Георги Дюлгеров пред "Умно село": Всеки трябва да намери своето "оправдание", ако е решил да прави кино

Епизодът, посветен на именития кинорежисьор, ще се излъчи на 27 септември по Bulgaria ON AIR
25 сеп 2020 11:28, Красимир Ангелов
3
Георги Дюлгеров пред "Умно село": Всеки трябва да намери своето "оправдание", ако е решил да прави кино

"Всеки трябва да намери своето оправдание, ако е решил да прави кино. Моето "оправдание" е, че винаги съм опитвал да покажа духа на времето, в което съм живял".

С тези думи Георги Дюлгеров, авторът на култовите български филми "Авантаж", "Трампа" и "Мера според мера", започва своя личен разказ пред камерата на документалната авторска поредица "Умно село". Изповедта и своеобразното отпътуване назад към спомените за изпълнения с кино, музика и любов живот на именития режисьор, Bulgaria ON AIR ще излъчи на 27 септември, от 19:30 часа.

Заглавието: "За филмите и техният Георги Дюлгеров" е парафраза на известната лента на Дюлгеров  "За Нешка Робева и нейните момичета". За тази своеобразна и интимна изповед той е предразположен от един от любимите си ученици, авторът и режисьорът на епизода Димитър Сарджев. Спомените лъкатушат из шосетата на родовата памет: пътят им се простира от Вардарска Македония на предците, до родния Бургас.

Увлекателен и деликатен разказвач, с чувство за хумор и самоирония, Дюлгеров описва "филма на своя живот" в един интимен разговор с младия си колега и приятел.

Новият епизод "За филмите и техният Георги Дюлгеров" от поредицата на "Умно село", в главната роля на който е режисьорът, чиито филмови шедьоври оглавяват класацията на най-добрите заглавия в българското кино - не пропускайте тази неделя, 27 септември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Леле преди 1 месец
Амейзинг. С топло чувство си спомням как една коза (буквално козичка, хора, животинка- коза!) имаше "роля" във филм на този титан на българското кино. На разни приятели им отказват финансиране за кино проектите в моята Свята Родина- но на този 2loop винаги дават, а козата имаше хонорар 30 000 лева, поставям сърчице тук.... Амейзинг, n’est-ce pas ;)