 
2
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Ваксинирани ли са или не са стигнали ваксините?
24
3
 
2
 
! Отговори
DD преди 2 години
До 9..Ти съ пълен невежа... ПРедвид ,че иам 8 кошера да ти кажа..Мед който нагарча е събран от поле с глухарчета.. приятен е но не всеки би харесал. Никаква закономерност няма с кристализирането, напълно естествен мед също се захаросва,.Набийте си го в чутурите.Кошери се подхранват със собствения мед..а ядец...Ей тук удряме на камък с великите производители.Инвертирани сиропи,буламачи,захар...гнус. Е това давате на кошерите.Отделно кошери бягат от мърлява поддръжка, като им е тясно бягат..
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената е ниска за пчеларите, защото ако са по-големи производители, не става да висят с 2 буркана на багажника пред някой магазин в града. После при обработката, пакетиране и т.н успяват да го развалят до степен да не знаеш какво е и става поне 2до5 пъти по-скъп. Не бих купил такъв, обаче хората не знаят какво е вкусен мед и купуват. Да знаете и, че не е задължително да има глюкоза за да не се озахарява, може да е обработен. Купувайте от селата, поне е истински, само ако пчеларят е пчелар!
22
4
 
3
 
! Отговори
казвайте овреме преди 2 години
Тази година мановият мед, ако го има, ще е с цена над 20 лева.
21
1
 
9
 
! Отговори
глупости преди 2 години
отдавна меда по магазините няма нищо общо с пчелите...
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 ; Боцко , ти направо изби рибата -китайците опрашвали растенията на ръка , ха-ха ,ти ли ги возеше с микробуса , та си толкоз светнат?! Наясно ли си колко още насекоми има (а и птици) които опрашват растенията ? Явно си виждал растение само на картинка , в оранжерия или вкъщи по саксиите !
19
1
 
5
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 години
Зет ми, Бог да го прости,преди 20 г.имаше камион и пункт за скрап.Изкупуваше също стари къщи за камъни и плочи.След един курс някакъв клиент му споменал,че чичо му имал 5 тона мед.Зет ми, потривайки ръце и кроейки велики планове за забогатяване, замина за селото на чичото. Върна се като пре.пик.ано мушкато и заяви,че като пристигнал,попитал как ще товари медта в камиона,а дядото рекъл че била в тенекии.Как в тенекии? Че пчелен мед къде да го държа? А зетя'мислел, че става дума за бакър:-)))
18
1
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
До АнонименИма и едни други, които събират портфейли!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има други семейства, които събират не само мед, а и алуминий, желязо, пластамаса, хартия.
16
3
 
4
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 2 години
тестове за откриване причините за Синдрома на празния кошер подадоха остро терористично преоблъчване от нагло престъпна дигитално холограмна техника инсталирана на мачти .в редица региони се препокриват облъчвания от JSM клетки от различни оператори големи увреждания нанасят съоръженията за ЦИФРОВИЗАЦИЯ НА ЕФИРА.Острия електромагнитен смог прогонва пчелите ..
15
5
 
5
 
! Отговори
Гошко преди 2 години
Днес една пчела ме ожили. Явно искаше да направи мед от мен.
14
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 10 години, все това слушам, че пчелите масово измирали!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9.Може би е така за меда по щандовете. Моят мед,бързо кристализира,но си остана с вкусови качества,както казвате.Аз нямам много фини цедки и малките частици от питите,изплуваха отгоре,но бяха вкусни. Тази година излезе по бял мед,Още не съм го опитал.От жегата май няма да има мед от слънчогледа.
12
2
 
13
 
! Отговори
Zoro преди 2 години
Щом никой не знае вкусът на истинския мед ти от къде знаеш, че леко нагарча?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операторите да сложат още базови станции.
10
2
 
15
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен - прав си абсолютно за всичко написано с изключение на едно - все пак някои от нас имат близки произвеждащи мед и сме вкусвали (и вкусваме) истински мед.
9
2
 
8
 
! Отговори
Кюстендилският преди 2 години
В Кюстендил отдавна е 12 лева !!!
8
2
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Чак пък никой. В кажи-речи всяко село можеш да купиш истински мед от местни пчелари...
7
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой неможе да се похвали че някога е вкусвал истински мед. Истинският мед променя цвета си с времето и кристализира. Ако остане в същата консистенция в която сте го купили значи това е чисто менте. Ако поставите лъжица мед в чаша чай и той веднага се разствори това означава че качеството му клони към нула. Истинският мед има леко нагарчащ вкус но не натрапващ се. Ако е много сладък значи му е добавяна захарна гликоза. Много от продавачите на мед продават гликоза но не и мед.