Задочно обвинение за задържания за убийството на бай Коста

Има достатъчно доказателства, че той е умъртвил 77-годишния мъж
6 авг 2019 15:39, Василия Пейчева
8
Задочно обвинение за задържания за убийството на бай Коста
Снимка: Архив, Булфото

Повдигнато е задочно обвинение на 46-годишния Д.К., задържан в Хърватия за убийството на бай Коста. Това съобщи на пресконференция говорителят на Окръжна прокуратура в Перник прокурор Николай Цветков.

По думите му са събрани достатъчно доказателства, че Д.К. е умъртвил 77-годишния Коста Янков от Бургас - участник в поклонническия поход "Светият път", посветен на 550-годишнината от връщане на мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител.

Още по темата

Загиналият Коста Янков бил ентусиаст и въпреки преклонната си възраст многократно участвал в такива походи, разказа Цветков.

Заради здравословни проблеми той се движел встрани от групата, по асфалтов път, понеже не можел да преминава пресечени местности.

На фаталния 29 юли групата правела преход от село Кладница до Горна Диканя и Дрен. Бай Коста казал, че знае пътя и ще чака останалите в черквата в село Дрен, където всички трябвало да пренощуват. Вечерта обаче туристите не го намерили и на следващия ден походът продължил без него, пише БТА.

Пристигайки в Дрен, 77-годишният бургазлия, който имал зрителни проблеми, погрешно влязъл в силно осветена къща, която помислил за черква. Вътре били майката и 10-годишната дъщеря на извършителя. Малко след бай Коста в къщата дошъл и Д.К. Без да дочака отговор от туриста какво търси в дома му, той започнал да го бие с юмруци и да го рита. Изнесъл го на двора и там го умъртвил с тояга.
После заедно със свой съсед изхвърлили тялото край пътя, където поклонникът бил намерен на другия ден.

Веднага след извършване на деянието, Д.К. тръгнал за Италия, където живеел. Той бил шофьор на ТИР и при всяко пристигане в България отсядал при майка си в Дрен. В минало време имал криминални регистрации за дребни престъпления, каза Цветков.

Прокурорът допуска след екстрадиране на извършителя, обвинението към него да бъде преквалифицирано в по-тежко.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 9 месеца
А за съучастника му - нищо? Явно добре ви е намазал пръстите, тъпи корумпирани бастуни.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шофьор на ТИР ще рече плебей в най-добрия случай и електорална единица в най-лошия. Да убиеш възрастен полусляп човек, влязъл в къщата ти погрешка... Това е нечовешко.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жалко за загиналия човек. Странно, защо спътниците от поклонническия поход са продължили и не са се разтревожили, че човекът не е на мястото на срещата? Защо никой от тях не го е потърсил? И поклонниците не са проявили никаква човещина...
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
демек убил стареца пред детето? Социалните къде спят?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия нормални ли са двама срещу един полусляп. Като развързани кучета са били. Не като хора. Затова и такъв живот да карат за това убииство.