Съдбовни избори за адвокатите в София

Има скандални кандидатури за шеф на ВАС, смята "Адвокати За Промяна"
Обновена: 27 яну 2012 14:41 | 27 яну 2012 13:42, Екип на Dnes.bg
53
Съдбовни избори за адвокатите в София
Снимка: Dnes.bg

Утре, 28 януари, ще се проведат извънредни избори за колективни органи на Софийската адвокатска колегия. Проблемите при нея ескалираха още през 2010 година поради оспорване на предишните избори, а асоциацията „Адвокати За Промяна“ се бори за промяна на статуквото. 

За това какви са проблемите на адвокатите и защо предстоящите избори асоциацията ги определя като съдбовни, се обърнахме към нейния председател Марио Топчийски.

Защо предстоящите избори в събота ги определяте като съдбовни?

Съдбовни са, защото първо, ще се даде развитие на една битка по демократичен начин за функционирането на софийската адвокатура, която е най-важната в страната, защото е най-голямата – определя половината от делегатите от общото събрание на всички адвокати от страната.

А през февруари предстои избор на ново ръководство на Висшия адвокатски съвет и на негов председател. А измежду кандидатурите за председател има скандални имена.

Кои са скандалните кандидатури?

Скандално е името на Наталия Ценова (извънреден председател на Софийска адвокатска колегия с изтекъл мандат). Тя взриви нашата колегия с личния си безпардонен стил. И сега се кандидатира да оглави Висшия адвокатски съвет, което за нас е върхът на наглостта и безочието. Тя няма положителен капитал, за да може да претендира за подобно място.

Другото скандално име е на Ралица Негенцова. Тя пък беше председател на избирателната комисия, чиито решения ние обжалваме две години. И всъщност затова сме без ръководство. Тя е подписала скандалните решения за последните избори през 2010 г., които ги обжалвахме. За нас и двете кандидатури са абсолютно неприемливи.

В какво обвинявате Наталия Ценова?

Най-големият проблем е стилът й на изявяване. Тя успя да превърне адвокатската колегия в касичка. Вместо да бъде храм и място, където се защитават интересите на колегите, тя я превърна в касичка за себе си и тези около нея.

Абсолютно непрозрачно харчене на пари, купуване на луксозни коли, на луксозни сгради – ненужни, отдалечени от центъра, неудобни за посещения.

Организира вътре порядък изцяло под нейно ръководство да се съдят колеги с дисциплинарни преписки за неплатени 30 лева членски внос навреме. Вместо да ги предупреждава, тя директно ги съди. Това е най-бруталното.

Ние си избираме ръководство да ни пази, да ни защитава, да лобира за нас, да вижда опасностите за професията. Те пропуснаха много неща.

Какво пропусна ръководството и какви са ежедневните проблеми на адвокатите?

По проблема със съдебните сгради САК не взе отношение, което е важен проблем за адвокатите. Той не може да бъде на две места едновременно, за него също важат природните закони. Едно време сградите бяха на една линия – на линия трамвай 19. Можеше да отидеш, ако имаш в един ден дела, на три места. Сега се допусна да бъдат абсолютно без глас нашите представители в определянето къде да бъдат съдебните сгради. Това е по-дългосрочната беда.

А ежедневната беда е, че в най-големия районен съд в страната ние практически нямаме адвокатска стая, която се предвижда по закон. Те нищо не направиха. Не можеш да си направиш справките.

Председателят на районния съд, изцяло защитавайки интересите на неговите служители, отмени старите разпоредби. Сега можем да правим справки до 2 часа, няма кака да успеем, когато трябва да ходим на няколко места.  

До преди 5-6 години инвентаризация на делата обикновено се правеше за 2-3 седмици през лятото по време на съдебната ваканция. И беше едновременна за всички съдилища. В това време ние имахме възможност да си вземем въздух.

Сега Градският съд прави с една продължителност, Районният съд -  с друга, Апелативният съд -  с трета. Няма съгласуване, няма нищо. Защото председателите на съдилищата си гледат техните интереси на техните служители. Ама къде е нашето ръководство да каже: „По делата се явяват адвокати, моля да ги съгласувате да са поне по едно и също време“. Не се потърсиха и пари от европейските фондове за обучение. Лошо управление с една дума. Това са неща от ежедневието, които тровят живота на хората.

Кого ще подкрепите за председател на Висшия адвокатски съвет?

Асоциация „Адвокати За Промяна“ не сме се спрели на никого, тъй като не виждаме сериозни алтернативи. Истината е, че вчера изтече срокът. И искам да видя окончателно обявените кандидати.

Как очаквате да преминат изборите в събота?

Много оспорвано и с много опити за манипулация. Това досега сме видели, със сигурност ще го видим и утре. Дневният ред, така както е подреден, на шесто последно място е насрочен изборът на делегати. Целта е да се разотидат повечето хора, за да може с пълномощните, които са успели да съберат, да гласуват за делегати, които ще подкрепят Наталия Ценова.

Вече са определени членовете на избирателната комисия, определени са членовете на избирателните бюра и между тях няма нито един наш представител, а това са около 45 човека. Въпреки че искахме поне един представител. От позиция на силата се решиха нещата.

Как се стигна до разделението на лагери сред адвокатите в София?

Няма разделение на лагери. Има разделение между хора, които са осъзнали, че не могат да продължат по старому. И хора, които са по-малко заинтересувани и техният вот се манипулира.
Няма нищо лошо да има една опозиция, да критикува ръководството, когато не се справя с решими по принцип проблеми от битието на адвоката. В този смисъл аз не виждам нищо страшно. С това разделение ни плашиха до преди 1989 година, а отдавна сме я подминали тази година.


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Още един нереализиран (може би ваксаджия) дойде да си излива негативизма, събран покрай мизерния животец.
51
0
 
4
 
! Отговори
до № 49 преди 8 години
И да ти обясня - въпросните колеги от "адвокати за промяна" се опитват да "рипат" не сега, а го правят поне от 3 години. Топчийски е спестил много в описанието на Наталия Ценова. Истината е много по-зловеща ! За нейно съжаление краят на ООД "САК" върви към ликвидация !
50
6
 
0
 
! Отговори
свинчо преди 8 години
тука бъка от адвокати и застрахователи! Пукнете в мъки!
49
0
 
0
 
! Отговори
ами обяснявам преди 8 години
Ами по същата логика защо всеки дипломиран лекар не може да практикува професията си, ако не е член на лекарския съюз? Разбирам, че си колега. На теб ли трябва да ти обяснявам защо следва да се спазват законите ? Кой приема законите ? Народните представители, избрани от самия народ ! Добри или лоши само те могат да ги променят, а дотогава ...
48
0
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Питам тези адвокати за промяна защо рипат сега, а не скочат срещу един протиконституционен закон който ограничава правото на всеки дипломиран юрист да упражнява една свободна професия, адвокатската. Защо не кажат колко издържат тези измислени изпити, които са абсолютно повторение на държавните изпити които е взел всеки един дипломиран юрист. Според тях те да не са въззивна инстанция на тези изпитни комисии. Защо трябва да се членува в колегия, къдее е свободата на сдружаването. Мизерници.
47
0
 
7
 
! Отговори
ядосан преди 8 години
Честно досега не съм ходил на ОС, ама утре ще отида. Може да е досадно, но я вижте другите гилдии - ЧСИ и нотариуси как държат един на друг и се защитават. САК се превърна не в касичка, а в нещо по-лошо. Търпим всякакви отношения от страна на представителите на съда, СРП и т.н.. и накрая някакъв ***, титулован в блога "олеее" ще ми обяснява какъв съм и какво щяло да ми се случи. Необходима е промяна и то на ръководството. Това е ноложително !!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Любопитна преди 8 години
Някой може ли да ми обясни каква е тази Наталия Ценова и как точно смята да прецака другите кандидати с пълномощните?
45
0
 
0
 
! Отговори
makita преди 8 години
Значи имаш време да го съсипваш. Или не. Зависи от теб :)
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Струва ми се, че адвокатите не трябва да се оплакват, а точно те биха могли да измислят как да противодействат на замислената от Наталия Ценова манипулация на избора с предварително подготвените огромен брой пълномощни.
43
0
 
9
 
! Отговори
до Олее преди 8 години
Само дето не завърши репликата с "вечна дружба и да живее СССР"....а сега сериозно: наистина си лекувай нервите и злобата, за да не нападнеш така някой невинен човечец. И само да ти напомня че ТВОЯТ живот си си го съсипал ТИ! САМ! В 21 век сме, приеми го-всеки сам си кове съдбата. Но ако ти е по-лесно да преживееш факта, че си пълен неудачник-обвинявай адвокатите, държавата, ООН и там който се сетиш:)
42
0
 
2
 
! Отговори
да преди 8 години
то май ще излезе че това което го казваш ще се отнася за теб по скоро от колкото за нас.ние сме още малки.ама ти си по голям -само на възраст де на ум си гола вода.и бебе има повече акъл от теб.
41
0
 
6
 
! Отговори
до 39 Олеле преди 8 години
Интересно как съм ти скапала живота през тези 22 години, след като съм на 23. :)
Но жалкото в случая са очевидната ти липса на обща култура и ниската грамотност.
40
0
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
абе нашия я престани да се излагаш.поне не излагай и другите от твоята силно интелигентна класа.
39
0
 
6
 
! Отговори
до 30, 32 от 28 преди 8 години
Наистина си личи кой има акъл в главата и образование (по повод на първото). За съжаление сме по - малко в самата държава, така че зависимостта се прехвърля и на други места, било и в един форум като този. Но това не значи, че има само маймуни като индивидът, който лее огън и жупел по "адвокатите, дето пишат законите". Ха ха
Не се хабете да им обяснявате за законодателна инициатива и законотворчество. Нека първо прочетат 2-3 детски книжки като за начало. :)
38
8
 
0
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
ПроЗ съм защото няма какво да кажеш. Защото ни писна от вас и от безумствата които сътворихте за 22г. Но рано или късно всичко ще си дойде на мястото! За жалост на всички вас които съсипайхте живота на 7 млн. българи. Айде със здраве и дано скоро сте зад решетките. Крайно време е!
37
0
 
2
 
! Отговори
колега преди 8 години
може да предложите да започнат редовно изплащане на възнагражденията колеги а не да си чака ме парите от една година назад.
36
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 години
( от 34 ) и аз не съм адвокат, преди да сте почнали да ме ругаете да спомена само.
35
0
 
4
 
! Отговори
до 29 - неграмотен преди 8 години
Много си проЗ - нека ти го кажа на достъпен (предвид интелектуалната ти нищета) език.
Лекувай си нервите, че няма да имаш парички да платиш на адвокат като ти дотрябват услугите му. А на такива първобитни, агресивни примитиви обикновено им се налага да ползват услугите точно на наказателни адвокати (които и аз забелязах, че според теб са единствените адвокати).
И да, много си проЗ.
34
0
 
7
 
! Отговори
до Олеее преди 8 години
Чичка, спри да се пениш, че ще вдигнеш кръвно и ще се наложи да идеш при някой "корумпиран" лекар, после при "корумпирана" аптекарка и така не се знае къде ще му излезе краят. Пази си нервичките и не обиждай хората само защото си ограничен и озлобен от собственото си тесногръдие.
33
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 8 години
За писането на законите... Министерски съвет и отделните депутати имат право на законодателна инициатива, т.е. с вече подготвен закон. Самите закони ги пишат "експерти", частни лица, фирми и какви ли още не хора. Ако видите хората, подготвили някои от законите (които вече са гласувани и са в сила) ще ви се изправи косата. А за всички "адвокат хейтъри" - адвокатите се занимават и с граждански, и с наказателни дела и с какво ли още не. Без тях не може, просто не го поставяйте под общ знаменател