Цената на паламуда падна до 4 лева, рибари готвят бунт

Те заплашват, че пет дни няма да влязат в морето
29 окт 2022 17:17, Нели Христова
39

Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, ако търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лв. за килограм.

Ежедневно рибарите се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на риболов от дядо си, разказва, че от 10 години такъв богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.

"Преди три дни ни сполетя голяма слука и хванахме около три тона риба, следователно лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка", разказа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лв. за килограм.

"Паламудът тази година е в изобилие, но много ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на много ниски цени, а после по големите вериги върви на 20-25 лв./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем", заяви рибарят Виктор Ников.  

"Това е подигравка. Скандално е това нещо, че искат да ни е изкупят на 4-5 лв. Ние ще се организираме тук всички рибари, пет дни няма да влезем в морето и цената пак ще си дойде на място", посочи рибарят Георги Фешев - Гунди

Тази година уловът на паламуд е в пъти повече заради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили основно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.

"Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв. Това е експлоатация на рибарския труд", каза мореплавателят Дончо Папазов.

Рибарите се надяват и на помощ от държавата. Една от мерките е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 1 година
те и между балчик и каварна изораха дъното с тея тралове мутрите, а иначе институции има ама държава няма и гърчуля и романещета пълнят бусовете щото при тях ще играе сопапа че и пандела че и без лодка
32
0
 
3
 
! Отговори
Иббк преди 1 година
***, пазарна икономика колкото повече е предлагането толко по ниска ще е цената. Да спрът да ловят толкова много и да продават по малко и цената ще се вдигне.
31
0
 
5
 
! Отговори
= преди 1 година
Обичам паламуда околен,но не и пушене. Мога да си го приготвя сам,но уви в Пловдив паламуда няма. Ами докарайте бе хора, в Пловдив и София ще ви го изкупят на добра цена. Като не се грижите сами за бизнеса си,кой да се грижи
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина къде отиват тези тонове паламуд? Паламуд съм виждал единствено в Метро и то внос от Турция.
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито са хранили, нито са се грижили за нищо , нито са копали нито садили и на готово хващаш риба и .....алчнеене!Колко данък плащат?Цената е точна!
28
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паламуда и безплатно да ми го дават няма да го взема . Тая риба е пълен бо:-*** ! А рибарите да го ДУ-хат
27
4
 
21
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Ловите с тонове на ден ? Другата година ще ловите дедовия защото сте алчни Ге
26
2
 
21
 
! Отговори
Капитан преди 1 година
Ако искат да влизат, ако искат да не влизат. Живеят в свободна държава, изборът е техен. Родните производители натискат цените нагоре и причината не е войната. То не бяха зърнари, овощари, млекари...
25
1
 
12
 
! Отговори
Парко преди 1 година
Къде наистина отива паламуда - тази година се хванаха десетки тонове в Ахтопол и Царево и се разпродават на едро директно на място.. та който знае моля да каже къде отива рибата? В Гърция предполагам аз ( както Барбуна и хубавата риба от траловете, другата е за Бг, с ниско качество...)
24
1
 
17
 
! Отговори
рибите не са стока преди 1 година
Цялото човечество изобщо не се замисля, нормално ли е да се лови толкова много дива риба. Нашите ловят с лодки. Има места край Зап Африка, където цели флотилии от Европа, Русия и Китай не остават шанс на нито един пасаж. Само в 5-6 държави се прави устойчиво риболовство и всички го правят, след като критично са си унищожили рибата и сега отглеждат риба във ферми, за да има дива в морето им.
23
2
 
8
 
! Отговори
Уйо преди 1 година
Ми те колко искат за скумрия толкоз 4-5лв.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година ми искаха 32 лева килограм, направо от лодката. И бяха доста наперени. Не си купих и приказките им бяха - ще намерим други. Ние сме единствени
21
2
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
"Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв" -- Тоя що не си я закара сам до София и да си я продаде за 12-14 лева тогава, а хленчи? Такива като него какво си мислят - че рибата лети до София, магазинът е зез наем и продавачът работи без заплата?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибарите де ядосват, че ссвободния пазар работи.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами ако можете дръжте си го и не го продавайте, ама не става щото бързо се развЛя, просто пазар, много предлагане няма как да е висока цената, искатв и при малко и при много улов големи цени
18
1
 
14
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Недейте да разсъждавате по рибния въпрос! Виждам лятото как ви мамят в ресторанти на самия бряг...
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Татово време с пуламуд се назначаваха връзката на лека и доходна щатна работа.
16
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До ..ей,къде свинското е 7-8 лв ?!..Сподели,чоля,защото аз плащам вече по 11 лв ..
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз в големите вериги паламуд не съм виждал, а не е като да не съм търсил. Една и съща риба се предлага - сьомга, скумрия, лаврак и ципура. Това е големият избор във веригите. Сега преди малко взех паламуд от рибен магазин за 12 лв/кг. На рибарите като не им отърва цената, да натоварят един бус с един тон паламуд и да го пуснат в София на женския пазар за 8 лв килото. Ще се продаде за 2 часа. 8000 лв все ще им покрият разходите по транспорта.
14
3
 
25
 
! Отговори
.. преди 1 година
5 лева в кило пилешко, 7-8 е свинското. Колко да струва рибата, която нито я храниш, нито ѝ чистиш?Даже при Татовата немотия имаше риба, сега режат глави за нея.