Под открито небе: Жена живее от месеци в Родопите

Бездомната иска адресна регистрация и покрив през зимата
Обновена: 10 ное 2022 09:08 | 10 ное 2022 09:08, Петя Славова
117

Месеци вече жена живее под открито небе в Родопите. Бездомна е след като бива изгонена от последното си работно място, където е и живяла, а единственото, което иска е да има покрив над главата си през зимата, както и адресна регистрация.

61-годишната Руска Белчева  от началото на лятото живее в нива в близост до кърджалийското село Гняздово. Това е единственото, което притежава. В средата на полето са разположени диван, стара печка, матрак и скъсани куфари, които са цялото ѝ имущество.

"Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо и живея без една стотинка", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Последните няколко години Руска е работила в стопанството на пенсионер, където се е грижила за имота и животните. Заради скъпите консумативи той я гони и така заедно с всичките си вещи остава под открито небе. Има документи, с които може да кандидатства за социална помощ, но няма адресна регистрация.

"Аз не се моля за пари, аз се моля за жителство, защото аз имам и ръце, и пари, но къде ми е жителството", подчерта тя..

Руска споделя, че няма роднини и от месеци всяка вечер заспива на нивата заедно с всичките си вещи, а много често и сред чакали.

Единствената ѝ връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии. Твърди, че ѝ е подарено в Германия, където за кратко е работила. Надеждата на Руска е преди зимата да получи помощ, с която да си осигури шатра или жилищен контейнер на нивата, за да остане на сухо и топло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставам без дъх, че това е възможно. В кой свят живеем?
96
3
 
41
 
! Отговори
Реслистът преди 1 година
Нека гледат нашите сънародници които се снимат с украински знамена,може и да научат нещо или пък да прогледнат
95
2
 
47
 
! Отговори
Скорпион преди 1 година
Голяма Европа сме няма що.Някой математик да сметне колко милиона отиват всеки месец за тлъсти заплати в парламента, който е напълно излишен.
94
1
 
24
 
! Отговори
Баба. преди 1 година
Няма социални има само " цоца-ални!
93
0
 
25
 
! Отговори
Баба. преди 1 година
: Горките" дупидати, министри магистри ,онези от дундурков 2 ит.н.да се лишат за една седмица от ефтините подарени от данъкоплатците кюфтета и жената ще бъде подслонена! Всички са съучастници- престъпници!
92
1
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ами дай помогне тая даржява или някой тва може ли такива работи и вав родопите хубаво че зима няма там
91
1
 
47
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Защо не и помогнат както на украинците?
90
37
 
3
 
! Отговори
Gadic преди 1 година
Тая е някакъв кукумицин, дето и апартамент да и дадеш ще излезе на пейката пред блока да живее
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли в България! Вашата мила родина! Родина също и на Бойко, и на Кирчо, и на Пеевски и на много други знайни героии на нашето съвремие. Бъдете спокойни, България ще се погрижи за вас, вие само почакайте.....
88
1
 
29
 
! Отговори
СТИГА преди 1 година
Хора, които могат да помогнат да пишат, другите "професори" да не дават съвети и глупави идеи. Писна ми......
87
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами настанете жената поне в кметството, в пустото селско кметство все ще се намери някоя празна стая, където можете да я настаните...
86
4
 
40
 
! Отговори
Давид преди 1 година
Предплатена квартира и купони за храна и дрехи, транспорт за всеки безработен подписал договор за работа.
85
2
 
19
 
! Отговори
фактология преди 1 година
Кметът я настанява в къща на болна старица или старец, и тя ги гледа - чисти и готви, също и на други от селото - срещу 120 лева от пенсиите им. НО КМЕТОВЕ?2 СЕЛА? Пък 20 от 100 във всяко село има безработни без стотинка - разчитащи на пенсията на роднина и келява рехава кърска заработка. Но от само себе си не се доверяват на непознат в селата. Може от чужбина деца на възрастен болен в България да я наемат да го гледа.
84
15
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 67 преди 1 година
Каза ли си най-после каква мечта лелее твоята душица? Апартаментите (и то в София!), в които не се живее, да бъдат дадени на хора, които заявяват, че нямат жилища). Също както след 9-и септември - ти си будала и си късал от залъка си, за да вложиш в недвижим имот, но ние сега ще ти го вземем, за да настаним там 1)Наши хора, 2)Такива, които са раждали деца без да ги броят и без да мислят как ще ги хранят, 3)Гяволи, които се придържат към принципа "Каквото изч.у.ка, още днес го изпука".
83
49
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За цял живот да не спести за нищо повече от няколко вехтории?! Разбирам, че не е завидно положението й, но сама си е виновна
82
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли нормално хора в това село. Кмета или наместника не могат ли даносигурвт едно общинско помещение. Съмнявам се че няма. Не е нормално жената да живее на нивата. Дори на село вече ли са загубили човещината си?!?
81
15
 
51
 
! Отговори
Отговор до 68 преди 1 година
Айде марш в Украйна там да проповядваш своя омраза към Русия, а тук не виждам никаква връзка на име Руска ( което се среща тук таме в България и си е изцяло българско име) с Русия. Как вече втръснахте с тази омраза! Много интересно как ще различавате украинци от руснаци?
80
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте я, защо не иска да живее в пустееща къща в същото село? Защо? Чалнати всякакви.-----Защото не е нейна къщата, смотан. И защото не иска да извършва престъпление.
79
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тия украинци бе, много пречат на джуджетата.
78
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общината в Пловдив се оплаква, че е построила и обзавела чисто нов жилищен блок а няма желаещи наематели за символичната сума от 40 лв на месец общински наем. Уловката е, че блока е построен точно до скандинавците в Столипиново.