Почина изобретателят на дистанционното Юджийн Поли

През Втората св. война той работи над радарни системи за американската армия
23 май 2012 11:54, Елка Василева
7
Почина изобретателят на дистанционното Юджийн Поли

Американецът Юджийн Поли, който през 1955 г. изобрети първото безжично дистанционно за телевизори, почина на 96-годишна възраст, съобщи Франс прес.

Американската компания "Зенит електроникс", която е филиал на южнокорейския гигант "Ел Джи електроникс" и навремето бе известна под названието "Зенит рейдио корпорейшън", поясни, че изобретателят, родом от Чикаго, е починал в болница.

През 1935 г. Поли е назначен на работа в "Зенит рейдио корпорейшън", където патентова 18 свои изобретения. Сред тях е дистанционното Flash-Matic, което позволява телевизорът да бъде включен и изключен от разстояние и да се сменят каналите му.

Уредчето функционира с помощта на фотоклетки, фиксирани върху телевизионния екран, но използването му бе свързано с проблеми, особено когато помещението е огрято със слънчева светлина. През 1960 г. Flash-Matic бе заменен с друго дистанционно – Zenith Space Command, което функционира с ултразвук.

През Втората световна война Поли работи над радарни системи за американската армия. Впоследствие взема участие в създаването на радио за автомобил и видео дискети - "прародителите" на днешните DVD-та.

През 1997 г. Поли е отличен с награда "Еми" като пионер в областта на дистанционното, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
анонимка д-, преди 11 години
поп,ави текста Ско.ко т,ябва да се уве.ичи ,адиуса на Земята за да не се свива и да избегнембедствията като ву.каните се изменят в бенга.ски огън за ту,исти Моя идея:с една пета и.и с една шеста и.и ,авно на п,иб.изите.но 7600 км Не се бъзикай Юпите,ианците са го измис.и.и отдавна Ние по-г.упави .и сме
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ultrazwuci, video disketi, kastfoni, mastfoni. Mnogo ste zle jurnalqta, ama mnogo.
4
0
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
видео дискети - "прародителите", ултразвук ... вие сте болни преписвачи от 24 часа. Преписвате с грешките.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
После някой нека каже , че не водиме американски начин на живот , всичкос което сме заобиколени или почти хайде да не сме максималисти , в съвременния живот е дошло от америка.
2
1
 
23
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
Трябва да се направи паметник на този човек, без неговото изобретение гледането на ТВ щеше да се превърне в ужас, от *** *** реклами дето се опитват да ни промиват мозъка всеки ден. Тази хамериканска идиотщина наречена реклама къса нервите на милиони по цял свят, с единствената цел да ни пробута някакви ***, от които може и да не се нуждаем. При пускането на реклама веднага може да отидеш на друг канал, по който в този момент не вървят реклами. Благодарим ти Юджийн и почивай в мир!
1
1
 
34
 
! Отговори
ined преди 11 години
Лека му пръст на човека изобретил най-мощното оръжие срещу скучната телевизия и гадните реклами.