БАБХ ще проверява за фалшиви овчи сирена

Агенцията ще вземе нови проби от същите партиди
26 сеп 2023 21:09, Анисия Иванова
33
БАБХ ще проверява за фалшиви овчи сирена
Снимка: БГНЕС, архив

Агенцията по храните ще изследва отново продуктите, за които Сдружението за достъпна и качествена храна сигнализира, че са фалшифицирани. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението. Преди дни от неправителствената организация  алармираха, че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко.

Пробите, взети от сдружение „За достъпна и качествена храна“, са направени в акредитирана европейска лаборатория, но не са изследвани по регламентирания от европейския съюз метод - категорични са от контролния орган - и затова изследването не може да бъде основание за налагане на санкция на производителите, съобщи БНР.

Още по темата

За да се удостовери верността на посочените от Сдружението нарушения - а именно - че в голяма част от овчите сирена има и краве мляко, агенцията ще вземе нови проби от същите партиди, от които установи налични количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод.

От Агенцията по храните са поели ангажимент да съдействат с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: анализсиренеБАБХпроби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Резултати от преди 7 месеца
проверките:някой някъде бил произвел от нищо нещо,нарушил технологиите и пр.,но ние от БАБХ не можем да кажем нито какво е произведеното нищонещо,нито кой го е произвел,нито къде го продават,за да не го купуват заблудените хорица.Законът бил такъв.За качеството на законите у нас знаем,те са правени от недодяланите некадърници в НС,гласували подадени им от тарикати текстове,които ги облагодетелстват.Въпрос:БАБХ,за какво сте ни,като не можете да ни спасите от фалшиви храни?Да ни разваляте апетита?
24
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
на сирена и на кашкавали от какъв материал са направени ами св месо от испания
23
1
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 7 месеца
Ама разбира се! Нека познаем резултатите: не беше намерено нищо нередно! СMEШНИЦИ!
22
1
 
6
 
! Отговори
Нека позная преди 7 месеца
Проверката ще продължи близо месец.Ще бъде много обстойна.Ще ни покажат как инспектори обикалят с бели престилки около едни гюмове с бяла течност и кимат строго, докато им обясняват някакви хора нещо на неназовано място.Ще има около три седмици анализ на взетите проби.Една седмица обобщение на резултатите.И така около 1-Ви декември ще осъмнем с новината, че проверката не е регистрирала съществени нарушения при производството на овчето сирене.Догодина така и за кравето сирене.
21
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Мъка.В Агенцията по храните ще трябва да поработят между кафенцето,обяда и фейсбука.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сега проверяващите ще забогатеят...
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата седмица едни протестираха, че нямали субсидии да произвеждат "качествена" и "евтина" българска храна. Само дето като пресече човек границата на запад и храната изведнъж става по-вкусна.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Познавам един мафиот който направи млн от яйца. Има няколко вили, апартаменти, ходи с охрана и живее като холивудска звезда. И всичко това защото яйцата за робите са на двойна цена.
17
3
 
9
 
! Отговори
Данчето ФАндъкова преди 7 месеца
Боци защо ме изостави,имах сили за още един мандат?
16
1
 
25
 
! Отговори
МЕГАФОН преди 7 месеца
Това не трябва ли да го правят по принцип редовно? Защо трябва да обевяват 1 седмица по-рано какво ще проверяват? За да си пренастроят поточните линии мандрите ли? И като мине проверката - връщат старата технология.Какво стана с тайни проверки? Таен клиент? По радиото днес казаха - ами те всички проверки са документални - дали са изрядни.ХА ХА ХА
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
калциев хлорид,палмово масло,желатин,емулгатор 22лв на кг.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
изпечете на Еър фрайер парче от различни марки сирене,разлее ли се като ***, е фалшиво 100%.
13
1
 
17
 
! Отговори
дедо ви преди 7 месеца
а има ли истински сирена , и въобще истински млечни продукти ???
12
1
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
ПО СЪЩИЯТ НАЧИН НАПАДНАХА И ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА МОРЕТО ЗА ДА МОЖЕ ЕДНИ ДА СИ ПЕЧЕЛЯТ НА ВОЛЯ НО АЗ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ А СЕГА В МАГАЗИН КАК ДА РАЗБЕРА НЕ СЪМ ЛАБОРАТОРИЯ
11
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
ВЪЗМУЩАВАМ СЕ ОТ ТЕЗИ ДЕТО НА ЧЕРНОТО ВИКАТ БЯЛО КАКВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА ДАЛИ ИЗОБЩО ИМА ДЪРЖАВА КОЙ КАКТО МУ ИЗНАСЯ ТАКА ПРИКАЗВА И ПЕЧЕЛИ ЗДРАВО ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИТЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ЗАЩО НЕ СЕ КАЖАТ КОИ СА ТЕЗИ ДЕТО ЗАБЛУЖДАВАТ С ПРОДУКТИТЕ И ПЕЧЕЛЯТ ВЪЗМУЩЕНИЕ ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СИ ПЪЛНИ БАНКОВАТА СМЕТКА
10
2
 
17
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ Е ! преди 7 месеца
До тогава докато съд и съдии са такива , и докато действат или бездействат така БЕЗОТГОВОРНО И БЕЗКОНТРОЛНО ! Някога имаше държавен и народен контрол , а не контрол от народното събрание . КОНТРОЛЪТ ОТ ЕКСПЕРТИ НЕ НИ ВЪРШИ РАБОТА !!!!!!!!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако знаете какво се продава в магазините... ще си сложите въжето сами.
8
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не му ли викат на кашкавала Чедър? В смисъл че Чедър е нещо като нарицателно за Yellow cheese? Незнам?
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво е да се контролира качеството на храните, но не от тези измислени БАБХ и РИОСВ. Това са най-безполезните и коромпирани организации , където няма един читав служител, а само връзкари търсещи "допълнителните" приходи. Ако има реален контрол на храните в България, 80% от стоките няма да ги има в магазините.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И white cheese за сиренето