Проф. Овчаров към МС: Дайте поне част от парите да приключим годината

Уникален сребърен накит открихме в античния град Мисионис, каза историкът
Обновена: 12 авг 2022 16:53 | 12 авг 2022 10:13, Анисия Иванова
0

Уникален сребърен накит откриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище.

Мисионис е голям център на култа още от ранното християнство. Откритият накит датира от XI век. Той изобразява архангел Михаил и е бил част от епископска огърлица. Това ни показва колко важен в бил градът през този период. Tова заяви историкът и археолог проф. Николай Овчаров в ефира на "България сутрин".

"Перперикон и Мисионис дават изключително добри резултати, независимо от това, че през тази година бяхме сериозно ощетени", подчерта той. Проф. Овчаров припомни, че двата обекта към момента са финансирани единствено от общините.

"В Кърджали работим с 85 хил. лева, а в Търговище с 65 хил. лева. През миналата година и двата обекта бяха с по 350 хил. лева държавно финансиране, което ни позволи да разкрием огромни площи от тях", констатира археологът.

По думите му работата в двата града не може да бъде определена като обикновени разкопки, а е пряко свързана с развитието на културно-историческия туризъм в България. До тях се нареждат и Хераклея Синтика, Рациария и Провадия.

"Отново апелирам - ако има разум в служебния кабинет, нека да отпусне поне част от планираните в държавния бюджет средства, за да може да поприключим тази нещастна година", призова той.

Проф. Овчаров подчерта, че макар археолозите да имат възможност за работа в рамките на само още един месец, все още има обекти, за които не е издадено разрешение за разкопки.

"България е сред трите страни с най-много културно-исторически паметници, но не се разбра, че трябва да имаме едно специално навременно финансиране", категоричен бе историкът пред Bulgaria ON AIR.

От думите на професора стана ясно още, че 3/4 от Перперикон вече е разкрит. При финансиране като от предходните две години пълното му обследване е щяло да отнеме само още 4-5 години.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари