Народният театър "Иван Вазов" отбеляза 114 г. от създаването си

Официално сградата е открита на 3 януари 1907 година
4 яну 2021 13:33, Петя Славова
7

Снимка: БГНЕС

Виж други галерии »
Вече 114 години Народният театър "Иван Вазов" е най-престижният културен институт в областта на сценичните изкуства в България. На  3 януари официално е открита сградата на Народния театър по проекта на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер.

Великолепната сграда в центъра на София е открита тържествено през 1907 година.

Проф. Иван Шишманов, министър на просвещението, посреща трупата на Народния театър в новата сграда с думите:

"Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора".

Театърът е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които вече са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4 юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър "Основа", където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. сградата е завършена и струвала тогавашни пари 1 500 000 лв. Залата тогава събирала 900 зрители Интересът към откриването на театъра е изключително голям.

Датата 3 януари 1907 г. остава в историята с това, че, възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркали кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятат, че откриването на Народния театър се е превърнало не в "народно", а в "дворцово" дело. За откриването на новия храм на Мелпомена се подготвя специално написания от Иван Вазов пролог "Слава на изкуството" и част от историческата драма "Иванко" на Васил Друмев. По същия повод се обявява и конкурс за написване на българска драма и специална увертюра. Конкурсът е спечелен от Антон Страшимиров с комедията "Свекърва" и от Петко Тодоров с драмата "Първите", а Добри Христов написва "Тържествена увертюра "Ивайло".

Народният театър "Иван Вазов" продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция и разполага с три сцени, постоянна актьорска трупа, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Кумунист преди 1 месец
Ама как бе, не гу ли построи Партията !
4
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Отиди да видиш, а ако си от персонала вземи и една метличка направо и ...Юречено-сторено" :-)
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2 И какво е положението около страничните входове...
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И голяма работа... актьори с 700лв заплата ходят да разнасят храна на половин работен ден за да избутат месеца...
1
0
 
4
 
! Отговори
Янус преди 1 месец
Прекрасно, прекрасен празник...да поизметат обаче малко около сградата си защото положението около страничните входове не подхожда на достолепието на тази институция.