Бойко Илиев: Не станах част от матрицата

Предпочитам времето, когато забраняваха спектаклите ми
22 сеп 2023 22:07, Стела Стоянова
11

"Аз обичам да не съм приоритет, винаги съм се стимулирал от това, че не ме искат и нарочно се вкарвам в системата. Винаги съм бил малко встрани, не си научих урока да бъда част от системата, част от матрицата. Навремето така най-ми харесваше когато правех бунтарски спектакъл и ми го забранят. Явно са ме забелязали и явно е имало нещо, което имам да кажа и ме е вълнувало", коментира режисьорът Бойко Илиев в "Денят ON AIR".

Той сподели, че предпочита времето, когато са му забранявали спектаклите, отколкото сега, когато "не ме забелязват и не ги интересува."

"За какво е живеенето ни, трябва да има наслада от живеенето, част от тази наслада е да станеш част от изкуството, от гения на човек, който е създал такива красоти. Обичам често да се махам, да отида на фестивал. Тази красота, тези гении, хората са устоявали през вековете, това ме кара да намирам смисъл в моето живеене", каза още режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

"Цялата система, която беше изградена по времето на социализма за някакъв контрол, освен контролните функции, имаше и оценъчни функции. Някой можеше наистина да разбере за какво си се втурнал в тази посока и какво искаш да кажеш. Сега се капсулира. Държавните театри се опитаха да запазят тази система от финансиране, което беше по времето на социализма, запазиха си фестивалите, за да се запазят от тези, които идваха", коментира Илиев.

Той каза, че му е направило впечатление едно изречение от Манифеста за обявяване независимостта на България - "Винаги миролюбивият български народ копнее за култура и икономически напредък."

"Култура е първата думичка, която не се случва, аз не го чувам от нашите политици. Не става въпрос за пари, а за отношение, че има смисъл този живот. Той се осмисля само тогава, когато наистина можеш да се насладиш на онова, което създава човешкият ум", подчерта Илиев.

"Не трябва да позволяваме да се създава правителство, за което не стоят на първо място култура, образование и здравеопазване. Нашият живот има смисъл само когато човек се чувства духовно смислен. Аз се чувствам богат само тогава, когато срещна срещу себе си литература, театър, постановки", категоричен е режисьорът.

Бойко Илиев сподели, че на 30 септември хората ще могат да се насладят на премиерата на "Язовецът" по Емилиян Станев в Нов театър при НДК. "Гениална повест, Емилиан Станев е велик. В "Язовецът" ще участват Елена Петрова, Стефка Янорова. Срещата между два свята, между цивилизована Франция в лицето на Ева Моран. Българинът, който като че ли е погледнал в отвъдното", каза режисьорът.
 


11
Още по темата: Бойко Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Поетът преди 2 месеца
Човекът прави класически камерни спектакли!Идеална сцена за студенти и ученици,на които не им се чете,но браво!!! Все пак има образователна мисия делото на Бойко Илиев!Интелигентен човек,зависещ от себе си,а не от другарите от Столична община!!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
Петрова преди 2 месеца
Прекрасен Бойко Илиев! Талантлив, скромен, удоволствие е на актьорите да работят с него.Впечатленията ми за него са отпреди десетина години.Вижда се, че лошото време в което живеем не го е променило.Желая му да направи още много пиеси, така както той умее и дано винаги си остане такъв - чист човек.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Култура не се прави с държавни пари . Нито пък с виши кетапи от натвиз . На Вапцаров колко пари му даде България за да направи най добрата българска поезия ?Даде му куршум .И кво толкова вишу имаше Вапцаров та да го научи някой как да пише ?За кви гении говори тоя ?Не са нужни гении а връзки и кетапи за да се дои данъкоплатеца а не да се прави изкуство .Лаков е гении - Говори ми за еднорози :)Класика на бг журналистика .Не трябва да се говори за проблемите по телевизора а само за розави еднорози
3
1
 
4
 
! Отговори
Е бете си мраснотуМа преди 2 месеца
Ми Комуняри свикнали цел живот на държавна хранилка!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Не трябва да позволяваме да се създава правителство, за което не стоят на първо място култура, образование и здравеопазване.".Точно такова си имаме.Дават пари само за прайдове.Наколенков преди време съсипа образованието и се видиждат резултатите на матурите.Остана здравеопазването.Нарочно докарват до фалит болниците,защото според плана Ран-Ът всички трябва да са платени и който оцелее ще е.
1
4
 
1
 
! Отговори
Вампиро преди 2 месеца
Пенсия и заплата влачи :)))