Теории защо още не сме видели извънземни?

Обяснението било тривиално и е само едно от многото научни теории
9 юни 2020 00:10, Петя Славова
127
Теории защо още не сме видели извънземни?
Снимка: БГНЕС

Вселената е толкова невъобразимо голяма и със сигурност е пълна с почти безкраен запас от светове, които могат да поддържат живота. Но къде са всички?

В основата на този въпрос стои т.нар. "Парадокс на Ферми" - поразителната научна аномалия, която гласи, че въпреки че има милиарди звезди в нашата галактика Млечен път – камо ли извън нея – никога не сме срещали признаци на напреднала извънземна цивилизация.

Това е логичен въпрос, с който се сблъскват поколения учени и мислители, откакто парадоксът е формулиран преди десетилетия. Някои предполагат, че извънземните може да са в хибернация или нещо загадъчно пречи да се осъществи еволюцията им. Или може би просто не искат да имат нищо общо с нас?

Теоретичният физик Александър Березин от Националния научноизследователски университет по електронни технологии в Русия представя собствено обяснение защо привидно сме сами във Вселената, предлагайки своето решение на "Парадокса на Ферми".

Според предварителното изследване на Березин, което все още не е прегледано от други учени, парадоксът има "тривиално решение, което не изисква противоречиви предположения", но може да се окаже "трудно да се приеме, тъй като предрича бъдеще за нашата собствена цивилизация" дори по-лошо от изчезването ".

Според Березин, проблемът с някои предложени решения на "Парадокса на Ферми" е, че те определят извънземния живот твърде тясно. "Специфичният характер на цивилизациите, възникващи на междузвездно ниво, не трябва да има значение", пише той, цитиран от БГНЕС.

"Те могат да бъдат биологични организми като нас самите, изкуствен интелект, който се е разбунтувал срещу създателите си, или планетарен ум, като този, описан от Станислав Лем в "Соларис". Разбира се, дори при такъв широк обхват, ние все още не виждаме доказателства за тези неща в Космоса.

Но за целите на решаването на парадокса, Березин казва, че единственият параметър, който трябва да имаме предвид по отношение на определянето на извънземен живот е физическият праг, при който можем да наблюдаваме неговото съществуване.

"Единствената променлива, която можем обективно да измерим, е вероятността животът да бъде открит в космическото пространство в определен диапазон от Земята", обяснява Березин. "За простота нека го наречем„ параметър "А".

Ако извънземната цивилизация не достигне по някакъв начин параметър „А“ – независимо дали чрез развитие на междузвездно пътуване, излъчване на комуникации през космоса или по друг начин – тя все още може да съществува, но не и да ни помогне да разрешим парадокса.

Действителното решение, което Березин предлага, е мрачен сценарий.

"Ами ако първият живот, който достигне междузвездни възможности за пътуване, задължително премахва цялата конкуренция за да подхранва собствената си експанзия?", пита хипотетично ученият. Той обаче обяснява, че това не означава непременно високо развита извънземна цивилизация съзнателно да заличи другите форми на живот – но може би "те просто няма да ни забележат, по същия начин, по който строителен екип разрушава мравуняка за да изгради сграда, защото липсва метод за защитата му ".

Предполага ли Березин, че ние сме мравките, а причината да не сме срещали извънземни е, че просто собствената ни цивилизация не е унищожена от толкова невъобразимо превъзходни форми на живот? Не. Защото вероятно не сме мравките, а бъдещите разрушители на световете, които търсим цялото това време.

"Ако приемем, че хипотезата по-горе е правилна, какво означава това за нашето бъдеще?" пише Березин. "Единственото обяснение е позоваването на антропния принцип. Ние сме първите, които достигаме на междузвезден етап. И най-вероятно ще бъдем последните, които ще останем."

Подобно потенциално унищожение не би трябвало да бъде проектирано или организирано умишлено – то може просто да се случи като напълно неограничена система, по-голяма от опитите на всеки индивид да я контролира.

Един пример, който Березин дава, е опасността от изкуствен интелект, спрян от ограниченията за натрупването му на власт.

"Един разбунтувал се изкуствен интелект потенциално може да насели целия суперклъстър с копия на себе си, превръщайки всяка слънчева система в суперкомпютър и няма смисъл да се пита защо би направил това", пише Березин."“Важното е само, че може да го направи."

Това е доста ужасяваща перспектива за "Парадокса на Ферми" – по принцип ние може да сме победители в смъртоносна надпревара, за която дори не знаем, че се състезаваме. Дори Березин признава, че се надява, че греши по този въпрос.

Много други учени обаче имат много по-оптимистични възгледи за това кога можем да очакваме да се срещнем с напреднал извънземен живот.

Но вижданията на физика са само най-новото научно изявление защо може да ни е предопределено да гледаме звездите във времето и пространството, колкото и да искаме да е иначе. Изследването е публикувано в сайта arXiv.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ма къв разбунтувал се интелект моля ви се...
Я стига.
115
1
 
3
 
! Отговори
S. преди 3 месеца
Не интелектът е проблемът, а нищожността на душите им.
114
1
 
5
 
! Отговори
V преди 3 месеца
Интелигентния живот е само една пръмка от цялата еволюция. Тия дето дойдат след нас няма да са толкова интелигентни .Интелекта се оказа грешка на природата ,ама тя ще си я поправи .В развитието на другите светове също ще има такива грешки които ще се самоизядат като нас . Една такава цивилизация няма да изкара и 100 000 години което е нищо в космически мащаб .Времето също ни разделя ,а не само пространството .
113
0
 
2
 
! Отговори
GOD преди 3 месеца
И да ви напомня още веднъж, на всички:
КОГАТО КРАДЕЦЪТ ИЗГУБИ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ, ТОВА НЕ Е СТРАДАНИЕ, А СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ.
И:
ОТМЪЩАВАМ ВИ ЗА ИПАТИЕВИЯ ДОМ:
Анастасiя.
112
0
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 месеца
Вие какво си въобразявате? Че ще оставя същества като Валерия Липовецки и майка й да ми казват какво да правя???
111
1
 
4
 
! Отговори
GOD преди 3 месеца
До руснаците в България:
Събирайте си парцалките и се омитайте от тук. Веднага.
110
0
 
3
 
! Отговори
GOD преди 3 месеца
Както вероятно вече сте разбрали, започнах да ви избива. :) Човеколюбиво. :)
109
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Да, дразнят ме коментарите ви. :) Много. :) Затова пари НЕМА И НЕМА ДА ИМА. :)
108
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
:)
107
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Сигурно ви дразнят коментарите ми против капитализма, но това не значи автоматично, че подкрепям комунистическата идеология. Напротив, аз винаги съм осъждал този тоталитарен режим! И винаги съм казвал, че не бива да се слага знак за равенство, между политическата система - комунизъм и т. нар. планова икономика. Плановата система може да има живот и извън тоталитарния режим.
106
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
През целия период на ВСВ, е служил в редиците на българската армия, и ако искате да знаете, той ненавиждаше тия, които през това време са се крили по шубраците и са обирали мандри, а после взеха властта. Неговата фронтовашка пенсия беше под 200 лева, което си е направо подигравка. Та за какво КГБ говорите Вие? Ако беше част от КГБ, сигурно щяха да му уредят по достойни старини, не мисилите ли? А, забравих, всъщност вие не можете да мислите.
105
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Подобието на Бог

Г-жо, вие не сте се объркала, ами сте направо генетично сбъркана. Това се вижда от всички думи написани от вас до този момент. Най-добре е да замълчите завинаги, за да не продължавате да се излагате повече. Лудницата Ви зове!
За ваше сведение, дядо ми е тракиец и е достоен човек, за разлика от вас, пияницо долна! На 7 години е трябвало да напусне родното си място, след като става ясно, че Беломорска Тракия вече няма да е българска.
104
1
 
2
 
! Отговори
GOD преди 3 месеца
То-то же. :)
103
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Айде да те видя как ще ми обясняваш, че съм се объркала и дедо ти е македонски комита по бащина линия. :)
102
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 месеца
И, между другото, смятам, че КГБ ще убие и двама ви с Макаров, както направи с биологичния ти баща. :)
Пожелавам ти "a wonderful adventure". :)
101
2
 
3
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Щом не съжаляваш, че сте ме вбесили с Макаров, ще се постарая да съжаляваш за в бъдеще. И то много, много дълго.
Между другото, Аз съм жена, а коментарите ми са ясни и конкретни. Това, че не си ги разбрал, си е твой проблем. Съветвам те, да провериш дали в Решетников род има болни от шизофрения с умствена изостаналост, ко.пе.ле не.до.клатено.
И не блоговите тролове те проследяват, а ЦРУ, т.к. работиш за вражеско разузнаване. :)))
100
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
Най-забавното е, че местните форумни , веднага след като са видяли коментарите ти спрямо мен, са се активизирали да ти цъкат плюсове. Сакаш за да придадат достоверност на глупостите ти. Те са винаги дежурни, когато трябва да се подкрепи колега... по акъл.
99
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До GOD

Ти май наистина не си добре, а? Къде ме прати бе човек, какво КГБ, какви откраднати пари? Аз съм потомък на бежанци от Беломорието, които даже не са били обезщетени за изгубените от тях имоти. Какъв лекар си ти, след като две приказки на кръст не можеш да вържеш? Бог да ни пази от такива лекари! Но като гледам, бая си се подразнил от думите ми в коментара, за което изобщо не съжалявам. Да си жив и здрав, и внимавай повече с нервите и с глупостите най-вече!
98
3
 
0
 
! Отговори
ФФФ-продължение преди 3 месеца
Един водородни автомобил с новите горивни клетки на ВОДОРОД обръща водорода в клетката като го обръща отново в електричество и 100%вода през ауспуха и изминава с 1 литър ВОДОРОД 150 км.
Значи 2.50 водород+данаил акциз и всичко 5лв.е с 5 лева бензин или ток за електромобили ще изминем ли 150 км.Рекетното гориво вече също е ВОДОРОД,
Но ползите идват от 100%експлоатацията на енергийната система,и отпадането на върховите и мощности в резерв като ненужни.
97
3
 
0
 
! Отговори
ФФФ-продължение преди 3 месеца
За това аз предложих тази зависимост на производството от консумацията да се компенсира с изкуствени товари,ЕЛЕКТРОЛИЗНИ КЛЕТКИ с 5mw консумация които се включват и изключват с прекъсвани автоматично с А.Ч.Р. Така всяка централа ще стане независима и успокоена ще работят всички на пълна мощност,
А произведеният ВОДОРОД е най ценното 100%екологично гориво,12kwелектричество или 2.50 лева са нужни за производството 1кг ВОДОРОД и то от негодна замърсена вода,един водородни автомобил изминава 150