Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава
23 яну 2017 07:00,
144
Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?
Снимка: архив, Булфото

15-ина маскирани нахлуват посред бял ден с метални тръби, боксове и ножове в трамвай №20 край гара Искър в София, пребиват жестоко 5-има младежи и след 5 минути си тръгват.

Следи от нападателите в мотрисата почти липсват, но от полицията казват - побоят е по политически причини. Жертвите изповядват комунистически възгледи, а биячите им - неонацистки.

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава в Софийския районен съд.

Младежите Здравко Димитров, Никола Николов, Христо Христов и Стефан Петров пристигат от Пловдив с влак на Централна гара в София около 9:20 ч на 6 юни 2010 г. Те са на възраст между 16 и 20 г. Идват, за да се включат в протест в подкрепа на политически бежанци, които живеят в столичния кв. "Бусманци".

Обявено е, че митингът е срещу безправието и лошите условия за живот на чужденците в дома за временно настаняване. На жп гарата пловдивчаните посреща Борис Боев, член на антифашисткото движение "23 септември". Младият мъж качва приятелите си си в кола до трамвайната спирка при Централни хали. Там към тях се присъединяват още 4-ма младежи, които не крият, че имат леви убеждения. Някои от тях са в редиците на младежкия комунистически клуб "Че Гевара".

Около 10 ч всички се качват в трамвай №20 и тръгват към кв. "Бусманци". След 40 минути мотрисата пристига на спирка "Българска кожухарска индустрия" в кв. "Дружба", край гара Искър. Трите врати на трамвая обаче са препречени от 15-20 момчета, въоръжени с метални палки и тръби. Те носят в ръцете си боксове и стъклени бутилки.

Някои от тях нахлузват черни качулки на главите си, а други крият лицата си с медицински маски. Чуват се гръмки викове: "Слизайте, слизайте!". Маскираните младежи влизат в мотрисата и се насочват към момчетата с комунистически убеждения.

Част от нападателите познават по физиономии жертвите си от видеоклипове на комунистически митинги в София. Гледат ги в интернет. Започват да ги удрят с палките и боксовете. Целят се най-вече в главите им. Ритат ги.

Побойниците се заканват: "Ще ви убием! Ще ви избием!". Очевидци на мелето стават ватманът Юзнук Мюмюн и пътник от първата седалка в мотрисата. Те изпадат в шок. Зверският бой продължава около 5 минути. На излизане от мотрисата нападателите казват: "Пак ще се видим". Ватманът затваря вратите и трамваят потегля. На следващата спирка ранените се обаждат в МВР.

В обвинителния акт по делото прокурор Чавдар Железчев пише, че най-свирепи в побоя са Димитър Лазаров и Матея Пенев. Полицията сочи Димитър за лидер на ултранационалистическото движение "Национална съпротива".

Прокуратурата повдига обвинения за леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди освен на Лазаров и Пенев и на други четирима - Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Елмакуси и Росен Кънев, но никъде в тях не се отбелязва, че те са част от нацистки организации или че в миналото са имали подобни прояви.

Тезата, че нападението в трамвая е фашистко, е на полицията, пише "24 часа". Тя се основава на показанията на жертвите на мелето и на кореспонденции, открити в домашните компютри на част от подсъдимите. Делото се връща на няколко пъти на прокуратурата заради нарушения. После преминава през няколко съдии, които така и не му дават ход.

Мотивите най-често са свързани с това, че част от подсъдимите идват в съдебната зала без адвокати, или заради това, че призовкарите не са ги открили. В края на миналата година папките отиват при шефа на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов, след като предишната съдийка става преподавател. Лалов е насрочил заседание за 7 март, а шестимата подсъдими са на свобода!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZZARSSTVO BALGARIA i TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... SSAEDINENIETO PRAVI SSILATA... Vazsstanovavane na ORIGINALNATA BALGARSSKA AzBuka otpredi 1945 godina... Vazsstanovavane na ORIGINALNIA BALGARSSKI Himn " SHUMI MARIZZA " .. Vazsstanovavane na ORIGINALNIA BALGARSSKI GERB ot 1930 godina.. Vazsstanovavane na ZZARSSTVO BALGARIA...
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми ще ги бият разбира се, мръсни подли комунисти за технитеи убиистваи присвояване един осъден няма и продължават да го вършат
103
4
 
10
 
! Отговори
o4ezе преди 7 години
За Ваше сведение, г-н Желев, който сте написали тази статия, нищо не е намерено в компютрите на обвиняемите и НЕ те трябва да са истинските обвиняеми! Но за тази си акция дознателките от 8мо районно и главната разследваща полицайка бяха набързо покрити от системата на МВР! Всъщност не е лошо да пишете за безобразията на разследващите! Делото е абсолютно скалъпено и съдебната система знае това!
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakvo pravi zazarov
101
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Голяма мешавица ви е в главите, но основното е, че фашистите в България пак бият и пребиват безнаказано. Пита се в България какъв е режима - фашистки или има демокрация.
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пратете ги на кратко делово посещение на Позитано-20 :)
99
7
 
17
 
! Отговори
Национална Съпротива преди 7 години
Въпросните *** са част от движението 23 Септември и настояваха емигрантите, затворени в Бусманци да бъдат освободени. За да вършат атентати, изнасилвания и грабежи над българи на спокойствие. Същите тези, членове на Че Гевара и 23 Септември са добри приятели на разни ислямски терористични организации. Многократно нападали млади националисти и отправяли закани към всеки патриот и родолюбец в България. За това те си получиха заслуженото и ще продължават да си го получават и за напред!
98
8
 
14
 
! Отговори
ДОЛУ БКП! преди 7 години
ДА ЖИВЕЕ НАЦИОНАЛНАТА СЪПРОТИВА !!!ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ Е ЖИВ!!!!!!!!БЪЛГАРИЯ ---ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ЕТНОСИ!!!!!
97
24
 
10
 
! Отговори
Анти преди 7 години
Хайде сега пьк фашистите ще ги изкарате патриоти! Те са една долна алчна ***! Никой няма да прости на хитлер какви злини е причинил на човечеството освен разбирасе психопатите, които все още го подкрепят!
96
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното изсмукано активно мероприятие от *** на СМРАД - Средства за Масова Рескама Агитация и Дезинформация -Типично за свободната и дИмуккратична преса . Били комунисти ,фашисти.Коя е комунистическа партия. Те у нас- бол . И както виждаме единствените комунисти който с радушие и готовност приемат набедените,,бежанци,,са комунистите от ГРЕБ,,начело с Червеният каскет от Банкя .Фашисти ?А тези от Брюксел които подкрепят, ,Бандеровците ,,в Украйна избили хиляди и хиляди, евреи какви са ??
95
3
 
4
 
! Отговори
Е...И????? преди 7 години
КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ????? ПРАВИТЕ НАМЕК НА *** МЛАДЕЖИ ЛИ??? ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВЪРШАТ ПОБОИЩА ЛИ????????
94
6
 
20
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Липсата на правосъдие и справедливост води до саморазправи.В другите страни-Чехия,Полша,Унгария,Словения,Словакия,Румъния компартиите отдавна не са на власт.Престъпленията им са осъдени от обществото и всеки който е бил член на компартията няма право да бъде шеф и на градска тоалетна!У нас е обратното-още ни управляват тодорживковите червенотиквеновчета.И хората са недоволни.За четвърт век избягаха четвърт от хората ни.Млади,прави,образовани можещи и знаещи избягах от червеният терор!
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тунеядци, фашисти, комунисти - отпадъка на обществото !
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези така да се каже като младежки организации привърженици на партии от двете страни щом като няма и трета в мелето трябва да се записали кат движения при дебелите си чичковци,лелки по регламента на партиите- кои ще създават движения или ще са си само движения за да се движат по трамвайните спирки щот така едните се движат в трамвая,пък и в каквото и да е било дори каруца,а другите ги чякат да минат излиза като нагласена работа и чякат само някои да им звъни за да се издокарат кат се изпокарат
91
2
 
10
 
! Отговори
баси заглавието преди 7 години
Къв е тоя драматизъм бе,ква е тая класова борба!?Ако цитирате и Нострадамус или баба Ванга кво е казала по въпроса,и направо сте върха!
90
1
 
16
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Поредната милиционерска провокация.От статията разбрахме колко са мързеливи милиционерите и че МВР трябва да се закрие.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно става дума за разни дрогиджита, които трябва да си преразпределят пласмента, териториите и/или доставчиците, ама в днес.бегето ги величаят като фашисти и комунисти.
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато се делим на фашисти комунисти все ще сме наведени пред другите народивън соропитеците дето правят всичко за разединение на народа нине сме ли достатъчно умни да сме единни ще изиезнем от картата - което е основната цел на соропитеците
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия лекенца виждали "комунисти" или "фашисти" само на картинка. С други думи са срам и за двете упадъчни идеологии
86
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунисти защитаващи бежанци - малко са ги били