НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"

Прокуратурата пита: Има ли данъчно престъпление, пране на пари?
77
НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"
Снимка: "24 часа"

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Самият Митров е категоричен, че става дума за атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Скандалът гръмна във вторник, след като в ексклузивен материал вестник "Гардиън" написа, че Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан.

Още по темата

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях", настоя Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Ирма преди 6 години
Ако случайно линкът не се отваря, ето инфото тук - Azerbaijani President Ilham Aliyev has received Co-chair of Nizami Ganjavi International Center, Latvias former president Valdis Zatlers, Bulgarias former presidents Rosen Plevneliev and Petar Stoyanov, Croatias former president Ivo Josipović, Israels former president Dalia Itzik, Bosnia and Herzegovins former prime minister Zlatko Lagumdžija and Turkeys former foreign minister Hikmet Çetin who attend the Globall Young Leaders Forum
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умен човек, образован, търсен консултант. Вие защо не консултирате? И защо никой не ви търси?Май има връзка с броя на гънките в мозъка...
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К`во Позитано бе, ЦИНИКЪТ ХОДИ НА "Козяк"
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Й - ...РАЗСЛЕДВАНЕ, А НЕ ПРОВЕРКА-МЕЖДУ ДВЕТЕ ПОНЯТИЯ ИМА РАЗЛИКА.така е, по ленински. Проверката е висша форма на доверие, писал Ленин. Наш другар, имаме високо доверие в него, ще проверим дали всичко е таман. К'во да разследваме, разследват се престъпниците, недругарите, народните врагове.
67
2
 
9
 
! Отговори
айде в Симитли! преди 6 години
ей многоумните, защо мълчите за КТБ и КГБ бе умни?нека Ирина и Калин са крали през перални азърбейджански кинти, за които 100% са платени данъци и налози, защо невидите че у нас окрадоха цела българска банка без перална а направо сложиха банката в цетрофугате бе? а?*** сте били, *** и ще останете. същите тези по чиито поръчки днес дращите, същите ербапи утре ще ви тикнат в прокуратурата за разпростаренение на неверни данни.БъгароФОБИ с бъгарФОБИ! да ви три букви майкката
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли сме едни от най-подкупните. Батето гръмна преди време. Лошото е, че наш'те все са кокошкари. За жълти стотинки се продават и са бушоните в големите схеми. Бокова да не се прави, че не знае какви ги върши мъжа и. Нация от м***нгали сме, без значение от произхода.
65
2
 
4
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Колко пъти ви разправям да не жалите за топлите службици на дъртите в ООН, те са си опекли работата
64
5
 
0
 
! Отговори
Bodar преди 6 години
TOIA *** 6TO NE E V PANDIZA?
63
3
 
4
 
! Отговори
до Джорко преди 6 години
Като гледам как използваш пълен и кратък член, мога да си направя извод за теб. След коментара ти си направих извод и за Митрев. Като е толкова добър инвеститор, какво прави в една чиновническа банка, това е все едно Лорън Бъфет да развива консултански услуги и да е на службица в банка на Америка. ЕБВР е добро стъпало за развитие, но в момента в кой пречениш, че трябва да имаш по-добри доходи излизаш на свободния пазар и си даваш консултации и никой дума няма да му каже на твоя Калин.
62
1
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Kogato si e plashtal danacite,darzavnite sluziteli ne se li zapitaha otkade sa mu tezi golemi dohodi,A ,sega chakame da ni kaze niakoi ,ot niakade si...Izmislena darzava i tova e...
61
0
 
2
 
! Отговори
RADIO EREWAN преди 6 години
izkazwat se menenia za Mitev kolko i kakyw spec e po mastabni hidroprekti.Radio Erevan sko4ilo i kazalo: kolkoto Boko e kompetenten po hidroprektite da komentira 4e Dogan ne e kompetenten-nema po kompetenten ot Boko w nekopetentostta
60
3
 
7
 
! Отговори
Й преди 6 години
ТОВА, ЧЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ И ПЛАТИЛ ДАНЪК НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРАНЕ НА ПАРИ.ТАКА ЧЕ...ПАРИТЕ СА ПРЕВЕДЕНИ ОТ БРИТАНСКИ ФИРМИ-ПО-РАНО ПИШЕШЕ,ЧЕ СА КУХИ ТЕЗИ ФИРМИ. ОТ ТАМ ЩЕ МУ ДОЙДЕ УМИСЪЛА ЗА ПРАНЕТО.АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,ЩЯХ ДА РАЗПОРЕДЯ РАЗСЛЕДВАНЕ, А НЕ ПРОВЕРКА-МЕЖДУ ДВЕТЕ ПОНЯТИЯ ИМА РАЗЛИКА.
59
3
 
2
 
! Отговори
Боко или Бокова? преди 6 години
хъшове, не сте разбрали мани, Гардиън и другите са разкрили и казали хората "Боко-Ти ква каша си забъркал с Алиева и Трапезица, бе?", а нашего брата Горанов разбрало Бокова, Сега Горанов ще дава показания и за други граждани на България каде , кво, колко, как и защо са получавали моней от Бакунските комисари. и дали не им е стигнало та ошушкали банката КТБ. а тази банка е банка на една уба организациа която се познажа като се маане левата горна чертичка на буквата Т. и ко стана? КГБ станааа?
58
2
 
3
 
! Отговори
От 56 до Циник преди 6 години
Какво е Позитано 20?Щом така цитираш улици и номера, явно си чест гост там.
57
3
 
0
 
! Отговори
Циник до 56 преди 6 години
Пхахаха...аз разлика от теб не разчитам на партийна милостиня....Особено от Позитано 20!
56
1
 
15
 
! Отговори
въпрос на гледна точ преди 6 години
За хората които не разбират разликата: -когато едни компании/организации дават пари на някой се нарича "пране на пари" и е незаконно-когато едни компании/организаци дават пари на някой свързан с нас, се нарича "лобиране" и е напълно легално
55
4
 
8
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
А ти без да знаеш нищо за него, веднага реши, че в виновен. Аре се бегай да си прибереш сребърниците от СДС, ДСБ и ГРОБ.
54
6
 
3
 
! Отговори
Циник до 77777 преди 6 години
Веднъж го срещна...и веднага го позна!!!Аре ся бягай да си прибереш сребърниците от Позитано!
53
5
 
15
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Веднъж срещнах Калин Митрев, някъде около 1989-1990 година. Беше изключително умен и ерудиран човек, каквито рядко се срещат. В случая той си е платил данъците за консултантските услуги, т.е. не крие, че има доходи от азербейджанска фирма, но това само по себе си нищо не доказва, освен, че човекът е способен и го търсят за работа. Никъде не е казано, че всеки, който получава пари от азербейджанска фирма, е в някаква далавера. Утре може това да го кажат за българските фирми, но дали ще е вярно?
52
4
 
0
 
! Отговори
Винету преди 6 години
До 42. Абсолютни глу.пости си написал.