Най-търсените кадри са със среден технически профил

Все повече родни компании инвестират в Тракия икономическа зона
13 окт 2021 13:08, Анисия Иванова
22
Най-търсените кадри са със среден технически профил
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-търсените кадри са със среден технически профил, като всеки работодател има предпочитания кандидатите да са завършили гимназия с профил по електротехника или машиностроене. Това каза Георги Стоев, макроикономист, председател на "Тракия Тех", консултант на Тракия икономическа зона, в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите му инвеститорският интерес към Тракия икономическа зона е жив, но профилите на инвеститорите са доста различни. Имаме нови инвеститори, които са български, за разлика от периода преди пандемия. Говорим за предприятия, които разширяват своята дейност или я преместват – поради демографски причини, пазар на труда, от един град в друг, допълни той.

Голяма част от работодателите обаче подготвят своите кадри още на входа, т.е. са готови да наемат кадри, които нямат предварителна подготовка и натрупани умения. Така голяма част от предприятията създават работни кадри, което се утвърди като традиция в ТИЗ, каза още той.

Според него заявките за протести срещу високата цена на тока са "след дъжд качулка“. Тези дейности трябваше да са започнали много преди тази екстремна ситуация. Може би трябва да се опитат да правят анализите превантивно, смята Стоев.

Той посочи, че в България растящите сектори в икономиката са ИТ и секторите около мехатроника и части от автомобилостроенето, които не изискват големи количества електроенергия. Същевременно има свиване в секторите на текстила, пластмасите, металите и стъклото, които изразходват повече енергия. Така че, дългосрочно вървим по правилния път, смята гостът.

Облагането на бизнеса е достатъчно тежко – с акцизи, ДДС, осигуровки – за да може държавата да си позволи, в ситуация, в която се оформя излишък в бюджета, да намали данъчни ставки. Съвсем легитимно ще е някои от кандидатите за парламента да включат и това в програмата си.

Вдигането на максималния осигурителен доход практически означава вдигане на данъците, посочи икономистът. Всички партии, които го предлагат, трябва да обяснят за какво са им тези пари. Ако е за вдигане на пенсиите, това е приемливо, но въпросът е да се покаже, че излишъкът към момента не стига.  Това че пенсиите трябва да бъдат повишени, не означава, че бизнесът трябва да го „отнесе“ с по-висок данък.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 19 - Автоматизацията е перфектното продължение на демокрацията. Или хората ще спрат да се множат като насекоми или ще има огромна маса безработни, които ще вдигнат революция и демокрацията ще падне за сметка на някаква автоматизирана версия на социализма. Интернета е топа. Нямам никакво намерение да си правя деца. Вече всеки втори е пренаситен от социални контакти и все повече хора се обръщат към усамотението вместо към създаването на семейства. Автоматизацията е топа на топа.
18
1
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Анонимен 18 : И хора ще се намерят. При хипотезата че автоматизацията оставя стотици безработни и ненужни всеки ден - ако искат да ядат ще се преквалифицират.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15: То машини за бране ще има, но хора няма да има.
16
0
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Ами вече е време да се разбере че машиностроенето електротехниката промишлената робототехника промишлената електроника микропроцесорните системи и всички съпътсващи технически науки са в основата на всичко в държавата. А сега само мениджери адвокати макрои микроикономисти политици и какви ли не още п...ки майни - с този народ всяка държава отива в джендема !!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига промивки! адвокат взима 6 000 = няма ги в класацията, общаци за 700 лв всеки търси! катов англия каруцарите!
14
4
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Анонимен 14 : Не важиш. Вече има напълно роботизирани ферми. Кой за к'вото е учил, берачи скоро няма да има. Машините не се разболяват, не искат отпуск, не противоречат, не се хранят и не мрънкат. Да питам английските берачи на малини какво ще правят след 10 години :)
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази държава всеки иска да е на компютър. То е добре. Ама ще видим след време какви плодове ще берем.
12
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
А плоския данък къде го забрави? Плосък данък, срещу който аз не получавам НИЩО от държавата. НИЩО. Получавам един жалък таван на пенсия, с който не мога да си платя дори вноската за колата. Това го казвам като човек със сумарни удръжки от заплатата над 2500лв. на месец. Доста по-важно е да се обърне внимание на сивия сектор, защото той е над 60%. Всеки си взима под масата по 2-3-4000лв., а реално се осигурява на минимална, че и на половин работен ден. После защо СРЗ уж била ниска. Хич не е ниск
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е! И на Красимир Дачев му трябват читави стругари, а дъщеря му стана меринджей? Меринджеи много, бачкатори няма!
10
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Анонимен 10 : Аз значи съм крадец или на държавна хранилка според теб, така ли?
9
5
 
9
 
! Отговори
Всеки преди 2 години
Трябва да се осигурява върху цялата си брутна заплата. В Швеция данъците за доходи над средния са 57%. А тук получава 100 000 лв заплата, но се осигурява върху 3% от дохода си. Защото държавата и политиците са слуги на едрия капитал.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България заплатите са мизерни. Добре са само крадците и тези на Държавна хранилка
7
5
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Абе за Сан Франциско, откъдето идвам ме са много ама за София са си добре.Между другото в Сан Франциско вьюзимах по 11 К $ и като ги смятам са по-малко от 6 К LEV в София.
6
0
 
5
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ами успех на "бизнеса" между другото това в графа вицове ли да го четем
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 -Тея с "6 К" не са толкова много.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Среднист бачкатор ама с 800 лв заплата.Други си в ИТ на 6 К
3
1
 
10
 
! Отговори
.. преди 2 години
На тоз "консултант" няма ли кой да му каче ,че "Облагането на бизнеса е достатъчно тежко с акцизи, ДДС, осигуровки" НЕ се плащат от "бизнеса" . Овцата за стрижене ( и дране) е бачкатора , крайния потребител.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тия лъжи за балона в Пловдив... мизерни заплати!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
капитализма си търси роби