Предлагането на имоти намаля, а с това дойде поскъпване

Това обясни Добромир Ганев
27 сеп 2023 14:44, Росен Стойчев
55
Предлагането на имоти намаля, а с това дойде поскъпване
Снимка: БГНЕС

"Заедно с намалялото търсене обемът на имотните сделки за първото шестмесечие спадна с около 18% за цялата страна. Намаля значително и предлагането, което е основен фактор за покачване на цените".

Още по темата
Това заяви Добромир Ганев - председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”, в ефира на Нова Нюз.

По данните на националната статистика има 25% поскъпване на новите жилища във Варна, а при съществуващите – с 18%. През последните 12 месеца има сериозен ръст на цените на жилищата. Според Ганев започнатото ново строителство във Варна е с 2 пъти по-малко от преди.

В София поскъпването на новите жилища е с 5% спрямо м.г., а на съществуващите – с 11%, гласят данните на НСИ.

По-голям скок на новите жилища има в Пловдив – с 23%. Там с 13% е поскъпването на вече съществуващите имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: новимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 месеца
Супер.Остава и войната да дойде ,че да можете по 100 апартамента да имате и в гробищата , да ги занесете .А драгото ви правителство да удължи комепсаците на фирмите за скъпия ток до 2300 година и всеки министър да държи по 100 декара с централи
52
0
 
0
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Как НСИ изчисли поскъпването?Гледайки исканите цени в имот бг?Това което иска някой не значи че друг ще му го даде.В България всеки има имот а много по два три. Та като дойде време да излезете от инвестицията, в кавички, не знам на кой ще продадете. Авганистанците минават транзит и са с празни джобове.Тежки времена настанаха и ще стават по тежки особено за кредитополучателите.
51
0
 
8
 
! Отговори
МОЛБА !!! до всички преди 6 месеца
Каква нормална работя трябва да имаш за може да си купиш къща за 700 000 евро в София ? Ако си IT и малко посмяташ .. излиза пак страшно ако е с кредит ... Космонавт ... президент .... моля за идеи без тези описани в наказателния кодекс ..
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ПРЕДЛАГАНЕТО НАМАЛЯЛО- А ОТ КЪДЕ Е СТАТИСТИКАТА- ЗАЩОТО ФИРМИ, БАНКИ И ЧСИ СА ЗАЛЕЛИ САЙТОВЕТЕ С ОБЯВИ А И ОЩЕ- НСИ КАЗВА СЪОТНОШЕНИЕ ИМОТ БЪЛГАРИН 1.2- НА ВСЕКИ ИМОТ ПО ЕДИН И 2 ДЕСЕТИ ОБИТАВАЩ.
49
0
 
1
 
! Отговори
Доктор рентиер преди 7 месеца
Мисля да взема 3 двустайни в центъра и да живея от наеми... Кат влезем в еврото наема ще стане 1000 евра. Не ми се занимава. Искам да ми плащате сметките.
48
1
 
6
 
! Отговори
Шопов преди 7 месеца
Цените на имотите са в пъти по-високи от брутния съвкупен обществен продукт,което значи че има имотен балон.
47
2
 
11
 
! Отговори
До Захари потър преди 7 месеца
Сделки винаги ще има и от 2010 до 2016 имаше но с 50 пр. По малко. Когато няма сделки цените падат
46
2
 
6
 
! Отговори
Захари Потър преди 7 месеца
90 процента от предлаганото ново строителство е до акт 14 макс акт 15 и няма да се въведе в употреба с години. Това което е с разрешение за ползване е търсено, а именно там предлагането е силно ограничено. Центъра на София е блокирал от към сделки, защото цените са космически и хората вече търсят крайните квартали. Иначе продажби си има и ще продължи да има, но без лудата надпревара от 2022 година. Толкоз
45
0
 
5
 
! Отговори
До инвеститор преди 7 месеца
А до тогава ще плащаш данък в четворен размер. После ако някой има желание да ти ги купи то той ще определи цената не ти....
44
0
 
6
 
! Отговори
И от написаното преди 7 месеца
И от коментарите до тук, оставам с впе4атлението,4е статията е поръ4кова.
43
8
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 7 месеца
Аз така захлебих ,че имам 20 апартамента на акт 16 и ще ги продам след 6 или 7 години когато ми е кеф
42
0
 
11
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Нов данък за празен имот ще бъде начислен в размер на три пъти местния данък върху собствеността (LPT).И данъкът върху имотите пак ще трябва да се плаща.Това означава, че къща, оценена на 300 000 евро за данъка върху имуществото, би привлякла данък за празен дом от 945 евро, ако е необитаем, плюс данък върху имуществото от 315 евро.Това ще доведе общата сума до 1260 евро.Скоро и в бг.
41
0
 
12
 
! Отговори
Троян преди 7 месеца
Само да ви кажа, че точно от големите градове навякъде по света, паралиите бягат като от чума. Който е спечелил или откраднал. Гледа да се скатае някъде на спокойствие и да си гледа кефа.Става въпрос за хора които имат много пари и могат да ги извадят веднага без кредити. Даже IT специалистите бъларски не могат да си го позволят. Купуват , си тука парцел със партида за ток и вода. Строи си имение по собствен вкус и си гледа живота.
40
0
 
20
 
! Отговори
2010-та преди 7 месеца
Финансовата криза започна в САЩ в края на 2007-***. Трябваха 3 години да дойде и до тук и имотите паднаха с 20% - дни преди срива брокерите дрънкаха същите лакърдии. Спада на имотите в САЩ почна миналата година , но големият срив ще дойде от Китай - там на хартия има необитаеми жилища колкото да поеме 2 пъти от населението им. Ще стигне и до САЩ и до България и този път ще спадът ще по-голям. Залагам догодина наесен - тогава ще стане ясно ,че купувачи няма.
39
0
 
17
 
! Отговори
Мижав интерес... преди 7 месеца
до преди два дена други измишльотини разправяхте...
38
0
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Брокер умора няма.В най-голямата европейска икономика Германия имотите са с над 10% надолу,обаче видиш ли в най-слабата -поскъпват.Свършиха шараните дето кълвяха на брокерските примамки.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако започнат фалитите,ше ревнем на държавата и те така.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предлагането намалява? Искам който го е писал това да мине през Кръстова Вада и Малинова Долина и да преброй крановете.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Намаля работната ръка в България, да се намалят заплатите следователно да дойдат хората да работят.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей тва е добър довод спада търсенето вдигат цената щото не се търсят да се купуват уникална политика. Следователно като има търсене цените трябва да паднат..!