Театър "Кредо" започва турне със спектакъла "Дневникът на един луд"

Първите спектакли са в Русе, следват Силистра и Добрич
18
Театър "Кредо" започва турне със спектакъла "Дневникът на един луд"
Снимка: Театър "Кредо"

Театър "Кредо" започва започва юбилейно турне за отбелязване на петата годишнина от създаването на спектакъла "Дневникът на един луд" по Гогол, съобщават от трупата.

Първите дати са в Русе - на 1, 2, 3 и 4 юни, на сцената на Държавния куклен театър, на 7 юни - в Силистра, на сцената на Драматично-кукления театър, на 9 юни - на сцената Държавния куклен театър в Добрич.

През есента (на 25 септември) турнето продължава с участие на международния фестивал "Пиеро" в Стара Загора, който се организира от местния куклен театър. На 5 и 6 октомври е ред на Бургас, на сцената на Държавния куклен театър.

"Дневникът на един луд" е третото гоголево заглавие в репертоара на "Кредо" след обявения от руската критика за явление в световния театър спектакъл "Шинел" и "Ревизорът", отличен с 11 награди, между които и "Икар".

Премиерата на "Дневникът на един луд" с участието на Стелиан Радев е на 17 октомври 2015 г., на сцената "Театър 199". Представлението е създадено специално за отбелязване на 50-годишния юбилей на театъра, който е копродуцент и партньор на "Кредо" вече 29 години. Сценарист и режисьор е Нина Димитрова, основател и артистичен директор на "Кредо". Тя е позната като режисьор, сценарист, сценограф и актриса - както от "Шинел", така и от "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен.

Турнето се реализира с подкрепата на националния фонд "Култура" и е част от едногодишния проект на театъра - "Кредостарт", осъществяващ се по "Едногодишната програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството" (2020).

Театър "Кредо" за втори път този сезон отбелязва с национално турне юбилей на свой спектакъл. През есента на 2020 г., с подкрепата от Министерство на културата, се състоя юбилейното турне на "Каквото направи дядо, все е хубаво". През 2022 г. ще бъде отбелязана 30-годишнината от създаването на театъра и на "Шинел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: турнетеатърКредо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2так защото новото управление е впила ръцете си във всяка сфера на живота за даго контролира, носи се като гъст смог из вдържавата и заразява и унищожава всичко до което се докопа