Честваме Международния ден на театъра

За първи път това става в Париж през 1962 г.
27 мар 2020 09:23, Петя Славова
8
Честваме Международния ден на театъра
Снимка: БГНЕС

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития, съобщава БГНЕС.

За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкуство не значи духовност.
В много случаи е точно обратното: хора, които си вадят хляба от музика, театър, кино са твърде първични, необразовани, но с претенции колко били широко скроени, креативни, самобитни, оригинални. Всъщност са много далеч и от осмисляне, и от дълбоко чувство.
Духовността е почти противоположна на публичност и зрелищност, на което разчитат театралите.
Съвременният театър афишира низкото, грозното, даже го естетизира.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
без духовност - мъртви души виждам тук. Осакатени. Именно изкуството е нещото, което може да ни спаси в такъв момент. Оцеляването не е само физическо, а и духовно, помислете малко.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честит празник на театралите.
Пожелавам им да имат смелостта да не са модерни.
4
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Не ни е до театър сега! По скоро българина е притеснен,Да не му се наложи ,само да "чества" за 1 път в историята ни Велик ден,Без да го празнува! На там вървят нещата поне за сега! Нали още Не сме затворили Границата си!-:( А иначе "брифингите" на 2 мата "генерали" в държавата. Продължават по всяко време на денонощието!
3
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Позитано празнува...
2
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Пак ли с театъра ще ни занимавате?
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отвратително и лъжовно изкуство с което тълпата е манипулирана от безбожници и злодеи.