Климатолог: Когато има суша в Западна Европа, у нас валежите са интензивни

Средните летни температурите през тази година са били над средните
24
Климатолог: Когато има суша в Западна Европа, у нас валежите са интензивни
Снимка: БГНЕС

„От няколко месеца западните и централните части на континента са с по-малко валежи. За голяма част от Западна Европа дъждовете под нормата са от 3-4 месеца. В Северна Италия и някои части на Испания така е вече повече от половин година. В Северна Италия още от ноември слабите дъждове в съчетание с по-високите температури водят до безпрецедентна суша, каквато не е наблюдавана от много години. Това лято обаче горещите вълни са особено интензивни. Бяха счупени доста рекорди. За първи път Лондон отбеляза 40 градуса. Всъщност безводие в Западна Европа имаше и през 2018 г. Тогава специалистите казваха, че такава суша там не е имало от 500 години. Четири години по-късно 2022 г. удря с още по-голяма, така че спокойно може да кажем, че тазгодишната е по-голяма по интензивност от поне 500 години. Някои изследвания на колеги от Испания показват, че в някои провинции сушата е вече доста тежка и може да се сравнява с подобна отпреди 1200 г.“, каза в интервю за „24 часа“ климатологът д-р Симеон Матев.

По думите му ,словията, които водят до суша в Западна Европа провокират по-чести превалявания и по-динамично време в Югоизточна Европа.

„Като скачени съдове сме. Затова при нас сушата тази година не е фрапираща. Нещо повече, в Западна България и около планините все още ситуацията е нормална. В някои райони на Дунавската равнина и на Югоизточна България наистина проблемът е сериозен, но нашата страна познава сушите и още сме далеч от страшните, каквито е имало например през 40-те години на ХХ век. Проблеми сме имали през 2000-а, 2007-а и 2011 г. Засушаването като цяло е доста чест процес на нашите ширини. За съжаление, има го и тази година. С още по-голямо съжаление може да кажем, че ще го има и в бъдеще. Не е тайна, че повечето учени, които се занимават с развитието на климата, са на мнение, че за Европа прогнозата не е розова. Причината е, че повечето сценарии изчисляват, че особено в Южна Европа предстоят по-сухи периоди. На този фон може да се каже, че поне в нашата страна сме късметлии. Тези прогнози поне към момента не се сбъдват с голяма точност. У нас за последните 30 години се наблюдава увеличение на годишните валежни суми. Проблемът е, че те не се разпределят равномерно - както на територията на страната, така и през годината. Имаме периоди, в които вали много, валежите са интензивни, но същевременно се увеличават периодите на засушаване. Това е проблем, който мъчи голяма част от континента“, обясни той.

Матев прогнозира, че през следващите 7-10 дни предстоят валежи в Западна и Централна Европа.

„На Британските острови, в Скандинавието и в планините на Централна Европа валежите ще са над 50 л на кв. м. Те донякъде ще облекчат страданието на повечето райони, но няма да заличат сушата. За да се случи това, трябва да има период с чести валежи и с големи количества. В близките 2 седмици обаче не се очаква трайна промяна към динамично и валежно време за голяма част от континента“, посочи климатологът.

Той прогнозира, че у нас ще има превалявания в края на тази и началото на следващата седмица.

„Предстои промяна в типично лятното време. В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще превали и прегърми. Тук-там ще има и градушки. Застудяването ще окаже по-съществено влияние в Западна България. До средата на следващата седмица атмосферата ще остане нестабилна. Повече слънце ще има на изток. След динамичното време предстои по-спокоен период.Това лято отново беше със средни температури над нормата, но за разлика от предишните нямахме толкова ясни изразени горещи вълни с екстремни температури. Само в края на юли имахме по-интензивна гореща вълна, през която температурите достигнаха и надхвърлиха 40°. Най-високата беше измерена в Русе - 42°. Голяма част от страната изпита силата на лятото, но около и близо до планините температурите често се понижаваха, а и валежите бяха по-чести. Затова на някои места, както и в София, хората казват, че тази година лято нямаше. В началото на юли имаше сериозно захлаждане. На Мусала преваля сняг, а по високите полета сутрин бе неприлично студено - под 10 градуса. На 10, 11 и 12 юли в София бяха измерени рекорди за най-ниска температура за съответния ден - под 10°“, отбеляза Матев.

Според него и през септември ще става за море.

„Обикновено в началото на септември има период с малко по-хладно време с повече облаци и превалявания. След него обаче се установява приятно време за море с типично летни температури над 25 градуса, слънце и приятна морска вода“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: сушавалежиклиматолог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 година
Тоз чивяк живее в друга Вселена...
22
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Нормално. Никога не сме като хората.
21
0
 
14
 
! Отговори
дървар преди 1 година
Сечете още горите и после чудете защо става така..
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До mgs Я попитай... като си толкова запознат.. ама не знам Гугъл дали няма да те излъже, че там си имат АДЖЕНДА... Но ако гледаш какво казват будни калифорнийци, през 2019 водохранилищата са били пълни. Тези водохранилища са разчетени да осигурят вода при суша за цяла Калифорния за пет години! А сега са празни! През 2020 и 2021 г не е имало суша! Къде е водата? Къде е запасът за пет години? Изпуснат е нарочно, за да се подхранва проблемът и да се създава фалшива "климатична" паника!
19
3
 
3
 
! Отговори
mgs преди 1 година
До И какЩото четеш РТ и спутник, попитай гугъл за зашуаването в Калифорния и нивата на водоемите в източните щати... или увеличения брой пожари...Аман от *** ***
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симоне не беше така преди 50 60 години. Никъде нямаше засушаване каквото е в последните 30 години. Валежите бяха повсеместни и разпределени равномерно. Нее като сега на едни места ги издавя на други ги изгаря. Прочетете в Библията за последните дни преди свършека и ще ви стане ясно за какво става въпрос.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали няма дъждове защо се строят голф игрища ! Утре за София няма да има вода а голф Окол ще си действа и ще ни внушават че няма вода
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тези дъждове?!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено там като е така и тук става така.Там просто русофобите горят в ада.Най-вече Франция заради лъжите с Македония и Германия заради клеветите по адрес на България в DW. Тук вие си искахте разхлаждане и се редува,защото е демокрация хахаха
14
4
 
4
 
! Отговори
И как преди 1 година
От цял свят глобалното затопляне удря Европа,а не ФАЩ.Също като ковид пландемията но много взеха да ги подиграват с тея вакси и измислици за вечен живот.Апсолютни глупости са тва,умишлено се точат за да ни е гадно! И климатолозите ся трябва да напълнят гушата,като математиците за Ковид бройките.ПРАВИТЕЛСТВОТО В СЯНКА Е ЯКО ИЗПЕРКАЛО И МОТИВИРАНО ДА НИ ИЗБИЯТ ПО СЯКАКЪВ НАЧИН.ВЯРВАЙТЕ В КАКВОТО ИСКАТЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЪЩЕСТВУВА!!! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОЙ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам на такива безполезници кой им дава трибуна да говорят глупости, че даже им плащаме заплатите...
12
1
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Още 5- 6 години ,когато изсекат всичко що е дърво , и при нас ще е същото..
11
2
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
кой какво прави, медиите ни пращат на море. сякаш климатологията само за това съществува- да преценява дали става за море. няма друго важно, реколтата изгоря, реките изчезнаха, духа пустинен вятър вече повече от месец и унищожава всичко зелено и влажно, журналята пак за море питат.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И?! Тук нивата на реките са по-ниски отвсякога.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скачени съдове,там суша пък тука много дъжда,бля,бля... Там е суша цяло лято пък тук почти не вали. Просто в западна България е по-мрачно с облаци. И ако валне е слаб дъжд за час. Не видях тези дъждове които са дошли от западна Европа
8
4
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Минали години в Европа имаше наводнения. Тази година пък суша. Нормално е. Животът продължава. Климатът се променя. Нищо не зависи от нас. Единствената причина да активираха с екстремна сила пропагандата за "климатични промени" е че измислиха как да ни контролират и грабят под този предлог.
7
3
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Мега смях журналистика
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес че е топло, довечера като залезе слънцето не, утре пак е е топло. Не ми благодарете.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези прогнози поне към момента не се сбъдват с голяма точност" хаха еееееемиииии.. важното е там едни неща да се говорят, пък кво се случва е друг въпрос