Бежанците в Гърция зареждат телефони със соларно зарядно

Студенти го изобретили, за да помогнат
17 юни 2016 19:33, Елена Кирилова
10
Бежанците в Гърция зареждат телефони със соларно зарядно
Снимка: архив, Ройтерс

За бежанците и мигрантите, заклещени в Гърция, смартфонът е спасително въже, или поне докато батерията му издържи. Но достъпът до електричество може да е доста труден в препълнените лагери, нито пък винаги е безплатен в кафенетата, където млади и стари се събират заедно, чакайки с нетърпение да се обадят вкъщи, пише Ройтерс.

Екип от студенти от Единбургския университет се надява да промени това, създавайки станция за мобилни телефони, която се зарежда от слънцето – нещо, от което Гърция определено има много.

Те са монтирали две такива устройства в лагери, като всяко от тях може да генерира електричество за 12 зарядни за час, използвайки единствено слънчева енергия.

Идеята е родена по време на посещение в Гърция на единия от създателите на устройствата през миналото лято. 20-годишният Александрос Ангелопулос бил на остров Самос, един от входните пунктове към Европа за бягащите от войните и бедността в Близкия изток и други места.

Стотици хора пристигат на бреговете на острова всеки месец, мокри и изтощени от опитите да се придвижат с гумени лодки от Турция. Облекчени, че са стигнали, те си правят селфита. Други влизат в чат приложения или в Google Maps, за да планират останалата част от пътуването си до Северна Европа.

"Хората започнаха да ми искат телефона, за да се обадят на семействата си или да използват интернет“, коментира Ангелопулос. Често те стоят блокирани, чакайки телефонът им да се зареди на пристанището, споделяйки само един контакт.

"Искахме просто да направим нещо добро за местните общности чрез възобновяема енергия“, заяви съоснователят Самюел Келерхалс, който е на 21 години.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 5 години
щото виваком са го крили досега подръжка бил
7
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 5 години
мисля да тегля една дълга на новия ми кабелен специалист блока
6
0
 
0
 
! Отговори
Немо преди 5 години
До бай хи на поне 3 места в Бургас - на пл.Тройката, пред БСУ и мисля че едно в Морската градина.Само че има и удобно място за сядане.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките бежанци! Нямат къде да си заредят айфоните!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимате три соларни пръта с свето диоди за градина и изфъргат се диодите и батериите отвътре и се ползва соларния панел!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ го измислих ко стана ?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фотосинтезати научи първо себе си, пробвай с трева първо.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще мога да спя нормално тая вечер от тая новина.Олекна ми на душата и сърцето.Ако не бяха идвали щяха да си говорят с близките наживо.