Ректорът на НАТФИЗ: В театри и кина да пускат 50% публика

"Ако искаме професионалисти, няма как да работим онлайн"
12 ное 2020 14:33, Ния Христова
7
 
Коронавирусът се отрази и върху изкуството като на всичко останало. В момента позволената публика в театри и кина е 30%. А как се отразява това на Академията за артисти?
 
"Мярката е пресилена, 50% са достатъчни. Да си през стол и да носиш маска е нормално, аз досега, слава Богу, не съм се заразил. Не е невъзможно да се промени мярката. В изкуството се започна най-рязко с мерките, но не виждам резултат там. Обаче за молове и ресторанти закъсняха. Ако бяха насочени натам усилията, ситуацията можеше да е друга. Просто е смешно", заяви ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Мислим за леко удължаване на семестъра в НАТФИЗ, защото ще продължим някои от дейностите онлайн, а голяма част от тях няма как да се провеждат онлайн. Ако искаме да имаме професионалисти, няма как да работим онлайн", категоричен беше проф. Семерджиев.
 
Той е на мнение, че някои от теоретичните занимания също трябва да се провеждат на място, защото изискват събиране на студентите.
 
"Последните 2 седмици изцяло се съобразихме със заповедта, обучението беше дистанционно, имаше лекции, от практическите задания имаше такива, които могат да се случат онлайн", каза още ректорът на НАТФИЗ. 
 
Семерджиев посочи, че учебният театър работи, но няколко пъти се е наложило да бъдат свалени постановки, защото е имало актьори заразени с COVID-19.
 
"Спазваме мярката за 30% публика, дори трябва да имаме 2 премиери скоро", отбеляза проф. Семерджиев. 
 
По неговите думи в момента НАТФИЗ много закъснявас премиерите и сега се опитва да навакса. 
 
"3 месеца бяха строгите мерки, после лятната ваканция няма как да ангажираме всички толкова много. Сега се опитваме да наваксаме. Бих посъветвал всички желаещи да погледнат на сайта на Академията и да видят и драматичния, и кукления театър", допълни професорът. 
 
Като ректор той е комуникирал с министъра на образованието, но се надява думите му да достигат и до министъра на културата Боил Банов.

7
Още от Театър
Наградите "Икар" - без публика, заради коронавируса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
До 6: преди 1 седмица
Ами така е по целия свят.
Покойният Роналд Рейгън е правил доноси във ФБР кои от работещите в киноиндустрията са симпатизирали на лявата идея и СССР.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бил си само на 26 години, когато започнаха демократичните промени, байно професоре. Но вече си имал два агентурни псевдонима - "Тодор" и "Янко". В мрежата има достатъчно информация по тази тема.
Аман! Професори, академици, ректори на висши училища, директори на институти и други шефове в БАН - или доносници, или деца на такива! Дали някъде другаде по света го има това чудо?!
5
0
 
5
 
! Отговори
Времето е наше преди 1 седмица
Едно време най-големите връзкари отиваха в НАТФИЗ, имаше период през соца когато кандидати чакаха повече от 5 години да учат режисура.
Тогава бе модата да учиш право и международни икономически отношения.
Много се ценяха моряците, а то си чисто наказание да стоиш 6 месеца на кораба; тираджии и автомеханици също.
След това дойде времето на поръчковите журналисти.
А се оказа, че най-ценените професии са лекари и инженери. Аз слагам там и земеделци/животновъди.
Останалото е суета.
4
0
 
2
 
! Отговори
Харвард преди 1 седмица
Отивай в зимен сън чичка .... нема бизнес нема пари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като толова сте радетели за изкуство, що не играхте лятото, ами хлопнахте кепенците и ходихте на почивки?!
2
1
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 седмица
Закривай тая люпилня на нарко зависими алкохолни буболечки . Нито кино има нито театър.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На кой ли му е до театър...