Започна български конкурс за филми, заснети с мобилен телефон

Списание Интро пое инициативата да направи първи подобна инициатива у нас
5 май 2005 12:33,
Започна български конкурс за филми, заснети с мобилен телефон
За участие в конкурса няма възрастови ограничения
Първият конкурс за филмчета направени от мобилен телефон започна у нас. Първите „продукции“ бяха представени вчера в столичния клуб Black Label от списание Интро.

Това е българският вариант на конкурса MicroMovie, който се проведе миналата година в Берлин. В същото време българският вариант IntroMovie е и част от MicroMovie, тъй като победителят у нас ще участва на финала в Берлин тази година.

MicroMovie е международен фестивал за кратки филми, заснети с мобилен телефон, организиран от Siemens Mobile. В края на 2004 г. Siemens Mobile и Interfilm Berlin организираха първото издание на фестивала. За наградата от 3000 евро се състезаваха 146 филма, селектирани бяха 20, а победителят беше Луис Филипе Кардона от Kолумбия с Checklist (“Списък”).

Идеята на този фестивал е да популяризират възможностите на тази изразна форма, като важна негова особеност е стремежът към иновации и креативност в използването на мобилната техника. Начинанието е отворено за всички желаещи, а не само за професионалисти.

Единствените условия са филма да е направен с камера от телефон, да не надвишава 90 секунди и да носи информация за заглавието си, идеята, автора и участниците.

„Няма никакви ограничения, един човек може да изпрати и 5 филмчета ако иска“ - каза главният редактор на Интро Борис Костадинов пред Dnes.bg.

Въпреки лудостта на идеята Борис и колегите му от Интро решават да дадат едно рамо на конкурса, независимо от това , че не очакват кой знае какво.

„В началото се страхувахме дали някой въобще ще откликне. Особено след като неотдавна правех един фестивал „Видеоархеология“ и от опит знам, че видеопродукцията тук в България е много малко. Хората , които снимат се броят на пръсти. Едните са кинаджии, другите работят в телевизии и снимат чисто комерсиално, почти няма хора, които се занимават със видеото като жанр. А то е много разпространено в арт средите на запад“, категоричен е Костадинов.

Освен , че неприятните очаквания не се сбъдват , има и много приятни изненади, споделят организаторите.

„Лично аз бях много приятно изненадан. Като гледате чуждестранните филмчета - те са много сериозни, докато българските, макар и на по-ниско ниво са по-хумористични, в тях има смешки. Това е сигурно защото хората тук използват телефоните си , за да снимат разни смешни случки, които им се случват всеки ден.

Това много ме радва, защото един такъв малък формат филм предполага да бъде нещо шегаджийско.“

„Хубаво е, че в България нещата седят наобратно. На запад хората от арт средите използват главно стари модели телефони и се стремят да се сдобият с някоя голяма „тухла“, докато тук се наблюдава обратната тенденция, което обаче пък е добре за конкурса.“

„Ограничения в жанра няма. Наистина, ние цензурирахме един филм , който имаше малко порнографско съдържание. Аз лично нямам нищо против, ако е направено както трябва, но тъй като трябваше да го сложим в диска на списанието, а то е в голям тираж – нямаше как.“

В края на октомври Интро смятат да представят пред широката публика цялата продукция на нещо като малък фестивал. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание