Екскметът, изнасилил ученичка - в опит да излезе на свобода

Според защитата Евстатиев е смазан и настоява, че е невинен
2 яну 2018 12:19,
30
Екскметът, изнасилил ученичка - в опит да излезе на свобода
Снимка: архив Dnes.bg

Екскметът на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, който бе осъден за изнасилване на ученичката Ирена, може да поиска предсрочно освобождаване от затвора.

Това стана ясно от думите на адвоката на бившия градоначалник Ташкена Колчева.

Преди дни Пловдивският окръжен съд намали присъдата на Евстатиев от 6 години на 4 години. Той обаче ще обжалва решението, защото държи на това, че е невинен и иска да бъде оправдан.

"Ако намалената присъда все пак влезе в сила, Евстатиев може да поиска предсрочно освобождаване", каза Колчева, цитирана от "24 часа".

Още по темата

Адвокатката обясни и че ако наказанието от 4 г. лишаване от свобода влезе в сила, на 17 януари 2018 г. бившият кмет ще е излежал вече половината от него и ще има право да поиска условно предсрочно освобождаване.

Според защитника на жертвата Иван Грошев обаче не може да има подобно механично приспадане. Той обясни, че за да бъде предсрочно пуснат на свобода който и да е осъден, с него трябва да е извършвана превъзпитателна работа. Такава не е провеждана с Евстатиев, тъй като той няма влязла в сила присъда.

Все още не е ясно дали окръжната прокуратура в Пловдив ще протестира намаленото наказание на бившия кмет.
Евстатиев бе задържан преди две години за изнасилването на 16-годишната тогава Ирена Белухова. През двете години в затвора бившият кмет се стопи с 40 килограма, а според адвоката му е сринат психически.

"След като научи, че присъдата му е изменена, Евстатиев не показа чувства. След дългия престой в ареста е смазан физически и психически и няма нормални човешки реакции", обясни защитничката.

Тя разбрала за намалената присъда на 28 декември, но не е получила все още официално мотивите. Делото в окръжния съд в Пловдив, образувано по жалба на Евстатиев, се е провело на 25 ноември при закрити врата.

Трима магистрати са участвали в състава. Те са променили присъдата от първата инстанция единствено в частта ѝ за наказанието, намалявайки го с 2 г.

Обезщетението, което трябва да плати на ученичката, остава 12 000 лв.

"Ние не обжалвахме първоначалната присъда на Евстатиев, тъй като никога не сме настоявали тя да е висока и жестока, а чрез нея да се покаже, че половият акт е бил против волята на момичето", обясни защитникът на момичето Иван Грошев.

Той обясни, че в окръжния съд бившият кмет не поискал да бъде оправдан, а да му намалят присъдата. Извинил се на Ирена и родителите ѝ.

"Така реално призна вината си. Не съм запознат с мотивите за по-ниското наказание, но вероятно разкаянието му е изиграло роля. Това е първата стъпка към поправяне", коментира адвокат Грошев. Според него и присъда от 4 г. лишаване от свобода доказва, че Евстатиев е виновен. На същото мнение било и семейството на жертвата.

"Родителите искат по-бързо всичко да приключи, за да може дъщеря им да забрави. Досега при всяко съдебно заседание Ирена трепереше, а ръцете ѝ се потяха", обясни защитникът.

Момичето било на 16 г., когато е изнасилено от Евстатиев. На 15 януари 2016 г. по обед деветокласничката се връщала от училище, когато се видяла с бившия градоначалник пред хотел в Стрелча, където той живеел.

Евстатиев я поканил в стаята си да говорят за намерението ѝ да кандидатства в юридическия факултет в Пловдив. Самият той е доктор по право.

Ученичката му имала пълно доверие, тъй като двамата се познавали добре. Ирена помагала в щаба му за местните избори през 2015-а. Майка ѝ Христина пък била секретарка в община Стрелча, когато Евстатиев кметувал.

В хотелската стая бившият управник почерпил момичето с водка. Двамата изпили една бутилка, започнали и втора. Момичето изпаднало в неадекватно състояние след като погълнало около 250 гр водка. Евстатиев се възползвал и я насилил.

След това я качил на джипа си и я оставил пред дома на разтревожените й родители. Заръчал й да не казва нищо, но под натиска на родителите си момичето признало всичко.

Тя била освидетелствана от съдебен лекар, а Евстатиев - арестуван. Още по време на досъдебното производство бившият кмет тъврдеше, че сексът с ученичката е бил доброволен от нейна страна.

Срещу него бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и опиване на непълнолетна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Анонимен 8 Ама разбира се че е постановка. И постановката е от Борисов , да очерни невинния комунист.Така мислят комунистите. А ние нормалните хора смятама че е най гнусно изнасилване, след умишлено опияняване.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаден ***. Толкова животи съсипа. Малко му е.
22
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Добре че ученичката се е оплакала , иначе както е тръгнало майката , дъщерята , бащата и накрая и кучето.
21
1
 
8
 
! Отговори
щрак преди 6 години
Изпили една бутилка и почнали втора.Темата била за кандидатстване в университет.Приема - изпиване на кило водка?Човека просто я е подготвял.За да успее да си вземе изпита с отличен.
20
2
 
5
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Тука ситуацията е ясна.Имаме една амбициозна майка която бута щерка си напреде.Без да мисли че всичко се плаща в един момент.А и всеки знае че жените се впечатляват от хора с власт или в униформа.Па даже и от сотаджии с 500 лева на месец. Къде са майка и и баща и.Къде са и наборите.Защо една млада мома ходи сама. За мене кмета е невинен.
19
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Вземи прочети Наказателният кодекс и спри да пишеш лъжи!
18
3
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Лъжеш!С непълнолетни и с пълнолетни не е подсъдно, когато е по взаимно съгласие. Спорно е дали има доказателство за насилване в този случай.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой случайно да е запознат със закона?Подсъден е сексуален скт с непълнолетни и малолетни.А тук дори има утежняви обстоятелства - насилване.Не трябва да има милост за такива. А относно защитниците на подсъдимия, вие какви сте?Негови роднини или и вие ди падате по деца?
16
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Дано Господ даде мъдрост и сили на бащата на изнасиленото дете да доведе нещата до справедлив край! Дано този изрoд, изпаднал от дебелото черво на Сатаната - кмета си плати подобаващо! А грoзнaтa му адвокатка трябва да влезе в програмата на Юридическия Факултет като пример за това, докъде може да стигне наглостта на един адвокат.
15
2
 
8
 
! Отговори
помни ли преди 6 години
Малко му е ,бил смазан ? А колко момичета и колко съдби разби този нерез само той си знае ,господ бави ,но не забравя ?
14
4
 
13
 
! Отговори
До възмутен преди 6 години
Ако се докаже, че Евстатиев е виновен - века да го осъдят. Но аз не вярвам да е било изнасилване. За съжаление в последните години поведението на 16 годишни момичета са точно такива - за пари спят с възрастни мъже и впоследствие ги изнудват.Наричат ги бръмчалки. Възрастовата граница на тези бръмчалки е паднала до 13 годишни. От точно толкова започват да пушат трева. И това Ви го пиша на за да дразня някого, а за да ви кажа, че това което се случва с живота на децата е нещо страшно.Дано да бъркам
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да очакваш от комунист-социалист-терорист и при това баща му е мандраджия . Адвокатката му е от същото котило. Никакво оправдание няма за сексуален тормоз над непълнолетна . Това ако е в друга държава ще лежи до живот .
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамота. Това е политическа поръчка. Тунджай, който закла майка си и удуши 6 годишното си братче през 2012 получи 7 години, от които излежа половината, и вече е на свобода. За какво изнасилване става въпрос тук, това е смешно. Оня от ГЕРБ дето уби човек го изкараха невинен, уж 6 годишния му племенник стрелял . Кой знае колко пари е взела Рени Водката за тоя цирк.
11
8
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
*** нещастници. Утре може да е вашата дъщеря. пак ли така щ е словоблудствате?Няма оправдние за човек, който не може да се контролира. Детето било виновно?!?Според кой закон? Според кого ?По-добре идете до тоалетната и не забравяйте да пуснете водата. телата ви раждат само ла*на.
10
7
 
7
 
! Отговори
Бахмаамо и държава преди 6 години
Че я е ши бал,ши бал я е,но със сигурност не е било насила и не беззнанието на дъртата раз поретина
9
8
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Сексът с лица навършили 14 години не е подсъден. Непълнолетна означава, че 14-те години са навършени.
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този трябва да бъде съден за сношение с непълнолетна. Но това не е изнасилване. Това момиченце как така е решила да отиде в хотелската стая на някакъв си чичка си , да пие водка и да обменя опит за постъпването си в ЮФ-Пловдив.Хайде бе?!
7
7
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Майката сама е патила дъщеря си да го съблазнява.--Дори и така да е, тоя нали има мозък? Нормален мъж щеше да каже - айде мойто момиче, чупка при мама, нямаш работа в моята стая. Каквото искаш да говорим, утре в моя кабинет през деня. А като е тарикат и му се иска младо, да си вика от Ескорт. Но е стиснат и не му се дават 100 лв.час
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го вкарат за месец при ромите - ще му проведат превъзпитателната работа
5
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Начи майката била секретарка на Кмета, а? Ох ама са го топнали стария ***.Това очаква всички ***! Затвор и отслабване 40 кг.