Отмениха доживотната присъда на мъж, отрязал главата на майка си

Болниците си прехвърлят 42-годишния пазарджиклия
Обновена: 23 фев 2024 16:49 | 23 фев 2024 16:12, Петър Бойчев
57
Отмениха доживотната присъда на мъж, отрязал главата на майка си
Снимка Ваня Драганова

42-годишният Даниел Машев от Пазарджик, който на 30 септември 2022 г. убил майка си Емилия с нож, а накрая отрязал главата й със сатър, е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. Това показа и допълнителната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, назначена от Апелативния съд в Пловдив, пред който Машев обжалва доживотната си присъда, прочетена от първата инстанция.

"Той страда от психическо разстройство, което се отличава с продължително разстройство на съзнанието. Било е така и към момента на обсъжданото деяние, Машев не е разбирал свойството и значението на постъпките си и не е могъл да ги ръководи", обясни д-р Маргарита Панова.

Още по темата
Мъжът е взимал наркотици в дълги периоди от своя живот, но според вещите лица психичните му проблеми не се дължат само на употребата на дрога.

"Дори и в затвора, в среда, в която не е под хроничното въздействие на наркотични вещества, той се е държал по начин, който го прави опасен за себе си. Затова е бил изпратен на принудително лечение в психиатричната болница към затвора в Ловеч", допълни д-р Райна Димитрова. Състоянието на Машев обаче било такова, че от психиатрията в Ловеч изпратили писмо до затвора в Пазарджик, че той трябва да бъде лекуван в специализирана държавна болница.

При тази експертиза прокурорът по делото Светлозар Лазаров заяви, че няма друг изход от делото, освен Машев да бъде оправдан като човек, който не може да носи наказателна отговорност. Адвокатът на Машев Кирил Александров се съгласи и добави, че клиентът му трябва да бъде лекуван принудително.

Подсъдимият за тежкото убийство слушаше какво се говори в съдебната зала и кимаше. Когато му дадоха право на последна дума, той попита ще бъде ли върнат в болницата в Ловеч. Съдия Христо Крачолов му обясни, че това ще се решава тепърва. "Нямам въпроси към вас, г-н съдия", каза тогава Машев и това беше записано като последната му дума.

В крайна сметка апелативните магистрати отмениха доживотната присъда, дадена му в Пазарджик. Машев беше изпратен за лечение в психиатрия незабавно. Решението подлежи на оспорване пред ВКС, но при единодушието на обвинението и защитата до жалба и протест едва ли ще се стигне.

След зверското убийство Даниел Машев увил главата на майка си в чаршаф и напуснал жилището. На стълбите срещнал баща си, като криел ръце зад гърба си. След това изчезнал и бил задържан по-късно в пазарджишкото село Ляхово. Бащата Костадин Машев открил в апартамента обезглавеното тяло на жена си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуснете го на свобода, дайте му наркотици и нож да си играе - човека не носи отговорност за действията си, следователно може да си коли на воля. Свобода за Даниел Машев, да бъдем хуманни и солидарни с този качествен човек, нека бъдем либерасти до край, дори докато ни колят.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето защо не е осъден на доживотен затвор без право на замяна. Защото са смятали да го пуснат.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този си е готов за ПП избранник. Пуснете го, може да е полезен в парламента. Да кове закони
8
1
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 4 месеца
инжекцията е скъпа , за такива като този - да си копа дупката и после с фадрома да го затрупат (както си е жив )
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има нещо гнило.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора защо продължавате да търпите всичко което става в България. Господ ще ви накаже и може да загубите държавността си.
5
5
 
11
 
! Отговори
депутат от ПП-ДБ преди 4 месеца
значи и аз съм невменяем
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И сега в кое село ще обикаля този, живеейки в някоя порутена къща и страхувайки нормалните хора? Разбирам от дописката, че е заклал майка си и отрязал главата й със сатър, а вие го пускате да се лекува? За такива какво лечение ще прилагате? Може да не е хуманно, но за такива трябва да има инжекция и чао. Както е в Америка. Някои състояние не са лечими и няма смисъл такива да застрашават останалите. Било на свобода, или в затвора.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуснете го, добър човек, става за учител в детска градина или начален преподавател. Убавец, на 42г има още на много майки главите да откъсне.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредната смешка на "съда" що не го пуснете на свобода направо да ходи пак да реже глави, дано господ ви накаже.
1
11
 
5
 
! Отговори
Може да е преди 4 месеца
Била комунистка от БКП